CULTURA 28 aprilie 2011

Egiptul ajunge la Ora de istorie de la CNMV

de Monica Vrânceanu | 532 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) continuă Ora de Istorie la Muzeu, un program iniţiat în urmă cu doi ani, care se bucură de tot mai multă popularitate, mai ales în rândul elevilor.

Astăzi, cu începere de la ora 13, în Sala multimedia a Colegiului Naţional Mihai Viteazul (CNMV) va avea loc prezentarea intitulată „Civilizaţia Egiptului antic de la piramide la cucerirea romană”. Lecţia deschisă va fi susţinută în cadrul Cercului de Arheologie de invitatul special în acest sens, drd. Dan Deac de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Această prezentare va încerca să ducă auditoriul într-o călătorie imaginară prin lumea Egiptului antic, în istoria sa şi moştenirea pe care a lăsat-o apoi lumii, începând chiar cu epoca romană. Călătoria va începe cu marele proiect al construcţiei piramidelor în Regatul Vechi, despre cum era percepută imaginea faraonului, cât decăderea acestei epoci. Vom trece apoi în perioada lui Amenhotep, faraonul eretic, unul dintre personajele istorice care stă la baza religiilor monoteiste din zilele noastre: iudaismul, creştinismul şi islamul. Vom vorbi despre Tutankhamon, faraonul blestemelor, despre Ramses al II-lea, cuceritorul Orientului Apropiat dar şi al reginelor sale (a avut peste 150 de copii, mormântul din Valea Regilor - cel mai mare, fiind al acestora) sau despre prima grevă generală din istorie”, a explicat Dan Deac.

Acesta a menţionat că Ora de Istorie le va prezenta celor interesaţi inclusiv cucerirea persană, viaţa religioasă a egiptenilor în perioada antică, expediţia lui Alexandru Macedon şi  episodul numit generic ”Cleopatra”. Cercul de Arheologie al CNMV a fost iniţiat în anul 2009, fiind organizat şi coordonat de prof. Constanţa Balog (CNMV) şi dr. arh. Dan Buzea (MNCR).

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.