CULTURA 2 septembrie 2013

„Despre România, numai de bine” la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 742 vizualizări

Regizorul Ana Mărgineanu şi dramaturgul Ştefan Peca

Teatrul Andrei Mureşanu (TAM) aduce la Sfântu Gheorghe proiectul „Despre România, numai de bine” al regizorului Ana Mărgineanu şi dramaturgului Ştefan Peca. Proiectul propune o analiză neconvenţională a prezentului, plecând de la un plan local şi ajungând apoi să transpună în scenă idei mult mai ample.

Ana Mărgineanu a descris proiectul ca fiind „un fel de artă artistică a României”, în care dramaturgul şi regizorul se duc într-un oraş al ţării, necunoscut lor, şi vreme de două săptămâni vorbesc cu cât de mulţi oameni pot: primar, vedete locale, medici, elevi, artişti, poliţişti, cazuri sociale, pensionari, vânzători ş.a., iar apoi încep să „construiască” o piesă de teatru, pornind de la poveştile, dorinţele, visele şi experienţele lor, precum şi pe baza diverselor poveşti sau legende pe care le are oraşul respectiv.

Vorbim despre un proiect dedicat locuitorilor oraşului, un spectacol în care ei se vor regăsi, dar nu aşa cum se ştiu, ci prin ochii unor străini – adică ai noştri. Important este ca oamenii să ştie că au o viaţă suficient de interesantă pentru a fi pusă în scenă şi că teatrul este despre ei şi în slujba lor. Piesa de teatru se va naşte din această cercetare dezordonată a nostră şi din experienţele anterioare pot spune că deşi porneam cu teama că oamenii sunt oameni, nu pot spune mereu ceva nou... la final înţelegeam mereu că totul e unic, spectacolele sunt de fiecare dată altfel şi nicio poveste nu seamănă cu o alta”, a explicat Ana Mărgineanu.

La rândul său, Ştefan Peca a declarat că fiecărui oraş în care a fost invitat proiectul – Baia Mare, Piatra Neamţ şi Târgovişte, i s-a scris o poveste specială, jucată de actorii teatrelor de acolo. Iar spiritul fiecărui oraş a fost surprins diferit, în funcţie de ceea ce ofereau locurile şi oamenii.

Suntem curioşi de ceea ce vom descoperi la Sfântu Gheorghe, de oamenii şi poveştile de aici... Iar produsul final va fi că vom traduce dramatic tot ceea ce considerăm că ar structura spiritul oraşului”, a spus Ştefan Peca, arătând că acest proiect este unul inedit şi extrem de apreciat inclusiv prin premiile obţinute de piesele din cadrul său, la diverse festivaluri.

Ana Mărgineanu a explicat că titlul „Despre România, numai de bine” arată că ne dorim, cu toţii, să vedem doar lucrurile bune, dar nu trebuie să omitem faptul că de multe ori tindem să ascundem cumva sub preş ceea ce nu ne place. Or, atât părţile frumoase cât şi cele mai puţin frumoase alcătuiesc ceea ce înseamnă România şi trebuie să păstrăm asta. Premiera producţiei de la Sfântu Gheorghe în cadrul proiectului „Despre România, numai de bine” va avea loc în această stagiune.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.