CULTURA 24 august 2012

Descoperire arheologică sub Biblioteca Județeană?

de Székely Emőke | 564 vizualizări

Un tunel vechi de 200 de ani a fost descoperit în urma lucrărilor de reabilitare și renovare care sunt în plină desfășurare la Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe. Muncitorii, dar și mai mulți oameni în vârstă din oraș, vorbesc despre un tunel de salvare, ce ar duce până la biserica reformată de lângă cimitir, specialiștii însă dezmint aceste zvonuri spunând că această ipoteză este puțin probabilă pentru că tunelul este atât de îngust, încât nu încape un om. Cel mai probabil este vorba de un sistem vechi de apă.

Se pare că a fost identificată și fundația unei case vechi, pe care a fost construită mai târziu, în 1832, clădirea bibliotecii de azi. Arheologul Bordi Zsigmond este de părere că descoperirile de până acum nu au o valoare arheologică mare, dar nu exclude nici alte descoperiri surpriză.

Lucrările de modernizare de la Biblioteca Județeană „Bod Péter” au început în urmă cu câteva luni, dar vor mai dura câțiva ani, în funcție și de cum vin banii necesari de la Ministerul Culturii. Directorul instituției, Szonda Szabolcs, spune că în urma acestor lucrări, biblioteca va fi o instituție modernă, care va satisface așteptările vizitatorilor. Secțiile pentru copii și adulți vor fi inversate ca spaţiu, dar în incinta clădirii va funcționa și o cafenea, iar secția administrativă, secretariatul și contabilitatea vor rămâne în locația actuală. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 1 milion de euro.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.