CULTURA 20 iulie 2011

Un japonez sculptează în Parcul Central

de Monica Vrânceanu | 492 vizualizări
Tabăra ”Semne” a adus la Sfântu-Gheorghe opt artişti care lucrează în spaţiul amenajat special în Parcul Central Tabăra de creație în aer liber, intitulată sugestiv ”Semne”, alfată la cea de-a treia ediție și dedicată în acest an celor 550 de ani de atestare documentară ca așezare urbană a municipiului Sfântu-Gheorghe, a ajuns deja la jumătate, iar munca artiștilor de aici începe să dea primele rezultate. În Parcul Central din Sfântu-Gheorghe, munca pe lemn, cu diverse ustensile, unele mai tradiționale și altele mai moderne, începe încă de dimineață

Tabăra ”Semne” a adus la Sfântu-Gheorghe opt artişti care lucrează în spaţiul amenajat special în Parcul Central

Tabăra de creație în aer liber, intitulată sugestiv ”Semne”, alfată la cea de-a treia ediție și dedicată în acest an celor 550 de ani de atestare documentară ca așezare urbană a municipiului Sfântu-Gheorghe, a ajuns deja la jumătate, iar munca artiștilor de aici începe să dea primele rezultate. În Parcul Central din Sfântu-Gheorghe, munca pe lemn, cu diverse ustensile, unele mai tradiționale și altele mai moderne, începe încă de dimineață, tocmai pentru ca artiștii de aici să se poată concentra mai mult pe actul creației, fără a fi afectați de căldurile acestor zile.

Éltes Barna, cel care organizează această tabără cu sprijinul Muzeului Naţional Secuiesc şi al Primăriei Sfântu-Gheorghe, spune că Tabăra atrage din ce în ce mai mulți vizitatori, oamenii venind să asiste la munca artiștilor, în vreme ce copiii și adolescenții își doresc chiar să se implice în creație.

Potrivit organizatorului, fiecare artist face o lucrare individuală, iar semnificația acestora depinde de stilul fiecăruia, urmând însă să aibă un simbol final comun, care să se înscrie în marcarea aniversării de 550 de ani a orașului Sfântu-Gheorghe.

”Fiecare artist va da un titlu lucrării sale, urmând ca apoi aceste sculpturi să fie expuse în cartierele orașului. Dincolo de șansa pe care o au acești artiști, care vin aici ca la un atelier, cred că orașul are la rândul său de câștigat, senzația generală de betoane și ciment, dată de străzi și blocuri, fiind atenuată de lemnul sculpturilor, care astfel aduc natura în oraș”, a declarat Eltes Barna.

 

Creaţie pentru regăsirea luminii

Cei opt artiști invitați în Tabără provin din diverse zone ale Transilvaniei, însă printre aceștia se află şi un artist japonez, Yasushi Koyama, care în prezent locuiește în Finlanda. Yasushi a aflat întâmplător despre Sfântu-Gheorghe, dar spune că Transilvania, cu frumusețile sale istorice și naturale, l-a fascinat dintotdeauna, chiar dacă primul contact cu această zonă l-a avut pe Internet.

De tabăra de la Sfântu-Gheorghe a aflat de la un prieten artist, așadar s-a grăbit să ajungă în orașul nostru, pe care îl consideră fermecător, simțind că se atașează destul de repede de oamenii de aici.

”Voi realiza o sculptură care să simbolizeze lumina zilei. Îmi doresc foarte mult o astfel de lucrare, mai ales pentru că în martie, anul acesta, Japonia și-a pierdut lumina zilei prin tsunami-ul și cutremurul care au afectat-o. Această lucrare ar simboliza nu doar normalitatea vieții în viziunea mea, ci și dorința puternică de revenire pe care oricine trebuie să o găsească, odată ce a trecut printr-o situație grea, fie și o catastrofă”, a explicat Yasushi.

Barra Barnabas este un artist din Miercurea-Ciuc care a venit la fiecare ediție a Taberei, spunând că ceea ce-l atrage spre aceasta este în primul rând atmosfera deosebită, inclusiv șansa de a se întâlni cu alți artiști din țară.

”Lucrarea pe care o voi lăsa în acest an la Sfântu-Gheorghe este o compoziție non- figurativă, simbolizează două puteri, două dinamici antagonice. Nu i-am găsit încă denumirea, dar sigur cei 550 de ani se vor regăsi cumva în produsul final”, ne-a spus artistul, care este de părere că întreaga Tabără este ”o întâmplare fericită”.

Artiștii Taberei „Semne” au ca termen de finalizare a lucrărilor ziua de vineri, urmând ca apoi creațiile să poată fi admirate chiar în Parcul Central înainte de a fi duse în diversele locuri unde vor fi amplasate definitiv; locațiile de amplasare au fost alese de către artiști, care în acest sens au cutreierat, mai multe zile, orașul.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.