POLITICA 4 august 2023

Primarul Antal Árpád despre OUG de reducere a cheltuielilor bugetare: „Este o intervenție brutală a Guvernului”

de Diana Pantelimon | 1079 vizualizări

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul urmează să aprobe o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) privind reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar, care cuprinde 50 de măsuri. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a criticat acest proiect de OUG, joi, 3 august a.c., într-o conferinţă de presă. Acesta a spus că Executivul nu face altceva decât să lovească în administraţiile locale şi în firmele mici şi mijlocii.

Antal Árpád spune că dacă se adoptă această ordonanță în formula prezentată detaliat de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, dincolo de faptul că sunt și aspecte de neconstituționalitate, se poate vorbi despre o intervenție foarte brutală a Guvernului în activitatea administrațiilor publice.

„La nivel de principii am trei probleme: nu au fost consultate organizaţiile reprezentative ale administraţiei publice locale, este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte autonomia locală, şi nu în ultimul rând faptul că prin această ordonanţă se poate înţelege că Guvernul aşteaptă de la noi să construim poduri şi să investim toţi banii în betoane, în loc să ţinem un echilibru între infrastructură şi consolidarea comunităţii, adică investiţia în oameni. (...) Eu pot să înţeleg că sunt probleme în ceea ce priveşte execuţia bugetară. Înţeleg că în asemenea situaţii Guvernul trebuie să aducă bani în plus la bugetul de stat. Dar într-o asemenea situaţie, dacă privim mediul privat, normal ar fi ca pe o perioadă limitată să se introducă o taxă de solidaritate pentru marile companii, aşa cum a propus UDMR în urmă cu aproape un an, nu să începem să luăm bani de la cei mici”, a declarat primarul Antal Árpád.

În ceea ce privește administrația, edilul a mai spus că normal ar fi să se facă ordine în cea centrală și după aceea să ne ocupăm de cea locală.

„Ceea ce se doreşte prin această OUG este în primul rând să luăm bani din administraţia locală şi de la firmele mici şi mijlocii, ceea ce nu cred că este o abordare corectă, pentru că nici oraşele nu sunt de aceleaşi dimensiuni. Adică nu poţi să te aştepţi la nişte instituţii subordonate să aibă acelaşi număr de personal în Bucureşti şi Întorsura Buzăului, de exemplu”, a adăugat primarul.

Una dintre măsuri prevede că instituțiile publice cu personalitate juridică nu vor mai putea funcționa dacă au sub 50 de posturi ocupate și au activități similare cu alte instituții publice. Asta ar însemna că Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, de exemplu, este în pericol de dispariţie.

„Abordarea că nu poţi avea sub 50 de angajaţi ar însemna concret, în Sfântu Gheorghe, ca teatrul românesc „Andrei Mureşanu” să îşi piardă personalitatea juridică şi să fie comasat în teatrul maghiar, iar după comasare să fie redus cu 15% numărul angajaţilor celor două instituţii. Este o absurditate totală, pentru că nu poţi să dai afară 20% dintre actori şi după aceea să te mai aştepţi să facă şi spectacole”, a menționat primarul din Sfântu Gheorghe.

Antal Árpád a punctat și faptul că acele prevederi care ţin de administraţia publică locală ar trebui să dispară din această ordonanţă. Guvernul ar trebui să facă ordine în administraţia centrală, iar atâta timp cât există legi care stabilesc câţi angajaţi poate avea o primărie în funcţie de numărul locuitorilor, nu e nevoie de limitări suplimentare.

„O altă prevedere care mă şochează este aceasta care spune că vor fi amendate primăriile care au un număr de angajaţi peste media naţională. Până la urmă locuitorii sunt singurii care pot aprecia activitatea unei administraţii locale. Prin această ordonanţă autonomia locală este lovită în plin, în condiţiile în care România a semnat şi a ratificat Carta europeană a autonomiei locale. Dar ceea ce vedem acum este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte principiul autonomiei locale”, a precizat edilul.

Totodată, acesta a mai declarat că la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România ar trebui avută o întâlnire cât mai urgentă cu reprezentanţii Guvernului, înaintea adoptării ordonanţei, pentru a lămuri toate aspectele care ţin de administrația locală.

Pachetul de 50 de măsuri fiscale, aflat în analiză deocamdată, este menit să genereze o reformă semnificativă în sistemul bugetar. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că acesta ar trebui să aducă încă din anul 2023 o economie la buget de aproape 12 miliarde de lei.

Despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, Marcel Boloș a dat detalii într-o conferință de presă, miercuri, 2 august a.c:

•        Se reduce numărul secretarilor de stat și a vicepreședinților;

•        Scade numărul de consilieri cu 50%;

•        Limitarea voucherelor de vacanță, la salariul brut, ceea ce înseamnă un net de 5.850 lei;

•        Suspendarea indemnizațiilor de vacanță și acordarea indemnizației de hrană a două salarii de bază minime brute;

•        Limită la telefoane mobile și abonamente;

•        Comasarea unor instituții;

•        Descentralizarea serviciilor publice;

•        Reducerea conducerii la companiile de stat și scăderea remunerării;

•        Proiectul prevede și modificări în privința numărului de achiziții de autoturisme la companiile de stat și regii autonome;

•        Limitarea cheltuielilor cu diurna și cazarea în cadrul companiilor de stat și a regiilor autonome;

•        Scăderea cheltuielilor cu sponsorizarea;

•        Remunerații plafonate pentru instituțiile din subordinea Parlamentului;

•        Comasarea unor institute de cercetare, precum și desființarea altora;

•        Introducerea unei cote din valoarea devizului de construcții, se arată într-o prezentare, pe scurt, pe HotNews.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.