ACTUALITATE 18 aprilie 2014

Controalele DSVSA Covasna au scos la iveală numeroase nereguli

de Monica Vrânceanu | 2391 vizualizări

Aproape 200 de unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare au fost verificate de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, de la începutul lunii şi până acum.

Directorul DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor, ne-a declarat că în aceste controale au fost aplicate 15 amenzi în valoare totală de 20.200 de lei, confiscându-se şi peste 500 kg de alimente, în special carne și produse din carne. În plus, alte zece unităţi au primit avertismente scrise.

„Printre deficienţele majore pe care le-au scos la iveală controalele s-au numărat păstrarea alimentelor expirate sau alterate în spațiile de vânzare, existența unor produse din carne fără etichetă și fără a se indica proveniența acestora, comercializarea unor produse cu termenul de valabilitate depășit, depozitarea neigienică a produselor şi altele. În plus, a fost depistată și o unitate cu peste 100 kg de produse expirate și alterate, pentru care nu existau documente justificative, astfel că anchetele sunt în curs de desfășurare”, a explicat Sikó.

Potrivit acestuia, la opt dintre magazinele alimentare controlate nu erau în regulă autorizațiile sanitar-veterinare, astfel că s-a dispus interzicerea funcționării până la remedierea deficiențelor și obținerea autorizației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Sikó-Barabási Sándor a mai declarat că în vreme ce în marile magazine au fost comercializate peste 350 de kg de carne de miel provenind din afara județului, în magazinele aparținătoare abatoarelor din județ s-au comercializat aproape 1.000 de kg de carne de miel.

Acțiunile de control vor continua şi în perioada următoare, inclusiv prin verificarea transporturilor de animale vii și a transporturilor de produse alimentare.

Ca o pată de culoare, Sikó a mai spus că în aceeaşi perioadă, fără a avea însă nicio legătură cu Sărbătorile pascale, în judeţ au fost depistate și confiscate două carcase de urși cu trichină.

„Este vorba despre urs jupuit şi viscerat, adus la probe de către vânători. Din păcate, în ultimii ani am avut o incidenţă destul de mare a trichinelozei la urs şi la porc mistreţ”, a mai explicat Sikó.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 18 aprilie 2014
Sa intelegem ca astfel de fenomene periculoase pentru sanatatea noastra se petrec zi de zi in absenta controalelor de la DSVA ?! Ca de astfel de controale nu auzim decat de Paste si de Craciun, in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.