ACTUALITATE 23 martie 2015

„Micuțul” – marele campion la ju-jitsu

de Székely Emőke | 1605 vizualizări

Alin Pancescu cu Petru Oltean martie 2015 - 2

Povestea lui Alin Păncescu (19 ani), dublu medaliat la Campionatele Mondiale de Ju-Jitsu de la Atena

S-a apucat de ju-jitsu în urmă cu 3 ani, când, având probleme cu greutatea, a intrat pentru prima dată în sala de antrenament, și de atunci tot acolo îl găsim. Rezultatele lui Alin Păncescu au venit repede, iar munca luată în serios arată că atunci când e voință, barierele cad una după alta.

Succes mondial

Acum două săptămâni, Alin Păncescu, sportivul Clubului Municipal Sfântu Gheorghe, a participat la Campionatele Mondiale de Ju-Jitsu de la Atena. Federația Română de Arte Marțiale nu l-a selecționat în lot, însă sportivul a beneficiat de sprijinul clubului și astfel a mers în Grecia, de unde nu s-a întors cu mâna goală, ci cu două medalii: un argint obținut la ne-waza, și un bronz la fighting. „Am mers singur la Atena, aveam emoții pentru că a fost pentru prima dată când am zburat cu avionul, mă gândeam oare cum mă descurc. Dar a fost bine, și din fericire am reușit să urc și pe podium. Mă bucur mult pentru rezultatul obținut, și pentru încrederea care mi-a fost acordată atât de antrenorul meu, sihan Petru Oltean, cât și de președintele CSM, George Carcadia. La Mondiale nu a fost ușor, au fost sportivi foarte buni, dar am reușit să câștig meciuri și astfel am urcat pe podium – povestește Alin. Sportivul spune că cei mai de temut adversari sunt rușii și israelienii, care au o pregătire foarte bună, și reușesc să intimideze adversarul.

Sportul de care nu se dezlipește

„Micuțul”, așa cum este alintat de apropiați, nu este deloc micuț, la 1,90 metri și 95 de kilograme. Spune că l-au poreclit așa pentru că în 2011, când a venit pentru prima dată la sală, era „cel mai mic dintre cei mari”. Alin povestește că s-a apucat de ju-jitsu după ce a participat ca spectator la Campionatele Naționale care au fost găzduite de Sfântu Gheorghe, și i-a plăcut atât de mult, încât după concurs s-a dus la antrenorul Petru Oltean și a întrebat cum ar fi posibil să meargă și el la antrenament. „Țin minte că domnul antrenor s-a uitat la mine din cap până în picioare și mi-a spus că ju-jitsu este sportul care mi se potrivește cel mai mult. La vremea respectivă aveam probleme cu greutatea, și voiam să slăbesc făcând sport. La început a fost greu, căderile, dar și întinderile mi-au creat dificultăți, le executam cu greu, mergeam acasă cu vânătăi. Dar sportul acesta mi-a intrat în sânge, și chiar dacă unii nu au înțeles de ce, eu știam că trebuie să mă întorc de fiecare dată la sală” – spune Alin Păncescu.

Alin Pancescu martie 2015 - 1

Primul concurs, primul succes

Sportivul ne-a povestit și primele experiențe competiționale. Primul său concurs a fost unul local, organizat de Zilele Sportive, și cu toate că practica ju-jitsu doar de câteva luni, a făcut față cu brio și a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. „Mă sunau părinții să mă întrebe dacă să vină sau nu la acest concurs, știind că poate o să am emoții mai mari dacă sunt și ei în sală. Până la urmă au venit, și totul a fost bine, am câștigat. După aceea au urmat alte competiții, am muncit mult și am devenit din ce în ce mai bun. Exercițiile le făceam mai ușor, și a început să îmi placă și lupta la sol, ceea ce la început nu prea mi-a plăcut” – spune.

„Avea cele mai multe șanse”

Întrebat de ce l-a ales pe Alin să participe la Campionatele Mondiale, antrenorul Petru Oltean ne-a declarat că avea cele mai multe șanse la o medalie dintre sportivii pe care îi are. „Alin Păncescu are o categorie bună, +94 de kg. La nivel național sunt puțini sportivi la această categorie, dar asta nu e vina lui. Pe de altă parte el este într-o formă sportivă foarte bună, și eram convins că are șanse mari la o medalie, ceea ce s-a și adeverit. Eu n-am putut să fac deplasarea în Grecia, însă l-am urmărit pe internet și am văzut unde a greșit, sfaturile de la marginea saltelei sunt foarte importante, dar asta e, ne bucurăm că a putut merge el” – spune Petru Oltean. Acesta a mai spus că ju-jitsu, nefiind sport olimpic, beneficiază de finanțare scăzută, însă speră că situația se va schimba. „Alin Păncescu nu a fost singurul sportiv care a participat la Mondiale fără finanțare de la Federație. Dar trebuie știut faptul că la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului se contabilizează rezultatele de la juniori și seniori, nu și cele obținute de aspiranți. Sper ca acest sport să devină sport olimpic, și atunci situația se va schimba din punct de vedere al finanțărilor. Judo este un sport frumos, sport olimpic, însă ju-jitsu este o artă. La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro ju-jitsu este inclus ca demonstrativ, și sperăm ca din 2020 să fie sport olimpic. Noi căutăm permanent material pentru performanță, ceea ce înseamnă că facem selecții pentru secția de performanță. Îi aștept în primul rând pe cei care doresc să facă performanță, pe cei care au mai practicat acest sport, sau alte sporturi de contact, sunt atletici, înalți, bine făcuți. Cei de la secția de performanță nu plătesc la sală, pentru ei antrenamentele sunt gratuite, însă îi căutăm permanent pentru a avea cu cine face performanță. Cei interesați ne găsesc la Școala Nicolae Colan în fiecare zi între orele 17-21” – ne-a declarat Petru Oltean.

Păncescu vrea aur mondial

În ceea ce privește planurile de viitor, Alin Păncescu ne-a spus că are mai multe priorități. Tânărul de 19 ani a picat la Bacalaureat anul trecut, așadar acum stă și cu burta pe cartea de Matematică, disciplină din care va trebui să dea Bac-ul din nou. „Aceasta este prioritatea mea la ora actuală, să reușesc la Bac. De asemenea voi continua antrenamentele și concursurile. Momentan viața mea se împarte între sală și familie, îmi ajut părinții, și învăț. Pe termen lung mi-aș dori aurul mondial, și dacă ju-jitsu va deveni sport olimpic, îmi doresc să ajung la Jocurile Olimpice” – spune Alin. Antrenorul Petru Oltean l-a completat spunând că la seniori este mult mai greu să obții o medalie pentru că aici urcă pe tatami maeștri mari din domeniu. E greu, nu și imposibil.

Sportivul Alin Păncescu nu a avut prea mult timp de odihnă, și asta pentru că la sfârșitul săptămânii trecute a luptat din nou, el și Vitályos Alpár au mers împreună cu antrenorul Petru Oltean la Baia Mare, la un concurs național de judo, unde însă niciunul dintre cei doi sportivi nu a reușit o clasare pe podium.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.