STIREA ZILEI 17 martie 2022

Cum a fost experiența Crucii Roșii Covasna la granița cu Ucraina

de David Leonard Bularca | 3089 vizualizări

Șase voluntari și un coordonator de la Crucea Roșie (CR) Covasna au petrecut o săptămână întreagă la Sighetul Marmației, la punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și România. Coordonatoarea voluntarilor, Opra Zsófia Szende spune că echipa covăsneană a fost la datorie 24/24, pentru că au lucrat, în schimburi, un total de 1.176 de ore. Pentru ei cel mai marcant eveniment a fost atunci când bărbați ucraineni, noaptea, înotau prin Tisa pentru a ajunge în România.

CR Covasna s-a deplasat până în Sighetul Marmației pentru a ajuta refugiații ucraineni, dar și pentru a-și sprijini colegii maramureșeni. 

„Scopul nostru ca echipă a fost sprijinirea și ajutorarea persoanelor venite din Ucraina. Am avut și un scop secundar, să îi ajutăm pe colegii noștri maramureșeni, ca între filiale, să le oferim o săptămână în care se pot odihni. Echipa noastră a fost alcătuită din voluntari adulți. Ceea ce mi s-a părut foarte bine a fost că am reușit să adunăm foarte ușor echipa care s-a deplasat la Sighetul Marmației. Am ales, în principiu, dintre voluntari, persoane care știu să acorde primul ajutor de bază, au pregătire în prevenție dezastre, erau importante și cunoașterea misiunii și principiilor Crucii Roșii”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Opra Zsófia Szende. 

Din echipă au făcut parte două asistente medicale, iar voluntarii erau, cu schimbul, și șoferi, pentru că aceștia erau cazați la o pensiune și trebuiau să ajungă cu un mijloc de transport la granița cu Ucraina. 

„Cumva a fost și o lecție de viață”

Chiar dacă se lucra 24/24, voluntarii CR Covasna își mai luau câte o pauză, pentru a se putea odihni. Coordonatoarea voluntarilor spune că echipa pe care a condus-o a avut multe de învățat cu ocazia acestei experiențe.

„Era foarte greu și dureros să vezi oameni care vin numai cu un bagaj sau o cutiuță mică, o femeie cu mulți copii și așa mai departe. Cumva a fost și o lecție de viață. Noi când am plecat domnul director al nostru ne-a îndrumat și ne-a sprijinit. Chiar de la el am auzit că „O să vedeți când o să veniți înapoi, o să fiți cumva schimbați”. Ceea ce s-a întâmplat, cu ce am văzut pe teren, ceea ce am învățat ca echipă este să apreciem ceea ce avem: siguranță, pace, că avem o locuință, multe, multe lucruri”, a spus Opra Zsófia Szende.

Cu ce a ajutat concret CR Covasna

Cu ajutorul sponsorizării primite de la Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe, echipa organizației umanitare a cumpărat încălzitoare pentru mâini și picioare, care în final s-au dovedit a fi extrem de folositoare. Cu alți 3.000 de lei, din partea CR Covasna, s-au asigurat toate celelalte lucruri necesare: ceai, pahare, vitamine, pături și altele asemenea.  

„Noi am primit sponsorizare de la Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe 5.000 de lei, din care am cumpărat încălzitoare de mâini și de picioare. Chiar patru, cinci ore țin căldură, era o nevoie foarte mare, a fost o idee destul de bună. Am împărțit ceai fierbinte, cafea. Era foarte rece, deci chiar a fost nevoie. Nevoia este foarte mare pentru diferite produse de igienă, alimente, pături, deci nevoile de bază”, a explicat coordonatoarea voluntarilor din județul Covasna.

Este posibil ca, în viitor, voluntari de la CR din județul nostru să meargă din nou în sprijinul refugiaților ucraineni. 

„Prin rotație, ajutăm filialele Crucii Roșii care au punct la granițe. După un timp se epuizează resursele umane, ceea ce este firesc, natural. Așadar, în fiecare săptămână sau la fiecare două săptămâni o filială din țară merge în rotație și ajută filialele care sunt la granițe. Dacă este nevoie cu siguranță o să mergem din nou, am învățat multe lucruri. Am învățat acolo lucruri pe care dorim să le punem și noi în Covasna în practică, ceea ce ține de dezastre: logistică, comunicare, organizare”, a spus reprezentanta CR Covasna.

„A fost o experiență foarte dureroasă”

Cel mai marcant moment a fost atunci când bărbați tineri înotau prin Tisa ca să poată fugi de război în țara noastră, este de părere Opra Zsófia Szende.

„Foarte mulți bărbați au traversat seara râul Tisa și chiar a fost o experiență foarte dureroasă să vezi tineri, căci majoritatea așa erau. Am reușit să ajutăm cu haine, încălzitoare, ceai fierbinte. Ei au fost direct duși la o cazare, dar nu de către noi, de către poliție”, a spus aceasta. 

Reguli clare pentru voluntari

Voluntarii prezenți la graniță trebuie să ofere refugiaților doar acele lucruri de care au nevoie pentru a se putea deplasa mai departe. Așadar, trebuie discutat cu ei, chiar dacă există o barieră lingvistică.

„Am avut niște reguli. Pentru început este foarte important să stai de vorbă cu persoana respectivă, să  vezi, să întrebi, să lași puțin timp. E important să nu oferi ceva ce nu are nevoie persoana respectivă.   Era o problemă legată de comunicare. Foarte mulți nu vorbeau limba engleză sau o altă limbă. Erau voluntari translatori, dar nu mereu. Nu atât de mulți cât ar fi fost nevoie în fiecare clipă. După un timp, am învățat câteva expresii, cu mici gesturi comunicam”, a mai spus Opra Zsófia Szende.

CR Maramureș a transportat în fiecare zi medicamente chiar în Ucraina, cu ajutorul unor persoane de contact, ne-a mai spus coordonatoarea voluntarilor din județul nostru. 

Voluntarii CR Covasna s-au aflat la granița României cu Ucraina, din Sighetul Marmației, în perioada 6-14 martie. 

Ucraina se află în a 21-a zi de război, după ce Rusia a atacat țara vecină pe 24 februarie. 

Putem și noi sprijini persoanele care fug de teama războiului, fără să aibă siguranța zilei de mâine, prin diferite metode: de la donat produse și haine și până la a dona o sumă de bani. Detalii despre toate aceste acțiuni de ajutorare, lansate la nivelul județului nostru, puteți afla de pe CovasnaMedia.ro, la secțiunea UCRAINA/UKRAJNA.

Sursa foto: Crucea Roșie Covasna

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.