CULTURA 20 aprilie 2022

Niculina Stoican, invitata de onoare la Sărbătoarea ouălor roșii de Paște de la Întorsura Buzăului

de David Leonard Bularca | 736 vizualizări

Evenimentul se află la a 27-a ediție

Paștele ortodox aduce, și în acest an, Sărbătoarea ouălor roșii de Paște, organizată la Întorsura Buzăului la Căminul Cultural din Floroaia Mare. Ca de fiecare dată, nu vor lipsi concursul ouălor încondeiate, programul religios și folcloric. Evenimentul va avea loc în a treia zi a Paștelui, marți, pe 26 aprilie, începând cu ora 16:00. Invitata de onoare a sărbătorii va fi interpreta de muzică populară Niculina Stoican.

Până marți, 19 aprilie, erau înscrise opt persoane în cadrul concursului ouălor încondeiate.

„Deocamdată sunt înscrise opt persoane, dar cu siguranță se vor mai înscrie. Oamenii se pot înscrie până la Paște. Sărbătoarea este a treia zi de Paște, noi până la Paște facem înscrieri. Anul trecut au fost 11 înscriși. Mă gândesc că tot pe acolo vor fi”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, organizatorul evenimentului, Costică Oltean. 

Cei care doresc să-și pună creativitatea la încercare se pot înscrie sunând la numărul de telefon: 0744171437 – Costică Oltean. 

Pe parcursul celor aproximativ trei ore de sărbătoare, organizatorii au mai pregătit o expoziție de ouă încondeiate. Totodată, va fi și un program religios, urmat de unul folcloric, susținut de Cvintetul Vocal ANATOLY al Operei Brașov, Corul Plai Întorsurean, Corul Parohiei din Întorsura Buzăului, Ansamblul folcloric Cununa Carpaților al Casei de Cultură din Întorsura Buzăului și soliști vocali și instrumentiști din zonă. 

Invitata de onoare a evenimentului este Niculina Stoican. 

Oricine poate participa la eveniment, pentru că intrarea va fi liberă, au anunțat organizatorii. 

Costică Oltean spune că se bucură că festivalul poate fi din nou organizat ca înainte, fără restricții impuse de pandemie.  

„Mă bucur că putem face acest spectacol, acest festival. Mă bucur că am scăpat de pandemie, că tradiția merge mai departe. Sigur că este la a 27-a ediție. Bine că putem, e lucru mare, eu am spus de fiecare dată și poate mă repet: acest festival a fost inițiat de mine și am vrut să ajungă pe urmele festivalului Ciobănașul și iată că, încet-încet se pare că a și ajuns. De 27 de ani nu s-a întrerupt, neținând cont de faptul că a fost pandemie”, a mai declarat Costică Oltean, care a ținut să ofere mulțumiri pentru sprijin în organizarea evenimentului Centrului pentru Cultură al județului Covasna și Primăriei Orașului Întorsura Buzăului. 

Mărturii ale celor 26 de ediții ale evenimentului de până acum sunt chiar ouăle care au câștigat concursul din 1994 și până în prezent. Planul organizatorilor declarat cu ani în urmă prevedea ca ele să devină piese centrale ale unei expoziții locale. 

Anul trecut, evenimentul a fost primul festival organizat în pandemie, cel puțin în zona Buzaielor, după cum am scris la acea vreme. Au participat 50 de persoane, iar accesul s-a făcut pe bază de invitație, din cauza restricțiilor pandemice. Totuși, cei care și-au dorit au putut urmări online ediția cu numărul 26 a sărbătorii. 

Sursa foto: organizatori 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.