CULTURA 14 iulie 2011

Istoria cafelei ajunge la Sfântu-Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 501 vizualizări
Muzeul Național Secuiesc (MNS) Sfântu-Gheorghe deschide astăzi expoziția „Supa Neagră - istoria cafelei”, realizată în colaborare cu Muzeul Maghiar al Comerţului şi Turismului și Muzeul Maghiar al Tehnicii şi Transportului. Expoziția care se deschide astăzi vorbește despre ritualul pregătirii cafelei, încercând să parcurgă ”distanța” de la fructul arborelui de cafea până la cafetieră, vorbind despre ”supa neagră” pe care

Muzeul Național Secuiesc (MNS) Sfântu-Gheorghe deschide astăzi expoziția „Supa Neagră - istoria cafelei”, realizată în colaborare cu Muzeul Maghiar al Comerţului şi Turismului și Muzeul Maghiar al Tehnicii şi Transportului.

Expoziția care se deschide astăzi vorbește despre ritualul pregătirii cafelei, încercând să parcurgă ”distanța” de la fructul arborelui de cafea până la cafetieră, vorbind despre ”supa neagră” pe care o prepară turcii sau germanii, astfel încât secretele acesteia să le fie dezvăluite pasionaților acestei licori.

Cei care vor vizita expoziția, care va fi deschisă până în septembrie, vor afla aici despre istoria iubitorilor de cafea din Europa și despre cum a fost aceasta influențată de un episcop de 80 de ani din Paris. În plus, în cadrul expoziției se va vorbi și despre un faimos meșter născut la Odorheiu-Secuiesc și considerat unul dintre cei mai faimoşi manufacturieri ai cafetierelor din Budapesta anilor 1940-1950, precum și despre alte nenumărate lucruri interesante legate de istoria tehnicii, a cafetierelor şi, desigur, cea a aromelor de cafea.

Directorul MNS, Vargha Mihaly, a declarat că expoziția întreagă va prezenta o mulțime de obiecte legate de cultul cafelei, acestea fiind aduse de la Budapesta tocmai în ideea de a le prezenta iubitorilor cafelei ritualurile și cele mai fine obiecte legate de cafea.

”Expoziția va fi una de impact și, pentru că nu vrem să facem un eveniment sec, vom organiza în fiecare vineri, în curtea Muzeului, un bar în care se vor servi diverse sortimente de cafea, pe muzică jazz interpretată de diverși muzicieni”, a spus Vargha.

Dacă ar fi să definească expoziția în trei cuvinte, directorul MNS ar spune că aceasta este una ”armonioasă, interesantă și inedită”, drept pentru care se așteaptă ca publicul să vină în număr mare să o viziteze.

Investiția Muzeului în această expoziție ar putea fi amortizată prin vânzarea a 200 de bilete, în condițiile în care un bilet de intrare la MNS este de 6 lei.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.