STIREA ZILEI 12 noiembrie 2013

Săptămâna educației globale la CNMV

de Székely Emőke | 798 vizualizări

Elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe participă la activități despre viața durabilă

La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe elevii au parte de o altfel de săptămână. La fel ca în fiecare an, Ministerul Educației a lansat o temă pentru Săptămâna Educației Globale, iar anul acesta este „Adoptă un stil de viață durabil”. Cu această ocazie, conducerea unității de învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” și Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf”, au pregătit o serie de dezbateri și seminarii pe teme de mediu și sănătate.

Cu mic, cu mare – toți sunt vizați

Marți, de exemplu, președintele „Alutus”, Cătălin Lazăr, a avut mai multe prezentări pe teme de mediu, atât pentru elevii din ciclul primar, cât și pentru cei de ciclu gimnazial. Dat fiind faptul că „Alutus” în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română sunt inițiatorii Cercului de Ornitologie „Mugurar” de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, Cătălin Lazăr a vorbit despre importanța ecologiei prin prisma păsărilor. „Un mediu în care sunt păsări este un mediu sănătos. Noi toți putem contribui la crearea și păstrarea acestui mediu prin puținul nostru. Un pas este, de exemplu, acela că nu aruncăm PET-urile decât la coșul de gunoi. Astfel arătăm că ne pasă, că am făcut ceva pentru un mediu sănătos” – le-a spus Cătălin Lazăr copiilor. Acesta i-a invitat pe elevi să vină la Cercul de Ornitologie, să observe păsările, pentru că această activitate este nu numai benefică, dar și distractivă.

Rezultate prin parteneriat

„Pentru mine este o bucurie de a mă afla aici, mă bucur că prin prezentarea mea pot aduce aportul la a întregi această viziune asupra a ceea ce înseamnă un mediu de viață sănătos și promovarea unui stil de viață pe principii durabile, dar cel mai mult mă bucură faptul că pe acești copii îi văd implicați, dornici de a pune întrebări, de a afla răspunsuri, și vor să se implice, ceea ce este un pas înainte. Pe de altă parte mă bucur că pot să promovez în continuare ornitologia, taberele de profil, despre care cred cu tărie că sunt o soluție viabilă pentru promovarea unei educații ecologice concrete. Nu sunt singur aici, toate lucrurile bune se fac cu oameni și prin oameni. Am venit aici împreună cu Asociația Pentru Comunitate și Covasna Media Group, cărora le mulțumesc și pe această cale că au stat alături de mine de la bun început. Cred că numai împreună vom putea reuși să facem lucruri extraordinare” – ne-a declarat Cătălin Lazăr.

Copiii întreabă… de toate

Fiind vorba de o prezentare interactivă, în special copiii din ciclul primar au avut tot felul de întrebări. Au fost curioși să afle și despre păsări, despre cum pot confecționa hrănitoare pentru păsări, dar și de câte kilograme are un urs grizzly. Cadrele didactice, precum și reprezentantul „Alutus”, au încercat să răspundă la toate aceste întrebări, iar cei mici au plecat mai bogați cu câteva cunoștințe. Mulți au spus că abia așteaptă să se alăture Clubului de Ornitologie „Mugurar”, și astfel să meargă și ei la anul în tabăra de ornitologie din Deltă și de la mare.

O viață durabilă = o viață fără tutun, alcool și droguri

Pentru liceeni un stil de viață durabil înseamnă cu totul altceva decât pentru copii, astfel pentru ei a avut loc o prezentare a riscurilor la care se expun prin consumul de țigări, alcool și droguri. Medicul primar pneumolog Ráduly Enikő le-a vorbit tinerilor despre componentele unei țigări, atrăgându-le atenția asupra faptului că o singură țigară scurtează viața unui om cu 5-7 minute. Medicul le-a spus celor prezenți că nu e de joacă nici cu alcoolul. „Alcoolul îți ia mințile. De ce bătăile nu sunt la începutul unei petreceri, ci la sfârșit? Pentru că după ce ai băut, devii agresiv. Și Doamne ferește ca cineva să aibă în familie un tată alcoolic, de exemplu, care își dă frâu liber mâinii, după ce bea” – spune dr. Ráduly Enikő.

E țigara electronică o soluție?

Liceenii prezenți la prezentare nu au ezitat să pună întrebări medicului pneumolog. Au fost curioși să afle care sunt acele metode de a renunța la fumat care dau rezultate? Ráduly Enikő le-a explicat că în primul rând trebuie identificate acele situații care duc la aprinderea unei țigări, apoi trebuie motivație pentru ca într-un final cineva să poată renunța la fumat. „Țigara electronică nu este o soluție decât în cazul în care fumătorul reduce cantitatea de nicotină din aceasta. Dacă nu, nu face altceva decât să țină trează dependența de fumat până când fumătorul își cumpără un pachet de țigări” – spune medicul pneumolog.

„Eu nu spun nici elevilor, nici nimănui să nu fumeze. Eu doar îi întreb dacă știu cu ce au de-a face. Într-o țigară sunt 250 de substanțe toxice, plus nicotina, care creează dependență. Dacă un adolescent fumează până la vârsta mijlocie, își scurtează viața cu 14 ani” – explică specialistul.

Evenimentele continuă

„Am încercat să le oferim elevilor o paletă cât mai largă de activități legate de tema săptămânii educației globale. Aceste activități vor continua și în zilele următoare. Prin colaborarea cu Spitalul Județean, va veni la noi Dr. Kicsi-Mátyus Ildikó, care va vorbi despre alimentația sănătoasă, dar avem și concursuri de desen și de creație literară pentru elevi. De asemenea, copiii vor merge și la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe pentru a afla mai multe despre protejarea mediului și a importanței relației dintre mediu și om” – a declarat directorul adjunct al CNMV, Maria Băilă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.