CULTURA 1 iunie 2011

Petiţie online pentru sediu propriu TAM

de Monica Vrânceanu | 657 vizualizări
Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu-Gheorghe a decis să ducă problema lipsei unui spațiu propriu spre autoritățile centrale, iar metoda aleasă în acest sens este una modernă: o petiție online, care circulă deja pe Internet de ieri dimineață. Petiția online a TAM a fost intitulată "Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe are nevoie de un sediu propriu şi de sprijin financiar din partea autorităţilor de la Bucureşti!", ea urmând

Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu-Gheorghe a decis să ducă problema lipsei unui spațiu propriu spre autoritățile centrale, iar metoda aleasă în acest sens este una modernă: o petiție online, care circulă deja pe Internet de ieri dimineață. Petiția online a TAM a fost intitulată "Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe are nevoie de un sediu propriu şi de sprijin financiar din partea autorităţilor de la Bucureşti!", ea urmând să fie adresată Guvernului, Parlamentului și Ministerului Culturii și Partimoniului Național al României.

 

Vor dezbatere publică

Obiectivul petiției este acela de a determina autoritățile centrale să se implice în dobândirea de către TAM a unui sediu propriu, astfel încât instituția de cultură să-și poată continua activitatea în condiții normale. Pornind de la actuala situație de criză, conducerea TAM arată că acest teatru, unic în peisajul cultural covăsnean, este afectat de o criză profundă, încă de la înființarea sa, în urmă cu aproape 25 de ani.

Petiția vorbește despre necesitatea provocării unei dezbateri publice despre rostul unui teatru românesc într-un județ în care populația română este minoritară.

”Dezbaterea este necesară şi de maximă urgenţă, pentru că, de aproape un sfert de veac, toată lumea se fereşte a formula cu limpezime câteva întrebări fierbinţi: cine şi de ce a dorit înfiinţarea unui teatru românesc în Secuime? Mai are vreun sens ca acest teatru să existe? Poate un teatru românesc supravieţui într-un spaţiu cultural în care românii sunt minoritari, fără sprijinul financiar al autorităţilor de la Bucureşti, respectiv al Ministerului Culturii?”, se arată în conținutul petiției.

Plecând de aici, se arată că TAM a fost înființat în 1987, în plină epocă comunistă, dintr-o dorință a autorităților acelor vremuri de a face din această instituției ”un fel de steag românesc pe care să îl fluture în ograda Teatrului Maghiar, spre enervarea secuilor din zonă”. Astfel, la 25 de ani, TAM funcționează practic ca și un ”chiriaș” al Teatrului Tamási Áron, cu care împarte o clădire mult prea mică chiar și pentru nevoile unui singur teatru.

”(...) în curând se vor împlini 25 de ani de când teatrele Andrei Mureşanu şi Tamási Áron se chinuiesc reciproc pe terenul unei arte menite să îi apropie pe românii şi maghiarii din zonă, dar care de multe ori îi învrăjbeşte. Şi vrajba porneşte nu pentru că maghiarii ar nutri sentimente antiromâneşti iar românii ar fi antimaghiari, ci pentru că cele două teatre sunt condamnate să înceapă de fiecare dată o nouă stagiune cu aceeaşi veche luptă - pentru împărţirea singurei scene de care dispune clădirea, scenă de care trupa maghiară şi cea românească au nevoie exact în aceeaşi perioadă”, se mai arată în petiție.

Astfel, conducerea TAM consideră că întreaga situație dăunează nu doar producțiilor teatrale care sunt afectate, ci inclusiv relației pe care instituția o are cu propriul său public, deoarece nu se reușește realizarea unui program complet de repetiții, premiere și întâlniri cu spectatorii - tocmai din cauza lipsei unui spațiu.

 

Buget local prea mic

În continuarea petiției se arată că lipsei spațiului i se adaugă problemele financiare ale Teatrului, bugetul local al municipiului Sfântu-Gheorghe fiind prea mic pentru a acoperi necesitățile celor două teatre pe care le subvenționează.

Arătând că Teatrul Tamási Áron, prin componența etnică a municipiului Sfântu-Gheorghe, are un public mai numeros care îi permite să-şi completeze resursele financiare şi să-şi acopere costurile de producţie, conducerea TAM susține că teatrul pierde periodic legătura cu spectatorii săi, oameni valoroşi din trupă și este mereu în căutarea unor soluții pentru a supraviețui.

”Pentru a nu se pierde ceea ce Andrei Mureşanu a construit până acum, vă rugăm, stimaţi parlamentari, să găsiţi o soluţie pentru a investi pe termen lung în teatrul românesc din Secuime! Investiţia pe termen lung într-un spaţiu care să îi ofere libertatea de a-şi diversifica şi întări relaţiile cu publicul său – o astfel de investiţie ar reprezenta decizia politică prin care instituţiile Statului ar dovedi că sunt cu adevărat interesate de nevoile culturale ale românilor din Secuime şi ar pune capăt stării de provizorat la care Teatrul nostru a fost condamnată în 1987”, se mai arată în petiție.

 

Minim 3.000 de semnături necesare

Directorul TAM, Horațiu Mihaiu, a declarat că intenția este aceea de a obține cel puțin 3.000 de semnături pentru această petiție, tocmai în ideea de a putea fi ”băgați în seamă” de către autoritățile centrale. Potrivit lui Mihaiu, TAM ar putea deveni o instituție culturală de interes național, fiind un teatru care-și desfășoară activitatea pentru o comunitate minoritară - românii din Sfântu-Gheorghe și Covasna.

”Credem că la nivelul autorităților locale au fost epuizate căile de a dobândi un sediu adevărat pentru Teatru. Situaţia aceasta - a lipsei unui spaţiu propriu, duce la deprofesionalizare, iar actorilor le este tot mai greu să atingă performanţele cu care şi-au obişnuit publicul. Este nevoie de o independentizare a Teatrului Andrei Mureşanu, acesta fiind o instituţie de interes naţional, în condiţiile în care-şi desfăşoară activitatea într-un spaţiu cultural în care populaţia română este minoritară”, a declarat Mihaiu. Conținutul complet al petiției, intitulată „Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe are nevoie de un sediu propriu şi de sprijin financiar din partea autorităţilor de la Bucureşti!” poate fi accesat pe site-ul www.petitieonline.ro.

Antal Arpad spune că va semna și el

Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că inițiativa celor de la TAM este una lăudabilă și că el însuși va semna această petiție. Primarul Antal Arpad a amintit că municipalitatea a încercat rezolvarea problemei legată de sediul TAM, trecând practic în administrarea teatrului clădirea fostului Cinema Arta, însă problemele au apărut prin neînțelegerile cu fostul chiriaș al RADEF.

”Sunt la fel de frustrat și de nervos de actuala situație, ca și cei de la TAM, pentru că nu înaintăm în preluarea clădirii, pierzând timp și bani - în condițiile în care Primăriei nu i se plătește nicio chirie, deși e proprietar al clădirii respective”, a declarat Antal Arpad.

Primarul susține că municipalitatea a mai câștigat recent un proces, la București, cu fostul chiriaș al Cinema Arta, în prezent așteptându-se sentința definitivă și executorie și care ar fi, se pare, una de evacuare.

Clădirea Cinematografului Arta din Sfântu-Gheorghe a fost dată în administrare publică locală la mijlocul anului trecut, dar face încă subiectul mai multor procese aflate pe rol, fiind închiriată de către fostul RADEF – România Film, pentru mai mulți ani, unui om de afaceri.

click aici pentru a semna petiţia

Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe are nevoie de un sediu propriu şi de sprijin financiar din partea autorităţilor de la Bucureşti!

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
tam, 2 iunie 2011
link-ul catre petitie: http://www.petitieonline.ro/petitie-p54928054.html
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.