STIREA ZILEI 13 noiembrie 2013

Veres István, covăsneanul de la Top Chef

de Székely Emőke | 1717 vizualizări

Gusturile de acasă îi influențează și preparatele de la concursul gastronomic difuzat de Antena1

Pe tânărul bucătar Veres István din Târgu Secuiesc îl știe deja o țară întreagă, fiind unul dintre concurenții emisiunii Top Chef, difuzată de postul de televiziune Antena 1. Ne-a povestit în cadrul unui interviu în exclusivitate cum i se pare această experiență, de când gătește și ce planuri de viitor are.

– Ce te-a atras la Top Chef, de ce te-ai înscris la această emisiune și cum ți se pare această experiență?

– Am urmărit primul sezon de Top Chef şi mi-am propus ca la sezonul doi să mă înscriu, pentru că mi s-a părut a fi un concurs de nivel înalt şi eram sigur că pot face faţă. Până acum am câştigat multă experienţă, încredere şi mulţi prieteni. Cu toate că eram sigur că vreau să trăiesc experienţa Top Chef, nu pot să nu recunosc că am stat vreo câteva ore să cântăresc decizia înscrierii.

– Când ai început să gătești şi de ce?

– Aş putea spune că m-am născut în bucătărie, pentru că de mic am stat pe lângă părinţii mei în restaurantul pe care îl deţin. Tatăl meu lucrează în domeniu de aproape 40 de ani. Bazele însă le-am învăţat de la mama mea, pe care o ajutam la pregătirile pentru sărbători. Cu toate astea, eu cred că până nu intri într-o bucătărie profesională, până nu ai muncit într-un restaurant cu stele Michelin, nu poţi spune că ai gătit în adevăratul sens al cuvântului.

– Povestește-ne prin ce bucătării ai ajuns?

– Am făcut şcoala de artă culinară în Franţa, în celebrul École Gregoire Ferrendie, i se mai spune şcoala Oxford din gastronomie. Aici am avut ocazia să lucrez şi să învăţ meserie de la cei mai mari chefi din Franţa. Nu numai că am învăţat bucătăria franţuzească, dar am avut şi ore de cofetărie, brutărie şi de sommelier.

După şcoală, am muncit în cel mai scump restaurant din Franţa şi, din câte ştiu eu, şi din Europa, L’Arpege se cheamă şi are 3 stele Michelin de mai bine de 20 de ani. Este pe locul 16 în topul 50 al celor mai bune restaurante din lume. Aici am învăţat enorm de multe lucruri. De la cum se lucrează cu carnea, până la cum se fac cele mai fine prăjituri. De asemenea, am lucrat şi în singurul restaurant cu stele Michelin din Irlanda, Patrick Guilbaud. A fost visul meu să lucrez în restaurante cu stele Michelin şi drept dovadă, fac tot ce pot să realizez ceea ce mi-am propus.

– Ai vreun idol, pe cineva care crezi că a revoluționat gastronomia, de la care crezi că ai avea multe de învățat?

– Când eram mic aveam idoli, acum, că am crescut, nu mai am idoli. Țelul meu este să ajung cât mai sus în acest domeniu, să învăţ tot mai multe şi să lucrez în cât mai multe restaurante cu stele Michelin.

– La Top Chef vei încerca să promovezi prin preparatele tale gastronomia din Transilvania, din zonele tale natale?

– Așa cum poate este și normal, îmi plac preparatele din Transilvania, îmi place gustul afumăturilor, legumelor, ingredientelor simple şi cred că asta influenţează mult preparatele mele pe care le fac la Top Chef.

Foto: Gabriela Arsenie / Antena1

– Care crezi că este cea mai interesantă bucătărie (zone din țară, sau internațională), și de ce?

– Am învăţat gastronomia franţuzească profesională, îi onorez foarte mult pe francezi care, din punctul meu de vedere, sunt cei mai buni.

Mie îmi place foarte mult bucătăria avangardistă, minimalistă şi cred că asta se vede în preparatele mele. În România mai trebuie dezvoltat acest domeniu destul de mult, întrucât este la început de drum.

– Ce părere ai despre obiceiurile românilor în materie de mâncat, despre principiul să mănânc bine, dacă se poate, să fie șnițel și cartofi prăjiți? Sunt oamenii reticenți să încerce ceva nou?

– Oamenii nu sunt obişnuiţi cu preparatele sofisticate. La noi se pune mult accent pe cantitate, mai ales în zona noastră.

În restaurantul meu eu încerc încet-încet să fac preparate mai sofisticate, mai avangardiste, dar misiunea nu este deloc uşoară. Încerc să fac schimbarea mai ales în meniul de Revelion, unde încerc să introduc ceva nou, deosebit. Anul acesta voi încerca să fac un meniu mai special. Schimbările trebuie să le fac treptat, pentru că oamenii încă nu sunt foarte deschişi în acest domeniu.

– Care este mâncarea ta preferată? Dar desertul preferat?

– Eu mănânc prima dată cu ochii. Dacă preparatul nu arată bine, nu are nicio şansă să-l gust. Îmi plac preparatele care sunt prezentate minimalist, aerisite, colorate si cu multe arome. Acest lucru e valabil atât pentru mâncăruri, cât și pentru desert. Nu aș putea nominaliza un singur fel. Dacă arată bine, gust, și de aici poate deveni orice un fel preferat pentru mine.

– Ce părere ai despre școala de bucătari din România? Dacă cineva vrea să devină chef, are unde să învețe aici sau trebuie să își facă bagajele și să învețe în străinătate?

– Încă nu există o şcoală de calitate în România, din păcate. Sper din tot sufletul ca acest lucru să se remedieze cât mai curând. Deocamdată, cei care vor să înveţe cu adevărat, trebuie să aibă în vedete Franţa, Spania sau Italia.

– Ce planuri de viitor ai? Ce vei face dacă vei câștiga emisiunea?

– Îmi place să gândesc pe termen lung, pentru 20-25 de ani. Deocamdată, vreau să învăţ cât mai multe, însă cel mai mare vis este să îmi fac propriul meu restaurant, cu stele Michelin şi să fiu primul MOF din România, cel mai mare titlu pentru un bucătar. Consider că dacă îţi doreşti ceva foarte mult şi ai încredere, poţi să faci orice, poţi să tai şi copaci cu dinţii, la nevoie. Văd participarea mea la Top Chef ca pe o treaptă în plus pe scara vieţii mele. Dacă o să câştig, sau dacă voi ajunge printre primii, asta nu-mi va schimba viaţa prea mult... mereu îmi voi aminti că mai sunt trepte de urcat.

– Ce le transmiți fanilor tăi din Covasna, care te urmăresc la televizor?

– Sper că mă urmăresc în număr cât mai mare, că mă susțin de acasă, şi mai sper ca această emisiune să îi ajute să fie mai deschişi cu preparatele moderne, avangardiste.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mimi, 21 ianuarie 2014
Esti un om senzational!feeeeelicitari si respect parintilor tai
Gabriela Bucur, 6 ianuarie 2014
Gratulalunk!Nagyon ugyes vagy!Koszonjuk a szilveszteri finomsagokat!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.