Zeci de activități pentru elevi și preșcolari [FOTO]
Aproape 4.000 de copii din judeţ au parte la Palatul Copiilor de cursuri gratuite în peste 20 de activități
De curând au început înscrierile la diferitele cercuri din cadrul Palatelor Copiilor din Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Covasna, Baraolt și Târgu Secuiesc. Directorul instituției din Sfântu Gheorghe, Kerekes Jenő, spune că cei mici pot alege din peste 20 de activități, de la sport la creație, etnografice, ecologie sau tehnice.
Anul trecut au frecventat cercurile palatelor aproape 4.000 de copii, iar directorul spune că se așteaptă la același număr și pentru anul acesta. Jumătate din acești copii au mers la unul sau mai multe cercuri din Sfântu Gheorghe, dar au fost sute de elevi și la Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt. Anul școlar a început, așadar și Palatul Copiilor se va umple în curând cu viață. Directorul Kerekes Jenő ne-a declarat că anul trecut a fost un an de succes în viața instituției, și dacă anul acesta va fi la fel, va fi mulțumit.
Dans, etnografie, sport
În toate orașele județului sunt cercuri de dans modern, dans popular, care sunt la mare căutare. Copiii vin de la vârste foarte fragede, chiar și de la 3 ani, e drept, aceștia fiind însoțiți de părinți. „Dansul este la mare căutare, iar copiii participă la concursuri, de unde mai mereu aduc premii. Spunem acest lucru cu mândrie și satisfacție. La Întorsura Buzăului avem și un cerc de muzică, acesta a devenit foarte cunoscut, Dan Tohănean fiind cel care a înființat Youvenis Group, trupă din ce în ce mai cunoscută” – explică directorul Kerekes Jenő. Acesta a menționat că în orașele județului se caută și cercurile de etnografie și cele de sport. „Trebuie știut că profesorii care se ocupă de copii la noi fac acest lucru din pasiune. Nici nu se poate altfel pentru că banii câștigați aici sunt foarte puțini. Avem profesori care fac asta de zeci de ani, și vin cu același entuziasm ca și până acum. Și pentru ei aceste activități sunt un hobby, iar lucrurile făcute cu pasiune dau rezultate” – spune Kerekes.
Informatica, la modă doar la Întorsura Buzăului
Peste tot în județ elevii pot veni la cercuri de informatică, însă această disciplină nu mai stârnește curiozitatea copiilor, mai ales că aparatura existentă este mai veche decât ce au elevii acasă. „Singurul loc unde informatica e însă la modă este Întorsura Buzăului. Aici cercul de informatică merge foarte bine, sunt mulți copii care vin cu entuziasm. Cred că ține și de profesor, iar cel de la Întorsura a reușit să atragă elevii și să îi și țină la cursuri, ceea ce este foarte bine. În alte localități aceste cursuri nu prea îi mai interesează pe elevi” – spune Kerekes. La Sfântu Gheorghe sunt însă alte cercuri tehnice, care au mulți adepți. Unul dintre ele este cercul de radioamatorism. Copiii sunt copleșiți de faptul că pot comunica prin radio cu semeni de-ai lor din orice colț al lumii.
Kartingul – vedetă în continuare
Unul dintre cele mai iubite cercuri a fost și este cel de karting. Viteza și adrenalina îi captează pe elevi încă de la vârste fragede, iar implicarea profesorului Daragics Miklos se vede, micii vitezomani de la Sfântu Gheorghe au câștigat și anul trecut multe premii la concursurile de profil din țară. La acest cerc au fost anul trecut 80 de copii, și anul acesta va fi cam la fel. Ar fi nevoie de karturi noi, însă bani nu există pentru așa ceva, așadar rămân bătrânele mașinuțe în care elevii se vor simți și anul acesta ca niște piloți adevărați.
Talentele se culeg din grădinițe
În jur de 90 de copii au participat anul trecut la cercul de tenis de masă, iar Kerekes Jenő are numai cuvinte de laudă față de antrenorul Simon Teodor. „Acesta a mers în mai multe rânduri la grădinițe, a dus mese de ping-pong și le-a dat paleta în mână preșcolarilor. Experiența anilor l-a ajutat să își dea seama repede cine are potențial, și i-a ales pe acei copii în care a văzut acel ceva necesar sportului de performanță, a discutat cu părinții și i-a adus în sala de antrenament. Mi se pare un lucru extraordinar” – afirmă directorul Palatului Copiilor. Acesta a menționat că ar fi mare nevoie de o sală nouă de antrenament, în acest sens începând demersurile printr-o asociație, și au primit clădirea unei vechi centrale termice. Este nevoie însă de fonduri mari pentru a face această sală funcțională, iar directorul spune că au început lucrările, dar mai sunt multe de făcut.
Noutățile din acest an
Pe lângă cercurile deja consacrate, la Sfântu Gheorghe vor fi și câteva care sunt noi, iar unul dintre ele este ornitologia. Deși anul trecut Ana Maria și Cătălin Lazăr au ținut deja cercul de ornitologie, acesta a fost oarecum neoficial, cei doi făcând acest lucru din pură pasiune. Anul acesta însă și acest cerc este oficial. „Ornitologia s-a bucurat de mare interes anul trecut, astfel am făcut demersurile necesare pentru a include și acest cerc în programul nostru. Am observat că elevilor le place, vin cu plăcere, iar soții Lazăr se implică foarte mult, ceea ce se vede” – este de părere directorul. O noutate anul acesta este și cercul de șah, unde la fel, sunt așteptați cei care vor să practice acest sport al minții. O altă noutate va fi anul acesta cercul de design. „Cred că acest cerc va avea mare căutare în rândul fetițelor pentru că vor învăța să confecționeze haine. Colaborăm cu fabricile de pantaloni, iar viitoarele prezentări de modă vor avea loc la ei. Acest cerc se va desfășura la vechea școală din cartierul Simeria, unde avem o sală amenajată cu mașini de cusut și tot ce este necesar” – a declarat Kerekes Jenő.
Înscrierile la aceste cercuri se fac până pe data de 27 septembrie, de luni până vineri între orele 13,00-17,00, iar pe 30 septembrie încep activitățile pentru care părinții nu trebuie să plătească niciun ban.