ACTUALITATE 11 aprilie 2024

Trei noutăți pe care să le știi despre Zilele Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 6914 vizualizări

Au mai rămas mai puțin de două săptămâni până la cea mai mare sărbătoare a orașului. Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au anunțat câteva noutăți din program. Unde se va bea cel mai bun vin? Care sunt locurile în care cei mici se vor rupe total de lumea din online și cum se va combina cunoașterea cu distracția la Baza Tinerilor? Răspunsul îl găsești în cele ce urmează.

1. Concerte de nișă și vinuri, în curtea Muzeului Național Secuiesc

Muzeul Național Secuiesc, recent renovat, a revenit în circuit anul acesta, așa că dacă îți place jazz-ul, blues-ul, folk-ul, vinul sau chiar toate cele enumerate, această locație este de neratat.

Curtea Vinului a fost amplasată la ediția precedentă în apropierea Casei de Cultură „Kónya Ádám”, iar anul acesta o vei găsi în zona ruinelor de lângă Muzeul Național Secuiesc. Aici, grădina muzeului va fi rezervată copiilor și va fi organizat picnicul în familie, sâmbătă, pe 27 aprilie.

„Anul acesta, Curtea Vinului va oferi din nou delicatese pentru iubitorii de jazz, blues, folk și world music. Cred că fiecare va găsi un concert pe placul său din această paletă muzicală”, a declarat Erdei Anita, de la Casa de Cultură „Kónya Ádám”, în cadrul unei conferințe de presă.

În ceea ce privește muzica, organizatorii transmit că spectacolele vor avea loc zilnic de la orele 17:00, 19:00 și 21:00.

„Vineri va concerta grupul de muzică veche Codex, urmat de Chalaban, care interpretează muzică marocană autentică, și de un grup acapella feminin, Napfonat, de data aceasta cu percuție. Ziua de sâmbătă va începe cu muzică populară cu Katlan Orchestra, urmată de jazz cu New Fossils, iar seara Besh o droM, care este renumit, printre altele, pentru genul său: puțin folk, puțin rock, puțin diferit și foarte balcanic – genul de muzică pe care o numim world music. Duminică, va fi jazz și blues cu David Luca Trio și Bega Blues Band, iar crama orașului va fi închisă de Klára Hajdú Quartet, care va rămâne pe aceeași linie, cu o mică tentă folk”, se arată într-un comunicat de presă.

Programul detaliat al concertelor, AICI.

2. Orășelul Copiilor va funcționa în două locații paralele

La această ediție vor lipsi orice fel de gadgeturi pentru a încuraja interacțiunea și creativitatea offline, spun organizatorii. Copiii cu vârste între 0 și 14 ani sunt așteptați să se implice într-o varietate de activități.

„O schimbare importantă este faptul că anul acesta Orășelul Copiilor va funcționa în două locații paralele: în Parcul Elisabeta, unde vor rămâne activitățile aglomerate și consumatoare de spațiu, și în grădina reînnoită a Muzeului Național Secuiesc, unde se vor muta iurtele și activitățile „liniștite”. O altă noutate față de anul trecut este că am extins intervalul de vârstă al programului la 14 ani, deoarece am simțit că și tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani ar dori să participe la programe”, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe, organizatorul Orășelului, Dáncsuj Annamária.

Aproximativ 100 de voluntari, majoritatea de la Serviciul de Ajutor Maltez, Asociația Cercetașilor Maghiari din România și Caritas Alba-Iulia, dar și 13 organizații, printre care Biblioteca Județeană „Bod Péter” și Asociația Vadon, în calitate de nou-veniți, „conduc” Orășelul Copiilor.

Programul complet al tuturor evenimentelor pentru copii, dar și alte detalii, se găsește AICI.

3. Connect-R și Lidia Buble vor avea întâlniri cu publicul la Baza Tinerilor 

Și în acest an, la Baza Tinerilor, se va combina distracția cu învățarea și dezvoltarea.

„Programe pline de culoare, o viață de noapte dinamică și o întâlnire a artelor îi așteaptă pe cei care vizitează Curtea Tinerilor în ultimele trei zile ale Zilelor Sfântu Gheorghe”, a declarat, miercuri, viceprimarul Vargha Fruzsina.

La The Stage tinerii se vor putea bucura de muzica trupei maghiare Suncity Brass, care îmbină muzica electronică și instrumente de suflat live. DJ Dark, DJ Pici și DJ Bonzon&Boost vor anima nopțile, iar scena Spotlight va prezenta artiștii locali talentați. Seara de sâmbătă va fi încheiată cu un spectacol de jonglerie cu foc.

În timpul zilei, tinerii vor avea acces la întâlniri publice, spectacole, ateliere și jocuri sportive. Mindcourt va găzdui întâlniri cu artiști precum Connect-R, Lidia Buble, Bagossy Brothers Company și Halott Pénz, dar și o conferință despre relații și autocunoaștere susținută de psihologul Hevesi Krisztina. Chill Zone va fi un loc de relaxare activă, cu diverse activități sportive și muzică de la Mikes Rádi-yó.

Mai multe informații și orele exacte ale întâlnirilor cu publicul, AICI.

Anul trecut, la cea de-a 30-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, aproximativ 50.000 de persoane au participat la spectacolele din săptămâna culturală și la marile concerte din weekend, fiind cel mai mare festival urban din regiune organizat de autorităţi locale. Pe Scena Mare au urcat trupele Ossian și The Motans.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.