CULTURA 12 mai 2013

Umorul – punte de legătură între români şi maghiari

de Székely Emőke | 1131 vizualizări

La vernisajul de vineri al Expoziției HungaRomânisme au fost prezenţi cei doi „părinţi” ai proiectului, dar şi jurnalistul Lucian Mîndruţă, în calitate de invitat special

Vineri seara, Ceainăria Tein din Sfântu Gheorghe a fost plină ochi cu români și maghiari, tineri și mai puțin tineri, care au venit să vadă expoziția HungaRomânisme –HungaRomagyarázatok, o culegere de imagini grafice ale unor expresii din limba maghiară, traduse mot-a-mot în română, și invers.

Succes neașteptat

Inițiativa a doi tineri, ieșeanca Alexandra Damian și a unui maghiar cu origini din Sfântu Gheorghe, Sugár Teodor Dávid, a avut un succes neașteptat, lucru ce i-a făcut pe „părinții” proiectului să spună că umorul este și va rămâne o punte de legătură între oameni, indiferent de etnie. „HungaRomânisme – HungaRomagyarázatok împlinește azi două luni, și iată-ne la prima noastră expoziție, organizată în parteneriat cu Biroul de Imagine din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe și a grupului Kónya et Kónya Ponopol. Totul a pornit dintr-o joacă, și sperăm să și rămână așa. Ne bucurăm de răspunsul pozitiv atât din partea graficienilor cu care lucrăm, cât și de cel primit de la voi cei care ați venit azi aici” – a declarat Alexandra Damian.

Lucrări haioase pe placul publicului

Încă de la lansarea proiectului în mediul virtual, HungaRomânisme a avut priză la public. Fiind o inițiativă deschisă, în care oricine și-a putut exprima opinia, oamenii au început să propună expresii care să devină ilustrații ale proiectului. La expoziția din Sfântu Gheorghe ne putem delecta cu expresii ca „ești ridichios” – ești murdar, „sare curgătoare” – coridor, sau „pârț de gâscă” – o nimica toată.

Cei prezenți la vernisaj au spus că au așteptat cu nerăbdare această expoziție pentru că este vorba de un proiect inedit, capabil să unească oamenii. „Expoziția este binevenită, mai ales în această zonă a țării, unde vrând-nevrând ne întâlnim cu tot felul de expresii pe  care le înțelegem, sau nu. Pe vremea studenției, când am mers din Sfântu Gheorghe la Cluj Napoca, am auzit pentru prima dată expresia „apa curge, macaroane stai”, pe care cineva a folosit-o vrând să vorbească despre o banală strecurătoare. Pe vremea aceea am râs copios, la fel cum am făcut-o și când am dat de pagina de Facebook HungaRomânisme” – ne-a declarat Eszter, un psiholog din oraș.

Un alt tânăr din oraș, pe nume Răzvan, ne-a spus că lucrările de la Tein sunt de fapt ilustrarea hazului de necaz. „Sunt din Sfântu Gheorghe, cunosc cât de cât limba maghiară, și mi s-a întâmplat și mie să înțeleg cuvintele dintr-o expresie, însă aceste cuvinte separat înseamnă cu totul altceva decât expresia în sine. Aceste ilustrații pot fi așadar situații reale, sunt un fel de haz de necaz, dar sincer, îmi plac foarte mult” – spune tânărul.

Patrimoniu în continuă creștere

După primele desene realizate, publicul a prins gustul HungaRomânisme, și cere mai mult și mai mult. Astfel, Alexandra și Dávid au de lucru, ca și graficienii de altfel. Dacă la început cei doi tineri au lucrat cu 4 artiști plastici, acum lucrează cu 6. Prezent la vernisajul de vineri, graficianul George Roșu a spus că i-a plăcut inițiativa și s-a implicat cu plăcere pentru a contribui la crearea unei imagini vizuale a expresiilor culese de Alexandra și Dávid. Iar imaginile create sunt cât se poate de expresive, pe lângă care nu poți trece fără să zâmbești: o bucată de pâine cu blană (frigănele) sau o frunză de drum (pașaport) stârnesc, fără îndoială, zâmbete. Alexandra Damian a spus că echipa lucrează în continuare, iar expoziția de la Sfântu Gheorghe va fi prezentată și în alte orașe ale țării. „Vom avea un eveniment similar la Cluj, dar suntem deschiși, poate vom expune lucrările și la București” – a spus ea.

Hungaromanisme Mindruta mai 2013 - 5

„În loc să ne scuipăm în ochi, ar fi bine să luăm o carte în mână”

Cunoscut pentru opiniile sale care îndeamnă la o conciliere între români și maghiari, jurnalistul Lucian Mîndruță a participat la vernisajul expoziției de vineri în calitate de invitat special. Acesta ne-a declarat că i-a plăcut mult ideea Alexandrei și a lui Dávid, astfel a răspuns pozitiv la invitația acestora de a participa la vernisajul expoziției. „Proiectul mi se pare extrem de interesant, de aceea am acceptat să fiu prezent. Mi-a plăcut foarte tare expresia „pârț de fluture”, mi se pare că este foarte frumoasă. Parcă ar fi scris-o Nichita Stănescu, care avea aceste licențe poetice. Mi se par mai interesanți însă oamenii care le-au creat” – a declarat jurnalistul. În discursul său acesta a vorbit despre Transilvania, despre cum vede el relațiile româno-maghiare și i-a îndemnat pe cei prezenți să fie deschiși unii față de ceilalți pentru că diversitatea aduce idei noi, și implicit dezvoltare. „În loc să ne scuipăm în ochi, ar fi bine să luăm o carte în mână” – spune jurnalistul, îndemnând maghiarii să-l citească pe Cărtărescu, iar pe români să fie deschiși la scriitorii maghiari din România.

Lucian Mîndruță spune că de fiecare dată când ajunge în această zonă a țării se simte foarte bine. „Aici oamenii sunt mai liniștiți. E un banc care spune că într-o stație de metrou din București au cerut ca metroul să mai stea 10 minute, să se urce și ardelenii. Nici nu îmi dau seama cum putem să ne certăm între noi într-un loc atât de liniștit. Dacă te uiți pe Facebook, este mult mai multă enervare acolo decât în viața reală” – spune Mîndruță.

Conflicte reale sau artificiale?

Lucian Mîndruță este cunoscut printre altele și pentru faptul că a postat pe Facebook mai multe mesaje prin care îndemna la normalitate și la încetarea conflictelor mai mult sau mai puțin existente între români și maghiari. „Conflicte sunt, e adevărat. Acestea vin însă de la oameni care au nevoie de inamici pentru a-și exprima propriile nerealizări. Aceștia au nevoie să urască pentru că nu au suflet să iubească. Toată treaba asta este slăbiciune, nu e o forță extraordinară să urăști. Cred de asemenea că de fapt România este mult mai bogată dacă își respectă populația, oamenii, pentru că România nu este ca o sufragerie goală în care intri, te așezi și te uiți la televizor. România este un loc populat, și nu e adevărat ceea ce se spune: România, țară frumoasă, păcat că este populată. Nu e adevărat. E bine că e populată și e bine că e populată cu cine e acum, păcat că au și plecat oameni. E bine să ai diversitate pentru că diversitatea aduce idei noi și nu cred că putem merge înainte cu un singur set de idei” – a declarat Mîndruță, adăugând că în opinia lui conflictele dintre oamenii de rând nu sunt reale. „După incidentul cu bentița la mine pe Facebook au apărut o serie de naționaliști din Brăila, din Craiova, toți aveau o grijă îngrozitoare cu Transilvania pe care mulți n-o vizitaseră niciodată. De asemenea, foarte mulți aveau o grijă îngrozitoare față de cultura română, fără să ştie unde să pună o cratimă sau doi de i la sfârșitul unui cuvânt. Cred că pentru a ne înțelege mai bine trebuie să ne cunoaștem mai bine. Cred că patriotismul român trebuie să înceapă de la oameni care l-au citit pe Petőfi Sándor. Nu cred că poți să fii patriot român fără să cunoști cultura celor din jurul tău pentru că este parte și din moștenirea ta. Noi întotdeauna separăm: suntem noi și alții. Din moment ce ne separăm, devenim mai săraci. Este un divorț de realitate” – este de părere Lucian Mîndruță.

Expoziția de la Tein poate fi vizitată până pe data de 10 iunie, după care lucrările vor fi expuse la Cluj Napoca, însă organizatorii „Street Art” de la Brașov i-au contactat pe „părinții” HungaRomânisme pentru a expune lucrările și în orașul de sub Tâmpa.

Citeşte şi HungaRomânisme – expresii care nu se traduc, dar se desenează

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 13 mai 2013
Mandruta bate campiii..... "celebri" in Europa si nu numai pentru tendintele separatiste si izolationiste si iredentiste sunt maghiarii, nu romanii.... Il invit sa TRAIASCA aici, in Secuime, sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.