STIREA ZILEI 3 mai 2023

Un an de sacrificiu în traficul din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1895 vizualizări

Se anunță o perioadă dificilă pentru locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe, dar mai ales pentru șoferi. O serie de lucrări la mai multe străzi au început sau încep aproximativ concomitent. Primarul Antal Árpád spune că „va fi un an greu și dificil” și apelează la înțelegere și multă răbdare din partea comunității.

În Sfântu Gheorghe, pe strada Ciucului a început asfaltarea finală. Strada Fabricii, pe tronsonul dintre b-dul Gen. Grigore Bălan şi strada Banki Donath, se închide începând de miercuri, 3 mai a.c. Aici circulația va fi deviată pe strada Țigaretei, care va deveni una cu dublu sens. Tot de miercuri, 3 mai, vor începe lucrări de modernizare pe strada Nicolae Iorga, unde, în prima etapă, se va închide parcarea pe partea dreaptă a drumului, dinspre bulevardul Grigore Bălan până la strada Császár Bálint. Au început lucrări de modernizare a trotuarelor de pe străzile Păiuş David şi Lunca Oltului, iar în perioada următoare vor intra în reparații și străzile Grigore Bălan şi Stadionului.

Totodată, în paralel, continuă construcția centurii ocolitoare, care are termen de finalizare luna mai 2024.

Reabilitarea străzilor din oraș nu poate fi amânată până la finalizarea centurii ocolitoare, deoarece există niște termene pentru fiecare proiect, iar întârzierea ar însemna și renunțarea la finanțări importante, potrivit primarului.

„Va fi un an greu, un an dificil. Și poate unii se întreabă de ce n-am așteptat cu aceste lucrări până la finalizarea lucrărilor pe șoseaua de centură. Și răspunsul este: pentru că există niște termene, având în vedere că vorbim de bani europeni pe care i-am atras prin diferite proiecte și care trebuie toate finalizate. Nu putem, fizic, pentru că trebuie să renunțăm la niște finanțări importante dacă amânăm aceste lucrări pentru după finalizarea șoselei de centură”, a explicat primarul Antal Árpád într-o conferință de presă din 20 aprilie.

Cei de la Poliția Rutieră și cea Locală vor fi pe teren pentru a preveni eventuale evenimente rutiere.

„Se vor face verificări pentru ca semnalizarea lucrărilor să fie corespunzătoare. Polițiștii rutieri vor acționa împreună cu efective de la Poliția Locală pentru a preveni orice evenimente rutiere. Din cauza lucrărilor probabil va fi aglomerat, dar trebuie făcute și acestea”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe.

În contextul traficului greu din municipiu, un cetățean cu simț civic, Oláh János, a semnalat redacției noastre câteva probleme observate în trafic și în zonele mai periculoase din oraș, care ar trebui luate în atenția autorităților.

„Începe calvarul în Sfântu Gheorghe. Unde cred eu că vor mai fi probleme, pe străzile din interiorul cartierelor. De exemplu cartierul Gării, pe Hărniciei. Este sens unic, dar unii de acolo nu respectă, intră pe interzis, sunt agresivi, iar dacă le atragi atenția, tot ei sunt supărați. Pe Crângului, la fel, printre blocuri, unde a fost un teren de sport. Acum mașinile parchează acolo, copiii nu mai au unde să se joace. Sunt sensuri unice care nu se respectă, șoferii vin cu viteză. E periculos să circule așa. Apoi am observat la sensurile giratorii probleme foarte mari. La Sepsi Value Centre, care este un drum foarte circulat și foarte periculos. Și la Lidl, la fel. S-a schimbat legea și în sensul giratoriu vin de pe banda a doua și nu se asigură. Dar legea spune clar că atunci când părăsești o bandă, dar și în direcția de mers, te asiguri din dreapta ta. Acum cu lucrările, au făcut dublu sens pe Bisericii, care în mod normal este sens unic. Oamenii sunt obișnuiți că e sens unic și îți fac flash-uri că de ce ai intrat pe contrasens, deși sunt indicatoare. Iar cea mai mare problemă este că Poliția Rutieră este depășită. Am fost și am vorbit și cu responsabilii care se ocupă de indicatoare și de siguranța în trafic și mi-au spus că până în decembrie s-a dat aviz primăriei să rezolve problema cu străzile, cu reabilitările și cu tot ce au de făcut. Am înțeles că în caz contrar, se pierd acei bani din PNRR. Dar nu există nici personal pentru a sta în trafic și pentru a lua măsuri pentru ca oamenii să conștientizeze, să conducă prudent, corect și cu respect față de alți șoferi. Numărul mașinilor a crescut foarte mult în ultimii ani și traficul ar trebui modernizat în funcție de numărul mașinilor, adică mai bine semnalizat, mai mulți polițiști rutieri prezenți pe stradă, în anumite intersecții, în sensuri giratorii. Să vadă lumea că sunt prezenți. Eu am observat că unii șoferi dacă văd echipaje pe teren se gândesc de două ori înainte să facă o greșeală. Sunt lucruri mărunte, dar în timp poate, încet-încet, cred că prezența lor este benefică pentru toți”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Oláh János.

O altă persoană din Sfântu Gheorghe, Kölcze Zsuzsánna, ne-a semnalat faptul că pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, între blocurile 2 și 3 există o stradă, paralelă cu supermarket-ul Lidl, care ar trebui să fie cu sens unic, deoarece de cele mai multe ori se creează ambuteiaje, iar pentru mașinile care vin dinspre blocul 2 spre 3 există oricum o variantă de ieșire facilă, prin parcarea alăturată.

Cu siguranță că probleme de acest gen mai există în interiorul cartierelor, iar situația lucrărilor la străzile importante vor pune și mai mult în dificultate conducătorii auto. 

Reabilitarea (fundație, asfaltare, borduri, trotuare, iluminat) celor cinci străzi importante din oraș, Stadionului, Grigore Bălan, Nicolae Iorga, Fabricii și Ciucului, este cuprinsă într-un proiect amplu, alături de modernizarea trotuarelor de pe Lunca Oltului și Păiuș David. 

Alte lucrări de infrastructură importante se desfășoară în perimetrul râului Olt, respectiv la podul pietonal și pentru bicicliști peste râu și la pista pentru bicicliști de pe dig. Aceasta din urmă va fi asfaltată, va avea șapte kilometri între Chilieni și până la pârâul Arcuș și va fi parțial iluminată. Termenul de finalizare este de un an, dar posibil că se va termina mai repede, deoarece firma constructoare este aceeași care lucrează la centura ocolitoare, potrivit primarului Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 3 mai 2023
de vre 5 ani e tot sacrificiu, pe Fabricii trec zilnic si nu lucreaza NIMENI !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.