CULTURA 27 august 2021

A 48-a ediție a Festivalului folcloric Ciobănașul vine cu reguli noi, din motive sanitare și nu numai

de David Leonard Bularca | 2741 vizualizări

Evenimentul de tradiție pentru Orașul Întorsura Buzăului va fi ușor diferit în acest an, anunță organizatorii

Primăria Orașului Întorsura Buzăului a anunțat zilele trecute organizarea Festivalului folcloric Ciobănașul, aflat la a 48-a ediție. Astfel, pe 4 și 5 septembrie toți cei care își doresc să petreacă în stil românesc sunt așteptați la eveniment, în zona Camping a orașului covăsnean. Edilul – șef de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a spus, pentru Observatorul de Covasna, că persoanele participante vor trebui să respecte legile în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19, adică să fie vaccinate, să fi trecut prin boală în ultimele 90 de zile sau să își facă un test rapid înainte de a intra în zona de Festival. 

Pandemia nu este singurul factor care a produs schimbări în cadrul festivalului cu tradiție de la Întorsura Buzăului. Primarul din Întorsura Buzăului a spus că la eveniment vor fi prezenți doar comercianți cu produse tradiționale. 

„În primul rând vom obține o finanțare de 73.000 de lei din partea Secretariatului General al Guvernului, ceea ce înseamnă mare lucru pentru noi. Sunt niște bani pe care îi dădeam acum din bugetul local. Acum ne permitem să avem artiști de top. Tot formatul festivalului va fi de orientare spre muzică etno, taraf, muzică populară. Comercianții care vor fi prezenți vor fi doar cei cu produse tradiționale, produse făcute de mână. Nu vor fi alte tipuri de comercianți pe care îi știm, care au fost până acum și care au stricat cât de cât din frumusețea acestui eveniment care a ajuns la a 48-a ediție”, a spus Raul Urdă.

Acesta a mai spus că este posibil ca evenimentul să nu aducă pagube bugetului local. 

„Cred că, cu taxele de participare de la comercianți, nu vom avea cheltuieli de la bugetul local. Încă nu am făcut destinația tuturor cheltuielilor, dar va trebui să plătim, desigur, grupurile sanitare, scena etc.”, a mai punctat edilul.

Cât despre regulile în vigoare din cauza virusului SARS-COV-2, Raul Urdă spune că acestea trebuie să fie respectate și că participanții își vor putea face teste rapide.

„Trebuie să respectăm legile în vigoare. Ne plac, nu ne plac, trebuie să le respectăm. Se vor face la fața locului teste rapide. Vom asigura la intrare teste rapide”, a spus, în final, edilul de la Întorsura Buzăului.

Invitații ediției din acest an sunt: Florin Ionaș Generalul și Claudia Ionaș, White Mahala, Mircea Rus Band, Aurel Moldoveanu, Constantin Ghinea Dumitrache, Ansamblul Profesionist Național „Transilvania”, Mariana Deac, Marius Ciprian Pop, Andreea Ghițiu, Gabriela Ardușatan, Ghiță Breban, Denis Cupșe, Diana Topan, Ansamblul „Cununa Carpaților”, Corul „Pădurenii” din Barcani, Corul „Plai Întorsurean”, Formația de dansuri „Mlădițe românești”, Ansamblul maghiar Sfântu Gheorghe, Ansamblul Folcloric „Astra” din Săcele și Trupa „Galant”.

Anul trecut, ca aproape toate evenimentele de altfel, Festivalul folcloric Ciobănașul nu a avut loc, din cauza pandemiei de COVID -19.

La finalul lunii iunie din acest an, autoritățile locale din Întorsura Buzăului au organizat pentru prima dată un festival de muzică pop-rock, primit cu bucurie de cetățeni la acea vreme. 

Sursa foto: organizatori

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.