STIREA ZILEI 28 iunie 2019

Cele mai bune 7 motive de a lua parte la Zilele Ecvestre Covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 1360 vizualizări

Concursul internațional de atelaje aduce la Olteni cei mai frumoși și antrenați cai 

Satul Olteni din comuna Bodoc este, din nou, în acest sfârșit de săptămână, demn de atenția întregii lumi, nu doar a României. În perioada 28 – 30 iunie are loc aici cel mai mare eveniment ecvestru din Transilvania, cu activități reunite sub titlul „Zilele Ecvestre Covăsnene”. Programul cuprinde activități pentru toate gusturile și vârstele, dar noi le-am reunit în articolul următor doar pe cele 7 dintre cele mai bune motive ca să știți de ce va merita să luați parte la eveniment. 

1. Campionat internațional de atelaje cu doi cai. Competiția din comuna Bodoc a fost inclusă încă de anul trecut în calendarul competițiilor internaționale, de către Federația Ecvestră Internațională. Competiția de anul acesta este una de 3 stele și aduce cu sine câștigătorilor o calificare la Campionatul Mondial, care va avea loc pe 11 septembrie, în Germania. 

Este un eveniment foarte important pentru județul Covasna, fiind un concurs de calificare pentru campionatul mondial. (...) Aici vin numai cei mai buni. Este un concurs internațional de trei stele. De asta avem și arbitri internaționali, din Austria, Slovacia, Polonia, Croația și Ungaria. (...) Îi invităm pe toți, chiar și pe vecinii din celelalte județe, să vină să vadă concursul internațional de trei stele, pentru că în România, pe lângă acest eveniment, mai este unul la Oradea, și cam aici se termină”, ne-a declarat primarul comunei Bodoc, Fodor István, gazda evenimentului. 

2. Atelaje din toată țara. La concurs s-au înscris 15 concurenți din toate regiunile țării. Fiecare participant vine la Olteni cu câte trei cai bine antrenați și cu câte trei atelaje. „Unele au valoare mai mare decât o mașină”, ne-a mai spus primarul din Bodoc.

„Zilele Ecvestre constituie deja o reclamă foarte mare pentru județul nostru. Cred că vestea a trecut dincolo de bazinul Carpatin, pentru că pista și concurenții care vin la Olteni sunt din toată țara”, a spus și președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor. 

3. Cel mai bun teren pentru concursuri de atelaje din România. În urmă cu doi ani, comuna Bodoc a inaugurat cel mai bun teren din România pentru astfel de competiții, după cum îl catalogau chiar specialiștii de la Federația Ecvestră Română. De pregătirea terenului pentru concurs s-a ocupat un specialist din Ungaria. Vor fi atât probe de maraton – viteză, cu un obstacol de apă, cât și de conuri și alte probe. „Sâmbătă este concursul cel mai important, pentru că este proba de maraton. Sunt pregătite șapte obstacole, dintre care unul și cu apă. Câștigă cel care termină cursa în cel mai scurt timp și de aici poate să obțină calificarea”, ne-a explicat Fodor István. 

4. Prezentare de dresaj și mândria cailor de povară. Ediția a doua a Campionatului internațional de atelaje cu doi cai demarează vineri, la ora 12:00, cu o prezentare și dresaj. Dacă nu ajungeți la acest moment interesant,  nu vă supărați, pentru că vor fi și alte acțiuni la fel de interesante. Ca de exemplu, prezentarea pentru cai de povară de sâmbătă de la ora 15:00. „La acest concurs se poate înscrie sâmbătă, de la ora 14:00, oricine este interesat să arate lumii întregi ce cal frumos are. Va fi o jurizare și câștigătorii vor primi trofee și diplome”, a transmis primarul. 

5. Demonstrație de cascadorie. Duminică, după anunțarea rezultatelor la concursul de atelaje, adică de la ora 17:00, programul va continua cu o demonstrație prezentată de Asociația de Cascadorie Ecvestră din Transilvania. 

6. Activități meșteșugărești pentru copii și părinți. Organizatorii au mai anunțat că sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 17:00, cei mici sunt așteptați să participe la activități meșteșugărești, organizate în cadrul Zilelor Ecvestre Covăsnene, iar adulții vor putea viziona expozițiile de fotografii despre costumele de călărie pentru femei și despre Herghelia Bánffy.

7. Foc de artificii și concerte. Zilele Ecvestre Covăsnene aduc și o serie de activități complementare celor cu și despre cai, astfel că la Olteni nu vor lipsi voia-bună, mâncarea, băutura sau muzica. Vor concerta Fanfara din Arcuș, Fúvó Shock Orchestra din Reci, Delhusa Gjon, Vezuvius, Zoltán Erika și alții. Seara de duminică va fi încununată cu focuri de artificii, programate să înceapă la ora 22:00. 

Evenimentele sunt organizate de Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean (CJ) Covasna și Federația Ecvestră Română. 

„Privind în perspectivă, considerăm că este importantă sprijinirea acestei ramuri, deoarece sportul și cultura ecvestră trăiește o adevărată perioadă de înflorire în Ținutul Secuiesc. Concursurile naționale și internaționale aduc beneficii atât localității Olteni, cât și județului Covasna”, încheie Tamás Sándor. 

Tot în acest sfârșit de săptămână are loc și Galopiada Secuiască, în apropiere de Moacșa, astfel că suntem pe deplin îndreptățiți să credem că județul Covasna devine zilele acestea capitala ecvestră a țării. 

Programul complet al evenimentului: 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.