Concurs de ornitologie la Sfântu Gheorghe
Prima ediţie a concursului care a adunat elevi din 7 judeţe a fost un succes total
Zeci de copii din 7 județe, profesori coordonatori, invitați speciali, organizatori îndrăzneți, ploaie, concurs, distracție, și desigur, păsări. Acestea au fost cuvintele cheie ale primei ediții a concursului regional de ornitologie „Cip-Cip”, eveniment care precede de fapt un concurs național pe care cei de la Cercul de Ornitologie „Mugurar” din Sfântu Gheorghe doresc să îl organizeze la anul.
Voie bună și cunoștințe multe
Concursul întins pe durata a trei zile a fost precedat de o activitate desfășurată în şapte școli din tot atâta judeţe județe, în cadrul căreia echipe de câte 5 elevi de gimnaziu au identificat o specie vulnerabilă din zona în care trăiesc, și au propus o soluție de conservare a acestei specii. După ce și-au făcut tema de casă, aceștia au sosit la Sfântu Gheorghe, unde a urmat un adevărat maraton de trei zile în care au identificat diferite specii de păsări pe teren, altele pe baza unor imagini, dar au avut și o probă mai dificilă, de anatomie a păsărilor. Și pentru că după muncă vine și răsplata, participanții au avut pateu de o excursie în Rezervația Naturală de la Zărnești, unde specialiștii le-au explicat aspecte din viața urșilor care trăiesc aici.
„Concursul a fost integrat și modular în sensul că elevii au venit de acasă cu o specie pe care ei au considerat-o vulnerabilă, și pentru care s-au angajat să găsească și măsuri de conservare. Am încercat să punctăm trezirea unei mândrii locale vizavi de ce are fiecare în zona lui și a înțelege că acest capital natural trebuie promovat și protejat. Am avut probe de identificare la lacurile de la Rotbav. Au avut un perimetru în care au trebuit să identifice cât mai multe specii. Identificarea a trebuit făcută și pe baza unor imagini. Ultima probă a fost de cunoștințe de specialitate, și anume morfologia și anatomia păsărilor. A fost o probă destul de complicată, iar din toate aceste probe s-a făcut o medie și astfel am obținut rezultatul final al concursului” – ne-a declarat organizatorul Cătălin Lazăr.
Festivitate de premiere
Duminică a venit vremea acordării premiilor pentru cei mai buni copii ornitologi din județele Tulcea, Bistrița Năsăud, Alba, Brașov, Covasna, Maramureș și Călărași. Pe lângă organizatori și juriu, la festivitatea de premiere a participat și directorul adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Maria Băilă, și consilierul local Mădălin Guruianu. Organizatorii au acordat diferite premii speciale, apoi a urmat momentul mult așteptat. Echipa câștigătoare a primei ediții a Concursului de Ornitologie „Cip-Cip” a fost echipa din Brașov, pe locul 2 s-au clasat cei din Baia Mare, iar locul 3 le-a revenit elevilor din Tulcea. „Brașovul a produs cea mai mare surpriză a concursului. Dacă despre celelalte echipe știam câte ceva, despre brașoveni nu aveam cunoștințe, nu știam mai nimic despre ei. Și iată că au venit și au câștigat. Sper să perceapă acest concurs, această victorie ca un debut, ca un început pentru următoarele concursuri de gen” – ne-a declarat coordonatoarea concursului, Ana Maria Lazăr.
Fețe obosite, dar fericite
Fiind vorba de un concurs pentru copii, aceștia au fost cei mai bucuroși. Ne-au spus că s-au simțit bine la Sfântu Gheorghe, iar concurenții de la Brașov, marii câștigători ai acestei prime ediții, nici nu au vrut să plece acasă. „A fost foarte frumos, mi-a plăcut acest concurs pentru că am observat multe păsări, am învățat lucruri interesante și până la urmă am și câștigat, așadar mă bucur foarte mult. Sper să venim și la anul, abia aștept, poate avem noroc și atunci prindem și vreme frumoasă” – ne-a spus una dintre elevele câștigătoare. De aceeași părere au fost toți copiii, care au profitat de ocazie să ne spună fiecare ce i-a plăcut cel mai mult în acest weekend petrecut la Sfântu Gheorghe: excursia la Zărnești, proba practică de la Rotbav, dar am întâlnit și un băiat care ne-a spus că cel mai mult i-a plăcut mâncarea servită la CNMV.
Felicitări și pentru copiii covăsneni
Echipa din Sfântu Gheorghe care a participat la acest concurs a fost formată din elevi care frecventează Cercul de Ornitologie „Mugurar” de la Palatul Copiilor din oraș. Aceștia au fost pregătiți și îndrumați de profesoara Ana Maria Lazăr, care a fost mulțumită de prestația elevilor ei. „Copiii s-au descurcat surprinzător de bine. Eu ca și coordonator al copiilor din Sfântu Gheorghe sunt foarte mulțumită. La individual am luat un loc 2, iar la proba pe teren, la observațiile cu luneta și binoclul am luat premiul 1. Așadar este bine, suntem printre cei mai tineri, sucursala nu funcționează decât de un an de zile, suntem fericiți și mulțumiți. Ne-a surprins implicarea copiilor, pentru că și-au dorit foarte mult să câștige, au fost foarte serioși. Copiii trebuie tratați cu toată seriozitatea pentru că ei sunt foarte serioși, când îi pui la treabă, ei muncesc” – ne-a declarat coordonatoarea Ana Maria Lazăr.
Juriu mulțumit
Ca la fiecare concurs, și la „Cip-Cip” clasamentul final a fost obținut cu ajutorul juriului. Din acesta au făcut parte oameni cunoscuți în sfera protecției mediului, cum ar fi reprezentantul WWF România, Cristian Pap, sau angajatul APM Sibiu, și coordonatorul programului „Conservarea Biodiversității”, Alexandru Nicoară. Cei doi ne-au spus că s-au simțit bine la acest concurs și spun că acesta trebuie continuat, ridicat la nivel național, pentru că educația ecologică este cheia pentru un viitor în care biodiversitatea este conservată.
„Organizarea a fost foarte bună, nu avem ce-i reproșa. Având în vedere că e prima ediție, a fost un succes total. Copiii au fost bine pregătiți, și pentru că au profesori foarte buni, au tot timpul pentru a se pregăti și mai bine. O mare parte din coordonatori sunt membri ai Societății Ornitologice Române, ceea ce se vede” – ne-a declarat Alexandru Nicoară, coordonator de proiecte „Conservarea Biodiversității”.
„Tânăra generație de azi va reprezenta de fapt viitorul imediat. Ei ne vor conduce, și dacă îi vom educa să recunoască importanța valorilor naturale, inclusiv a păsărilor, înseamnă că este un câștig pentru noi. Ceea ce s-a întâmplat zilele acestea aici este un demers extraordinar. Sper ca acest fenomen să ia amploare cel puțin la nivel național, dar este posibil și un parteneriat cu Bird Life, dar a fost un eveniment spectaculos, copiii au fost dedicați, implicați, și sper să rămână așa și de acum în acolo” – spune reprezentantul World Wide Fund România, Cristian Pap.
Premiul cel mare urmează la vară
Printre copiii de gimnaziu participanți la concurs s-au născut prietenii. Duminică, după festivitatea de premiere, când a venit timpul să își ia rămas bun, aceștia au plecat cu gândul că se vor reîntâlni în august, când vor petrece câteva zile în Delta Dunării, cel mai potrivit loc pentru iubitorii de ornitologie să facă observații și să învețe cât mai multe lucruri despre minunata lume a păsărilor.
Prima ediție a concursului de ornitologie „Cip-Cip” a fost organizată de Societatea Ornitologică Română – Sucursala Covasna și Cercul de Ornitologie „Mugurar” al Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe și a fost parte a proiectului „Salvează Delta! Scrie viitorul!”. Acest proiect este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.