STIREA ZILEI 12 ianuarie 2012

Directorul medical al Spitalului Județean, Antal Álmos, despre noua Lege a sănătății: „Nu este vorba de pacienți sau medici, ci despre bani”

de Székely Emőke | 4975 vizualizări

Medicul covăsnean ridică o serie de întrebări despre prevederile aduse de noua Lege a Sănătăţii.

Directorul medical al Spitalului Județean ”Dr. Fogolyán Kristóf”, Antal Álmos, și-a manifestat profunda îngrijorare în ceea ce privește proiectul noii legi a sănătății, motivul unor dispute aprinse în ultimele zile. Medicul din Sfântu Gheorghe spune că cedarea sistemului sanitar pe mâinile unor privați va duce la o lipsă totală de transparență în sistem.

Banii contribuabililor în conturile privaților

Potrivit proiectului de lege care este la ora actuală în dezbatere publică, banii colectați de stat vor fi virați în conturile unor mari firme de asigurare. „Casa Națională de Asigurări de Sănătate colectează anual în jur de 4,5-5 miliarde de euro, bani pe care potrivit proiectului de lege îi va împărți între firmele de asigurare. Este vorba de nume grele în domeniu, criteriul fiind acela ca firma respectivă să aibă un număr de un milion de asigurați. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că la una dintre firmele de care vorbim, și care este prezentă și pe piața pensiilor private obligatorii, s-a întâmplat ca după câțiva ani, când cineva s-a dus să se intereseze de situația contului i s-a răspuns că nu figurează în baza de date din motive de eroare. Așadar cine poate garanta ceva? Cine va verifica aceste firme? La fel, în Ungaria aceste firme sunt controlate în ceea ce privește pensiile private și în urma controlului s-au constatat nereguli serioase” – spune doctorul Antal Álmos.

Presiune asupra șefului statului

„Dacă în Statele Unite ale Americii președintele poate fi schimbat de către o firmă care produce armament pentru armată, la noi de ce nu ar putea unele firme uriașe de asigurări să pună presiune asupra șefului statului? Această lege a sănătății, de fapt întreaga reformă a sănătății este puternic susținută de către Traian Băsescu, lucru care mă duce cu gândul la eventualitatea unor presiuni exercitate de către firme asupra președinției. Este vorba de sume imense, iar factorul cheie în toată această poveste este banul, nici decum pacientul sau medicul” – a declarat directorul medical. Acesta a mai spus că prin cedarea sistemului sanitar pe mâna privaților, li se dă acestora mână liberă. În proiectul de lege sunt incluse articole care prevăd că privatul poate transfera sumele necheltuite de pe un an la altul, lucru care nu era permis în sistemul de stat.

Mult vehiculatul pachet de bază

Proiectul de lege prevede că fiecare pacient asigurat are dreptul la un pachet de servicii medicale de bază. Acest pachet este identic cu pachetul minimal, ceea ce înseamnă că în caz de urgență orice pacient are dreptul la asistență medicală de urgență. Dacă cineva vrea analize sau investigații în plus, va trebui să fie supraasigurat. „Acest sistem este în defavoarea plătitorilor de rând. În România plătesc contribuția la asigurările de sănătate în jur de 5 milioane de persoane. Este nedrept ca aceștia să aibă tot atâtea drepturi ca și cei care nu plătesc nimic” – este de părere Antal Álmos.

Informații secrete și nu prea

La ora actuală toate datele pacienților sunt stocate într-o bază națională de date. Aici sunt trecute toate datele cu caracter personal ale pacienților tratați în toate spitalele din țară. Sunt date confidențiale, tratate cu securitate maximă. „Din moment ce sistemul sanitar va fi privat, toate aceste date vor trebui predate firmelor de asigurare. Așadar, accesul la acestea va fi aproape public, ceea ce nu mi se pare corect. Nimeni nu garantează nimic, așadar ne putem aștepta la un haos total” – spune medicul.

Ambulanță de stat vs amulanță privată

La ora actuală există deja în România unele companii private de ambulanță. Ambulanța privată din Sibiu își are sediul în curtea Ambulanței de stat. Pentru a solicita însă această ambulanță privată, pacientul tot la 112 trebuie să sune, iar la recepția numărului de urgență apelul este redirecționat. Doctorul Antal spune că nu știe cum va funcționa un sistem de ambulanță de stat combinat cu unul privat. „Să spunem că un pacient este conștient, nu este în stare gravă, așadar poate alege ce fel de ambulanță să intervină la cazul lui. Este alegerea pacientului pe care o respect. Dar dacă se întâmplă un accident de circulație cu victime, cu persoane aflate în comă? Dacă este un caz social, în accident fiind implicată o persoană fără asigurare, atunci merge ambulanța de stat, iar dacă este vorba de un om bogat, merge ambulanța privată? Sunt pacienți buni și răi? Trebuie să concurăm? Spitalul nu este o fabrică. Nici pacienții nu concurează în a se face bine mai repede, nici medicii nu concurează. Este vorba numai de bani” – spune directorul medical.

Cine va asigura bolnavii cronici?

Acum bolnavii cronici beneficiază de asistență medicală. Dacă se va aplica legea pachetului de bază, se justifică întrebarea „Cine va supraasigura persoanele bătrâne, cu boli cronice?” Iar dacă totuși acești bătrâni se pot asigura, contra cărei sume? Doctorul Antal este de părere că bolnavii care suferă de boli care aparțin de programele naționale (cancer, diabet) vor avea un sistem separat. Dar odată cu înaintarea în vârstă, aproape la toată lumea apar probleme cardiovasculare, tensiune mare, sau alte astfel de probleme. „Să zicem că va merge o bătrână de 70 de ani la una dintre firmele de asigurare. Odată ce agentul de asigurări va începe să bifeze vârsta pacientului, precum și bolile pe care le are, suma pe care o vor cere cei de la asigurări va fi una pe care poate persoana respectivă nu o poate achita” – spune Antal Álmos.

Speranțe

Doctorul Antal și-a exprimat speranța ca totuși legea să nu fie votată de către politicienii UDMR, și că nu va trece nici cu asumarea răspunderii. „Sunt de părere că sistemul sanitar din România are nevoie de schimbări, dar cele prevăzute de proiectul de lege sunt unele care vor conduce la o mare harababură. Nu vom avea transparență, de fapt va plana incertitudine și asupra spitalului, așadar nimeni nu știe ce va fi” – a conchis directorul medical.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Cand principiile devin dogme, 12 ianuarie 2012
Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit. Aceasta citeste integral
cipri, 12 ianuarie 2012
Bravo d-lui Antal! E bine sa vezi ca mai sint si oameni care gandesc normal si au si curajul sa se impotriveasca acestei noi aberatii legislative. Sper sa nu-l "demisioneze" si pe el ca pe Arafat.
Janos din ciuc, 12 ianuarie 2012
cine are bani se trateaza in strainatate,cine nu are bani moare inrto tara pusa la podea de hoti(aici includ pe toti politicienii si afaceristii ultra bogati din 90 incoace)
vasi, 12 ianuarie 2012
Basescu si PDL sigur nu mai apuca un mandat,pica....dar UDMR care este la guvernare si au pe mana Ministerul Sanatatii vor fi mereu acolo si vor vota si infiinta legi care vor duce Romania de citeste integral
La pândă in lanul de secui, 12 ianuarie 2012
Un om care gandeste logic. Sa luam exemplul farmacilor si distribuitorilor de medicamente care au vand bolnavilor si spitalelor cu adaosuri f mari. O gramada de bani se duc pe lacomia lor. De ce nu citeste integral
lili, 12 ianuarie 2012
Mi se par corecte si realiste observatiile Dlui Director Antal. Ceva asemanator am citit in Raportul IPP referitor la aceasta Lege. Numai ca afirmatiile Dlui Antal produc si mai multa ceata - mai citeste integral
Baiazid, 12 ianuarie 2012
Schimbarea legii sanatatii este ultimul bastion in sensul distrugerii totale a dreptului la sanatate . Cum bine stim,oamenii nu au bani sa achite contravaloarea prestatiei medicale deoarece din lipsa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.