„Investiţia de la Reci nu va creşte infracţionalitatea silvică”
Ministrul mediului, Korodi Attila, este convins de beneficiile economice ale investiţiei Schweighofer
Ministrul Mediului, Korodi Attila, a anunţat joi, la Sfântu Gheorghe, că nu s-a finalizat încă ancheta specialiştilor în mediu cu privire la problemele de mediu pe care le-au sesizat unele organisme legat de investiţia austriacă Schweighofer de la Reci. În context, Korodi a ţinut să sublinieze că este convins de beneficiile economice ale investiţiei, cu speranţa că anchetele vor ieşi bine.
„Pe de altă parte, nu ştiu cât de mare impact ar putea avea problema silvică. Adică nu va avea un impact mai mare pe infracţionalitate. Acum discutăm pe crearea unui sistem de trasabilitate a lemnului, deoarece ştim cu toţii, pe drumuri, prin transport, se consumă mare parte a infracţionalităţii silvice. Sperăm şi la Codul Silvic, şi aşa, cu legi şi controale permanente pe cei mari, se vor putea ţine sub control cei care exploatează mase de lemn la asemenea cantităţi”, a mai spus Korodi Attila.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a ţinut să explice faptul că cele mai recente acţiuni în instanţă, prin care se solicită suspendarea autorizaţiei de construire a fabricii de prelucrare a lemnului din comuna Reci, nu au legătură cu legalitatea acţiunilor CJ.
„Aceste contestaţii cad în sarcina unor instituţii centrale sau a unor deconcentrate. CJ a emis autorizaţia pe baza avizelor eliberate de aceste instituţii; în certificatul de urbanism, CJ a solicitat nu doar toate avizele necesare ci şi pe cele care erau lăsate la latitudinea Cj – cum ar fi avize de la DSP sau Inspecţia Arheologică, de exemplu. Doar după ce am primit toate avizele am autorizat construirea. CJ a respectat legea, ceea ce se contestă este perioada premergătoare eliberării autorizaţiei, cea ce consultare publică – asta nu mai ţinea de noi”, a mai spus Tamás Sándor.
CJ Covasna a eliberat la începutul acestui an autorizaţia de construcţie firmei austriece Holzindustrie Schweighofer pentru ridicarea unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci, proiectul fiind contestat de mai multe organizaţii de protecţia mediului.
Holzindustrie Schweighofer a anunţat în urmă cu un an că va construi o fabrică de cherestea la Reci, investiția de aici fiind preconizată la aproximativ 150 de milioane de euro și urmând să creeze peste 600 de locuri de muncă. Încă de la anunțarea investiției, au apărut mai multe proteste – pe de-o parte lideri politici maghiari, pe de altă parte diverse ONG-uri ce susțineau că fabrica va afecta siguranța mediului înconjurător, turismul și micile afaceri ale prelucrătorilor de lemn. De altfel, Grupul ecologic Indigo din Sfântu Gheorghe, condus de Toró Attila, a fost unul dintre cei mai înfocați contestatari ai investiției, susținând că fabrica de la Reci va facilita doar atingerea scopurilor financiare ale unora, în vreme ce localnicii și locurile dimprejur vor fi grav afectate de un efect dezastruos asupra mediului înconjurător.