CULTURA 7 august 2023

Guvernul Ciolacu a pus gând rău culturii. Județul Covasna ar putea rămâne fără teatru în limba română

de David Leonard Bularca | 975 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe va fi desființat dacă Ordonanța de Urgență (OUG) propusă zilele acestea spre adoptare de către membrii Guvernului va trece, spune chiar managera instituției de cultură, Anna Maria Popa. Ea explică că OUG-ul, care își propune să reducă din cheltuielile de la bugetul statului, va lovi în tot ceea ce înseamnă cultură și sport pentru comunitățile din orașe mai mici. A fost creată și o petiție, astfel încât, printr-o simplă semnătură, oamenii să poată susține domeniul culturii în fața acestor posibile schimbări.

În cursul zilei de vineri, 4 august, a fost transmis premierului Marcel Ciolacu un memoriu, semnat de 50 de manageri ai unor instituții de cultură din toată țara, în încercarea de a-i convinge pe decidenți să nu aprobe OUG-ul în forma sa actuală.

„Dacă ordonanța trece în forma actuală, desființarea singurului teatru de limba română din Harghita și Covasna devine o certitudine, nu o posibilitate. Dacă nu ne închide asimilarea de către Teatrul «Tamási Áron» (n. red.: pentru că una dintre variante este ca TAM să fie comasat cu Teatrul «Tamási Áron», devenind o singură instituție), sigur măsurile bugetare și restructurările ulterioare ne vor falimenta, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Anna Maria Popa.

Mai mult, ea punctează că sportul și cultura vor fi grav afectate dacă această ordonanță va fi aprobată.

„Problema este mult mai gravă de atât. Nu e vorba doar de noi, ci de tot ce înseamnă Cultură și Sport în orașe mici”, a declarat managera TAM.

Punctele „sensibile” din OUG

Un articol din ordonanță prevede ca posturile care sunt vacante și neocupate, unde nu există personal încadrat, să fie desființate cu totul. Asta ar putea duce la blocarea activității în multe instituții de cultură din țară, se arată în memoriul care a fost înaintat prim-ministrului Ciolacu.

„Solicităm ca această prevedere să nu se aplice instituțiilor publice de cultură. Menționăm și că activitatea din cadrul compartimentelor tehnice presupune respectarea unor cerințe de personal, fără de care exploatarea la scenă a spectacolelor nu poate fi asigurată în condiții de siguranță pentru angajați și spectatori.

Pierderea unor funcții esențiale care sunt vacante la momentul intrării în vigoare a Ordonanței de urgență – când acum instituțiile de cultură se află tocmai în vacanța dintre stagiuni – poate să ducă la imposibilitatea desfășurării activității numeroaselor instituții de cultură la nivel național”, punctează inițiatorii memoriului, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară.

O treime din instituțiile de cultură ar fi desființate

În textul ordonanței se precizează că instituțiile publice cu personalitate juridică, din subordinea instituțiilor locale, își vor putea desfășura activitatea, printre altele, numai dacă „au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice”.

„Menționăm că majoritatea teatrelor de copii și tineret la nivel național au sub 50 de angajați și au o activitate, așa cum descrie Ordonanța la punctul b), similară cu teatrele dramatice din oraș, aparținând de multe ori de același finanțator. În aceeași situație dificilă se află și teatrele care aparțin de același finanțator dar își desfășoară activitatea în altă limbă, cum ar fi teatrele dramatice și cele în limbi ale minorităților naționale. Pierderea statutului juridic al tuturor acestor teatre înseamnă concret desființarea unei treimi din instituțiile de cultură la nivel național”, se arată în memoriu.

Inițiatorii memoriului solicită și ca Guvernul să respecte Articolul 33 din Constituția României, și anume accesul la cultură.

Și primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus, joi, într-o conferință de presă, că această ordonanță este „o intervenție brutală în ceea ce privește autonomia locală”.

Petiția

Pe lângă memoriul depus la Guvern, a fost creată și o petiție, intitulată „Opriți distrugerea CULTURII”, care, la momentul redactări acestui material, are peste 7.000 de semnături.

Managera TAM, Anna Maria Popa, spune că este nevoie de cât mai multe semnături, pentru ca membrii Guvernul să vadă ce greșeală au făcut.

Rugăm toți oamenii să vină alături de noi, să semneze petiția și poate dacă reprezentanții Guvernului văd ce greșeală uriașă au făcut cu acest proiect de Ordonanță, hotărăsc să o rescrie într-o formă nouă care să nu ducă la colapsarea vieții culturale din orașele mici și mijlocii. Nu cred că s-a dorit distrugerea Culturii, ci pur și simplu nu s-au gândit la repercusiunile măsurilor, respectiv asupra sectorului cultural. Putem să o luăm ca pe o mare neînțelegere, dar doar dacă acele articole dezastruoase sunt scoase sau rescrise radical, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Anna Maria Popa.

Petiția poate fi semnată accesând următorul link: www.petitieonline.com/opriti_distrugerea_culturii.

Redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna a încercat să obțină un punct de vedere și de la Ministerul Culturii în legătură cu această situație. Inițial, am luat legătura cu reprezentanții biroului de presă al instituției, care ne-au spus însă că nu sunt abilitați să exprime puncte de vedere în legătură cu acest subiect.

Am mers mai departe și am contactat-o telefonic chiar pe ministra Culturii, Raluca Turcan, însă, din păcate, a intrat direct căsuța vocală. I-am transmis doamnei ministre un mesaj, prin care îi solicităm un punct de vedere cu privire la acest subiect, însă, până la ora redactării acestui material, nu am primit niciun răspuns.

În cazul în care vom avea o reacție din partea reprezentanților Ministerului Culturii, o vom face publică. 

Ce mai prevede OUG-ul problematic

În OUG-ul propus la nivelul Guvernului sunt cuprinse și alte măsuri care ar avea rolul de a reduce cheltuielile de la bugetul de stat.

Printre ele, se numără, conform ministrului Finanțelor, Marcel Boloș:

·       Se reduce numărul secretarilor de stat și a vicepreședinților;

·       Scade numărul de consilieri cu 50%;

·       Limitarea voucherelor de vacanță, la salariul brut, ceea ce înseamnă un net de 5.850 lei;

·       Suspendarea indemnizațiilor de vacanță și acordarea indemnizației de hrană a două salarii de bază minime brute;

·       Limită la telefoane mobile și abonamente;

·       Comasarea unor instituții;

·       Descentralizarea serviciilor publice;

·       Reducerea conducerii la companiile de stat și scăderea remunerării;

·       Proiectul prevede și modificări în privința numărului de achiziții de autoturisme la companiile de stat și regii autonome;

·       Limitarea cheltuielilor cu diurna și cazarea în cadrul companiilor de stat și a regiilor autonome;

·       Scăderea cheltuielilor cu sponsorizarea;

·       Remunerații plafonate pentru instituțiile din subordinea Parlamentului;

·       Comasarea unor institute de cercetare, precum și desființarea altora;

·       Introducerea unei cote din valoarea devizului de construcții, se arată într-o prezentare, pe scurt, pe HotNews.ro.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.