REPORTAJ de la Întorsura Fest: „Suntem blestemați să renaștem”
Spiritul comunitar al Întorsurii Buzăului a fost trezit cu un festival nemaivăzut în zonă
La un festival organizat la polul frigului, ale cărui elemente distinctive au fost căldura, focul și pofta de viață, să aduci în încheiere legendara Trupă Phoenix a fost, poate, cea mai inspirată alegere. Liderul formației, Nicu Covaci, a spus, duminică seară, referindu-se la faptul că are alături mulți artiști tineri care duc mai departe legenda, printre care și pe întorsureanul Flavius Hosu: „Suntem blestemați să renaștem”. La fel se poate spune și despre Întorsura Buzăului. Cu ghilimelele de rigoare, și micul oraș covăsnean a fost „blestemat” – sau determinat, după prea mult timp, să înceapă să trăiască din nou, să încerce să găsească spiritul comunității sale, pierdut până acum mai degrabă prin comentarii și contre pe Facebook. Au ajutat cu siguranță larma veselă a copiilor, energia adolescenților, bucuria părinților și bunicilor, turuitul motocicletelor și muzica tinerilor artiști întorsureni, care, în sfârșit, s-au întors, pe o scenă adevărată, acasă. Toate sub umbrela acestui festival, Întorsura Fest, considerat de mulți curată nebunie.
După aproximativ trei săptămâni de organizare, într-un heirup nebunesc de-a dreptul, la Întorsura Buzăului s-a organizat, în 25 – 27 iunie, primul mare eveniment „post-pandemie” (sau după relaxarea restricțiilor anti-pandemie), unul în care mesajul principal a fost cam acesta: copiii și tinerii sunt importanți pentru comunitate. Iar în jurul acestui concept și-au dat mâna oameni de toate vârstele, cu diverse talente și legături, făcând ca un vis să devină realitate, iar zona Camping să prindă viață.
„Am încercat să facem și noi un festival prin care să punem Întorsura pe hartă, pe harta orașelor și harta oamenilor civilizați. Am dat dovadă că se poate”, ne-a spus duminică primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă.
Phoenix, Julie Mayaya, Prestige Orchestra și mulți alții
Ca în cazul oricărui festival, și la Întorsura Fest „cireșele de pe tort” au fost, în mare măsură, concertele care au însuflețit atmosfera. Au cântat, printre alții, Phoenix, care a fost și capul de afiș, Julie Mayaya, care a fost pentru a doua oară pe o scenă la Întorsura Buzăului, Prestige Orchestra, dar și alți muzicieni renumiți sau în curs de afirmare. De remarcat este că în lumina reflectoarelor au fost artiștii din zona Întorsurii Buzăului, tineri muzicieni care cântă în formații de renume din țară, printre care Flavius Hosu, Vlad Tohănean, Cristi Dragomir, Fabian Roman, George Găitan.
„Avem o echipă tânără cu care chiar putem face ceva extraordinar. A văzut asta toată lumea”, ne-a spus coordonatorul activităților de la scenă, Dan Tohănean, organizatorul festivalului care anual reunea la Întorsura Buzăului trupe de tineri talentați din toată țara, „Împreună, formații pentru viitor!”, într-un eveniment organizat prin Cluburile Copiilor din Țară. „Ideea noastră a fost să îi vadă și întorsurenii pe copiii noștri cântând cu bandurile lor mari din țară. (...) A fost o ediție extraordinară și sperăm să o ținem tot așa”, a mai adăugat acesta.
Flavius Hosu: „Am avut mai multe emoții decât de obicei pentru că eram acasă”
Mitraliera din Carpați, toboșarul trupei Phoenix, întorsureanul Flavius Hosu, a fost unul dintre cei mai aclamați artiști prezenți pe scena de la Întorsura Fest. Nu a avut multe ocazii până acum să cânte pe o scenă atât de profesionistă, cu atât drag, acasă la el. Iar duminică a făcut-o din tot sufletul și asta s-a simțit și din public. După spectacol, printre autografe și fotografii, tânărul toboșar ne-a spus că simte o bucurie imensă că a putut cânta acasă.
„Chiar era nevoie să avem un astfel de festival în zona noastră. M-a surprins foarte tare că au fost foarte mulți copii care s-au bucurat de trupa Phoenix și asta înseamnă că spiritul merge mai departe, spre generațiile noi. M-am simțit foarte, foarte bine. Am avut mai multe emoții decât de obicei pentru că eram acasă și toată lumea mă știe. Sperăm că vom mai avea ocazia să mai venim”, ne-a spus artistul care de la nici 14 ani cântă în legendara formație.
Julie Mayaya : „Sper ca acest festival să devină o tradiție a zonei”
Julie Mayaya, câștigătoarea celui de-al doilea sezon de la Vocea României, pe care am întâlnit-o în culisele din zona scenei înainte de spectacol, a fost duminică pentru a doua oară la Întorsura Buzăului. Primul concert l-a avut în cadrul festivalului „Împreună, formații pentru viitor” și a venit tot la invitația lui Dan Tohănean. „Sunt uimită de ceea ce văd, de desfășurarea asta de forțe. Mă bucur că văd treaba asta. Felicit această inițiativă! Îmi doresc să vin și la anul și peste doi ani și peste trei ani și tot așa și acest festival să devină o tradiție a zonei, pentru că este foarte, foarte frumoasă și merită promovată”, ne-a spus artista.
O părere similară a avut-o și prezentatorul evenimentului, sibian de origine, Cosmin Chelcea: „Merg la multe festivaluri în țară, fie să prezint, fie să cânt și constat că lucrurile nu sunt foarte bine puse la punct. Aici, deși e la prima ediție festivalul, am constatat că fiecare lucru e la locul lui. E un flux întreg”.
Activitățile pentru copii și tineret
De activitățile pentru copii și tineret s-a ocupat Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, reprezentat în special de Florentina Floroianu de la catedra de Orientare și Ecoturism, ajutată de Iulia Mariș, Mircea Florea și alți voluntari.
Au fost activități diverse, de la cățărare pe panou, pe lăzi de bere, tir cu arcul, cros, paradă de biciclete, la pictură pe față și altele. Și Florentina Floroianu a remarcat faptul că micuții participanți, nu doar adulții, aveau nevoie de un astfel de eveniment, aveau nevoie de distracție, de socializare și să învețe despre concursuri și reguli. Aceasta a apreciat și faptul că în jurul activităților organizate în zona lor au venit mulți voluntari care s-au implicat în diverse sarcini.
Tot în cadrul acestei zone, sâmbătă a fost și o demonstrație de prim ajutor, realizată de voluntarii de la Crucea Roșie Covasna.
Aprecieri pentru păstrarea curățeniei
Remarcată, atât de reprezentanții autorităților locale, cât și de participanți și chiar de prezentatorul venit de la Sibiu, Cosmin Chelcea, a fost curățenia care s-a păstrat în timp și după festival.
„Sunt mândru de întorsurenii care au fost la spectacol. La ora 01:00 aseară, când s-a terminat totul, era curat pe jos, nici măcar un PET nu era. A fost extraordinar. Ne-a uimit treaba asta. Iată că s-a putut! Bine, au fost și coșuri de gunoi și de decor, și în plus ”, a spus primarul Raul Urdă.
Paradă pe două roți
În cadrul festivalului a fost, duminică, și o paradă a conducătorilor de vehicule cu două roți, fie că vorbim de biciclete, motociclete, aproximativ 50, și chiar scutere. Prin acest eveniment, participanții au vrut să transmită un mesaj clar conducătorilor auto: „suntem și noi în trafic!”. Așa că, au pornit din fața Primăriei Întorsura Buzăului, unde în special bicicliștii au avut un mesaj separat, „Noi vrem să pedalăm”, apoi de pe DN10, prin strada Bisericii, au mers în zona Camping, unde au fost primiți de o mulțime numeroasă. Evenimentul a fost organizat în premieră. Tot în premieră, pe primele două motociclete au fost primarul și viceprimarul.
„Parada moto a mers pentru sensibilizarea șoferilor, motocicliștilor, să fim atenți unii la alții în trafic. Am luat și copiii, bicicliștii, că și ei sunt pe drum, tot pe două roți, și împreună am transmis acest mesaj”, ne-a spus unul dintre coordonatorii acțiunii, Ionuț Joos, care ne-a precizat și că în demers a primit sprijinul celor de la Bikers United. Tot acesta ne-a spus și că există intenții și discuții ca la Întorsura Buzăului să se organizeze un festival exclusiv dedicat motocicliștilor din toată țara.
„Nu știu restul populației cum gândește, dar pentru mine personal absolut nimic nu s-a întâmplat la Întorsura până acum. A fost acum mulți ani un Ciobănașul un pic mai altfel și s-a terminat totul acolo. Acum simt că se poate face și la noi ceva și o să ajut și eu cu tot ce pot să aducem mai sus evenimentul. (...) Important e să știe lumea că existăm, că se fac și la noi lucruri. (...) Eu zic că la evenimentul ăsta am avut exact oamenii potriviți, la locul potrivit, cu vremea potrivită”, a mai spus Ionuț Joos.
Din nou meci de fotbal la stadion
Tot în cadrul festivalului, duminică s-a organizat și un meci amical de fotbal pe terenul din zona Camping, între viitoarea echipă a orașului, aflată acum la început de drum, Viitorul Întorsura Buzăului și Șoimii Siriu. A fost o victorie categorică pentru gazde, 9 – 3, dar și un mesaj pentru comunitate, că fotbalul vrea să se întoarcă în viața publică. „Bucuria oamenilor care au fost prezenți în tribune e un motiv în plus să ne implicăm serios în a sprijini din nou o echipă de fotbal a orașului”, a spus primarul Raul Urdă după meci.
Voluntari din Întorsura, dar nu numai
De organizarea evenimentului s-au ocupat, pe lângă Primăria Întorsura Buzăului și angajații de aici, Clubul Copiilor Întorsura Buzăului și sponsorii, și zeci de tineri voluntari, cooptați din Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret din Întorsura Buzăului, respectiv de la liceele din zonă, care au avut de supravegheat intrările, dar au participat și la alte tipuri de activități. Au venit și voluntari chiar din alte orașe din țară, de pildă Timișoara, care s-au ocupat de diverse ateliere cu acrobații, spre bucuria copiilor.
„Acest eveniment ne-a demonstrat că și la Întorsura se poate, participanții păstrând curățenia pe tot parcursul festivalului. (...) Doresc să le mulțumesc voluntarilor pentru că și-au făcut treaba, chiar dacă au existat probleme pe alocuri. Consider că toți am avut ceva de învățat, iar până la urmă și despre asta este voluntariatul. (...) Atmosfera a fost una perfectă și ne-am simțit ca înainte de pandemie, chiar dacă au fost câteva reguli pandemice de respectat”, a spus și unul dintre cei doi coordonatori ai voluntarilor, David Ușurelu. Acesta făcut echipă cu Cristina Sima la acest capitol.
Unul dintre voluntarii care merită apreciat în mod particular este Marian Calcea, tânărul care s-a ocupat de crearea imaginii și brandului festivalului, respectiv de comunicarea pe social media.
„Le mulțumesc acestor voluntari care ne-au ajutat pe toată perioada festivalului. Au fost 50 de elevi de la liceele din oraș care au patrulat permanent prin zonă”, a spus și viceprimarul Silviu Popica.
Avertizare de cod portocaliu...de distracție
Din cauza avertizărilor de vreme rea, sâmbătă autoritățile din Întorsura Buzăului, care au fost și organizatori ai evenimentului, au primit ordin de la județ chiar să oprească activitatea din aer liber. Totuși, vijelia care se anunța a ocolit zona, iar distracția a continuat nestingherită.
„M-au sunat să închidem festivalul pentru că este cod portocaliu și conform reglementărilor în vigoare, trebuie închisă orice activitate în aer liber. Am avut noroc! Dumnezeu ne-a iubit și cred că pentru că am făcut și fapte bune în viața asta, nu ne-a dat nicio picătură de ploaie”, a spus primarul.
Risc de COVID?
După cum a fost anunțat, accesul la eveniment s-a făcut după anumite condiții, conform legislației pe timp de pandemie.
Au fost voci care au spus că dacă nu erau restricțiile de pandemie, impuse prin verificarea adeverințelor de vaccinare, respectiv a documentelor care atestă imunitatea, testări rapide contra-cost sau vaccinarea anti-COVID, zona de la Camping ar fi fost neîncăpătoare. Au fost și altele care au precizat că deși s-a încercat, în final nu s-a putut respecta în totalitate această regulă privind accesul. Adevărul este, cel mai probabil undeva la mijloc. I-am întrebat pe edili, pe acest subiect, despre șansele de infectare la un astfel de eveniment, pentru că oricât ne-am dori, COVID-19 nu a dispărut, deși la Întorsura ar mai fi fost doar un caz confirmat.
„Am avut și câteva persoane reticente, dar foarte puține. Majoritatea au înțeles importanța testării și a siguranței în perimetrul acesta. Am avut și câteva zeci de persoane care s-au vaccinat. (...) Teoretic am avut un spațiu 100% sigur. Testele au ieșit negative, absolut toate. Persoanele care au intrat au fost fie vaccinate, fie au avut acel certificat de izolare. Dar știm foarte bine că se poate reinfecta o persoană și nici măcar o persoană vaccinată nu este garanție că nu este infectată, deși poate fi fără simptome”, a spus Silviu Popica.
Costuri și alte detalii
În ceea ce privește costurile de organizare, urmează să fie trasă linia să se stabilească exact sumele, dar, potrivit spuselor primarului, în mare, sponsorii au ajutat cu până la 10.000 de euro.
Un alt aspect de remarcat este că aproape toți comercianții care au fost prezenți la eveniment au fost întreprinzători din zona Întorsurii.
Totodată, este de spus că în apropierea terenului de fotbal a fost pregătit un spațiu de campare, pentru corturi, rulote, dar și parcare pentru motociclete.
În plus, pentru că sâmbătă a fost Ziua Drapelului Național, la baza scenei a fost pus un tricolor imens, iar pe construcție, în stânga sus, înspre pădure, un alt steag al României a fluturat încontinuu.
Nu trebuie să uităm, printre atâtea detalii, nici de focurile de tabără, care vineri și sâmbătă au strâns în jurul lor sute de oameni de toate vârstele.
Ciobănașul „UPDATED”
Nici nu s-a terminat bine prima ediție de Întorsura Fest, că urmează să înceapă, de această dată mai din timp, pregătirile pentru un nou eveniment, mai cu tradiție. Am primit asigurări că în toamna aceasta va fi organizat și Ciobănașul, celebrul festival de folclor, dar și aici vor fi schimbări, respectiv îmbunătățiri. Sunt speranțe că acest eveniment va primi chiar fonduri de la Guvern pentru organizare.
„Am învățat deja și a început să ne placă să organizăm astfel de evenimente”, a spus, în final, primarul Raul Urdă.
Și nouă a început să ne placă faptul că Întorsura Buzăului arată curaj și devine un lider al comunității din zona Buzaielor, așa cum trebuie, în definitiv, să fie un oraș. Ba mai mult, se pare că a înțeles de ce e important să țină tinerii aproape și să le ofere oportunități de dezvoltare. La fel ca pasărea Phoenix, Întorsura trebuie să renască din propria-i cenușă. Să aducă înapoi, acasă, tinerii care au plecat să se afirme în alte părți, pentru că orașul nu le-a oferit prea multe viziuni. Dar doar cu o comunitate unită în jurul acestui scop se va putea. Și tocmai ce am văzut că primii pași au fost făcuți.
A contribuit și David Leonard Bularca