INTERVIU 11 august 2023

„A început să crească numărul de leucemii”

de Covasna Media | 2571 vizualizări

Interviu cu medicul specialist hematolog, coordonatorul compartimentului de Hematologie din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”, dr. Monica Opriș

Sănătatea este ca un puzzle: are sens dacă fiecare piesă este întreagă și la locul ei. Iar o piesă foarte importantă este sângele. Motiv pentru care există și o specializare care îi este dedicată, și anume Hematologia. Coordonator al acestui compartiment de la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe este dr. Monica Opriș. Cu aceasta am discutat în amănunt despre ce face în meseria ei și cum să facem, la rândul nostru, să fim un pic mai sănătoși. Despre toate acestea, în interviul următor.

Pentru că vrem să vă cunoască și cititorii care nu vă sunt pacienți, aș vrea să începem interviul cu o scurtă prezentare în care să ne spuneți, pentru început, de câți ani sunteți medic al spitalului județean?

Primul contact cu Spitalul Județean l-am avut în 2006, până în 2008. După aceea am plecat la Mureș, 5 ani. Și apoi din 2014, iulie, sunt aici.

Ce vă place să faceți în timpul liber?

Să stau cu copilul, să ne jucăm, să ne dăm cu bicicleta, să facem orice împreună. L-am făcut la 40 de ani și e mai greu să te compari cu o mamă de 20 de ani. Dar îmi place foarte mult să fiu cu cel mic. E băiatul mamei. Îmi place și să lucrez acasă, în grădină. Dar nu am prea mult timp liber. Patologia s-a înmulțit, din păcate.

O să revenim la acest aspect un pic mai târziu, pentru că aș vrea mai întâi să vă întreb când ați știut că medicina este meseria pe care vreți să o practicați?

Cred că fiecare se gândește de mic ce vrea să facă. Dar ce m-a convins a fost o întâmplare care a avut loc de Crăciun, acum mulți, mulți ani. Bunicul meu a făcut o hemoragie digestivă. Acela a fost punctul. Nu am vrut să fac hematologie de la început. Dacă eram băiat, aș fi ales chirurgia. A fost pasiunea mea. Dar mi-am dat seama că e foarte greu pentru o femeie, mai ales dacă își dorește și familie. Dar în general medicina e o meserie grea. Necesită multă dăruire din partea tuturor.

Cum ați explica unui copil, de 7 - 8 ani, definiția acestei specializări pe care o aveți?

I-aș spune că se ocupă cu sângele.

Care este cel mai interesant lucru pe care ar trebui să îl știm despre sângele omului?

În corp avem undeva la 4,5 - 5 litri de sânge. Depinde de dimensiuni. Dar nu asta este important, ci ce conține el. Cred că oamenii ar trebui să se dezobișnuiască să ceară o hemogramă simplă când fac analize. E mai importantă o hemoleucogramă, care să ne prezinte datele procentual. Pentru că în general nu contează cantitatea. Pot, de exemplu, să am 2.000 de leucocite și să fiu perfect sănătos sau pot să am același număr de leucocite și să fie semn că am leucemie.

De câte ori pe an e recomandat să facem analize de sânge?

Până acum vorbeam de o dată pe an. Acum cred că mai potrivit să fie de două ori pe an, pentru că există patologii, cum ar fi leucemia, care are o evoluție extrem de rapidă. Am avut un pacient foarte tânăr, de 20 și ceva de ani, la care medicul stomatolog a observat că ceva nu e în regulă. I-a recomandat să facă o hemogramă și s-a dovedit că e leucemie. Acum, din fericire, tânărul este bine.

Deci ce ar trebui să conțină un buletin de analize făcut corect, de cel puțin o dată pe an?

O hemoleucogramă, minim.

Care sunt cele mai frecvente patologii pe care le vedeți ca medic hematolog al spitalului județean?

În ultima vreme patologia, din nu știu care motiv, s-a modificat. A început să crească numărul de leucemii. Într-o jumătate de an am avut mai multe leucemii dintr-un anumit tip, din care eu am văzut două din 2008 încoace. Acum, în șase luni de zile, am avut trei. Ceea ce înseamnă foarte mult. Mă leg acum de leucemie pentru că e cunoscută, din păcate. Și are o evoluție galopantă. Debutul poate să însemne cu una, două luni înaintea prezentării. Prezentare care înseamnă ori sângerări din nas, gingii, apariția de vânătăi pe corp fără să ne lovim. De obicei ăstea sunt primele semne. În unele cazuri poate începe cu febră fără o cauză infecțioasă. Dar în general, pacienții vin cu de toate.

Care sunt limitele secției de Hematologie a Spitalului Județean de Urgență?

Teoretic, pacientul alege unde dorește să fie tratat. Este dreptul lui. Dar noi tratăm orice. Nu ne este frică.

Vorbeați mai devreme de niște simptome. La ce ar trebui să fim atenți, cu ce să mergem la medic și cel mai probabil vom ajunge și la medicul hematolog? 

Sângerări din nas sau gingii, vânătăi pe piele fără o cauză, febră care nu este de cauză infecțioasă, paloare, oboseală, lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne, în special în partea de sus a corpului, cap, gât. Alt semn care poate să orienteze către o boală hematologică este pruritul după baie sau care este accentuat de apă. Adică faptul că nu te poți opri din scărpinat.

Ce înseamnă prevenție în această specializare? Cum se face?

Să îți faci regulat analizele. Contează stilul de viață, alimentația și stresul, dar și genetica. Nu fumați, nu beți alcool excesiv, nici sucuri carbogazoase. E important de dus o viață echilibrată.

Știu că nu ține neapărat de specializarea dvs., dar se leagă tot de sânge și de importanța lui, așa că vă întreb: care credeți că este motivul pentru care donarea de sânge nu este practicată la scară mai largă?

Din păcate, nu avem acel exercițiu civic. Mergem să donăm când are nevoie cineva apropiat, dar nu ne gândim că poate și altcineva, un necunoscut, e în suferință. Este din ce în ce mai greu și pentru că există anumite condiții ca să poți dona. Am observat și că sunt foarte mulți tineri care au început să aibă afecțiuni cardiace. De exemplu, dacă ai tensiune ridicată nu poți dona.

În final, care sunt principalele trei sfaturi pe care le oferiți, ca medic hematolog, oricui își dorește să fie sănătos?

Să ducă o viață echilibrată, să își facă analizele la timp și să vină la medic cu încredere, dar mai ales să fie optimist.

***

În compartimentul de Hematologie al Spitalului Județean au fost internați, în 2022, 479 de pacienți, în creștere față de anul precedent, când au fost 366 de internări. În ceea ce privește cabinetul din policlinică, dr. Monica Opriș a văzut, anul trecut, 2.743 de pacienți, față de 2.117, câți au fost în 2021.

Interviul face parte dintr-o campanie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, realizată în colaborare cu ziarul Observatorul de Covasna. Scopul este de a aduce în atenția covăsnenilor subiecte de interes, de actualitate și sfaturi de la specialiști.

Din aceeași serie au mai fost publicate interviuri cu medicul ginecolog Spanyol Ádám, medicul neonatolog György-Burián Emőke, medicul specialist în medicină internă dr. Gál Tünde, medicul pediatru Gál Ramona-Éva, doctorii urologi Mihnea Mureșan și Bíró András și medicul cardiolog Demjén Zoltán, cu șeful secției de Chirurgie, dr. György-Szakács Csaba, dr. Szász Dezső, medicul specialist ortopedie-traumatologie, dr. Nagy Réka, medic specialist în boli infecțioase, cu medicul dermatolog dr. Dénes László, dar și cu directorul de îngrijiri al spitalului, Molnár Enikő. Și articolul „5 sfaturi de la femeile care văd zilnic limita între viață și moarte” face parte din același demers.

Foto: Zsigmond István

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.