STIREA ZILEI 30 iunie 2022

Ce spun IȘJ Covasna și elevii din județ despre legea educației sexuale

de David Leonard Bularca | 676 vizualizări

Elevii covăsneni susțin, prin vocea reprezentanților lor, introducerea educației sexuale în școli, denumită „Educație pentru Sănătate”. Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Marian Calcea, spune că acesta este un „pas al normalității”. Și inspectorul școlar general, Kiss Imre, spune că legea este una bună și subliniază că în județ sunt 200 de cadre didactice care pot preda această materie. 

„Consider că această lege este binevenită oricând, deoarece educația pentru o viață mai sănătoasă din toate punctele de vedere (sănătate mintală, sănătatea alimentației, igiena personală, sănătatea familiei și a reproducerii, activitate și odihnă, prevenirea consumului de substanțe toxice, sănătatea mediului, prevenirea violenței, prevenirea accidentelor și acordarea primului ajutor în caz de nevoie) este o temă de actualitate și de importanță maximă pentru toate vârstele. Bineînțeles, conținuturile și temele abordate trebuie adaptate cu strictețe la specificul colectivelor de elevi. 

În acest sens, menționăm că deja din 2004 există programă națională (ca disciplină opțională) aprobată prin ordin de ministru (OM nr. 4496/11.08.2004) pentru toate clasele (I-XII), în care sunt parcurse mai multe teme care țin de educația pentru sănătate, între care găsim și teme legate de sănătatea familiei și a reproducerii. Totodată, programa de biologie de trunchi comun din clasa a VII-a prevede conținuturi legate de concepție, contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală”, a transmis, pentru redacția noastră, inspectorul școlar general din județul Covasna, Kiss Imre. 

Acesta spune că, în ultimii ani, elevii aleg din ce în ce mai puțin această materie drept opțională. 

„În județul Covasna, în 2005, au fost formați 5 formatori naționali în domeniul educației pentru sănătate și de către aceștia 200 de cadre didactice care pot preda această disciplină. Menționăm că în perioada 2005-2022, în județul Covasna, foarte mulți elevi au optat pentru studierea acestei opționale (din păcate numărul acestora este în continuă scădere, în detrimentul altor discipline opționale). 

În concluzie, această lege este oportună atât din perspectiva necesității reintroducerii în oferta școlilor a disciplinei opționale Educație pentru sănătate, care include mai multe astfel de teme, cât și a introducerii educației sexuale propriu-zise pentru clasele a VIII-a, eventual și pentru a VII-a (deoarece la biologie deja sunt abordate teme de sănătatea reproducerii), pentru prevenirea sarcinilor nedorite, a avortului și a bolilor cu transmitere sexuală, bineînțeles cu condiția ca această disciplină să fie predată de specialiști formați în domeniu”, a mai spus Kiss Imre. 

Președintele CJE Covasna: este un pas al normalității

Și reprezentanții elevilor covăsneni susțin că legea adoptată de Parlament este binevenită. 

„Trebuie să fim conștienți de un lucru: este un pas. Un pas al normalității. Cu toate că subiectul este controversat în media, educația sexuală nu este sau nu trebuie să reprezinte un subiect tabu. Fără vreo îndoială, avem nevoie de educație sexuală în școli, în contextul în care cunoaștem cu toții statisticile îngrijorătoare: numărul de mame minore din țară, de abuzuri sexuale împotriva copiilor, de infectări cu boli cu transmitere sexuală ș.a.m.d. Nu este de ajuns să lăsăm aceste informații să fie învățate de tineri „la un moment dat”, pentru că adesea apar situații imprevizibile. Mai mult, nu e suficient să lăsăm această responsabilitate cu premisa „sunt lucruri care trebuie învățate acasă”, deoarece în continuare mulți părinți se feresc de acest subiect și nu ne putem baza pe acuratețea informațiilor de acasă. Susținem, repet, introducerea acestei materii (indiferent de modul în care se predă sau cum se numește), deoarece scopul e același: tinerii să înțeleagă schimbările care au loc în corpul lor, cum se protejează eficient, ce înseamnă sănătatea reproducerii etc. Mai devreme sau mai târziu, aceste informații vor ajunge la ei. În acest sens, nu ar fi mult mai bine să ne asigurăm că acestea sunt confirmate?”, se întreabă președintele CJE Covasna, Marian Calcea. 

Parlamentarii din Camera Deputaților au votat pe 20 iunie pentru introducerea materiei „Educație pentru Sănătate” în școli, începând cu clasa a VIII-a. Totuși, elevii vor putea participa la aceste ore numai dacă părinții sau tutorele legal sunt de acord. 

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis marți, 28 iunie, după ce refuzase semnarea legii în noiembrie 2020, solicitând Parlamentului o serie de modificări, însă acestea nu s-au realizat în întregime. 

Sursa foto: educred.ro

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.