CULTURA 25 septembrie 2013

Deschidere de stagiune la Studio M

de Monica Vrânceanu | 598 vizualizări

foto studiom (2)

Premiera spectacolului „Cronica unor căderi banale” va avea loc vineri, în colaborare cu actorii TAM

Teatrul de Mișcare Studio M din Sfântu Gheorghe deschide stagiunea 2013/2014 cu premiera „Cronica unor căderi banale”, care va avea loc pe 27 septembrie de la ora 19 în Sala Studio Mare din curtea Teatrului.

Spectacolul deschiderii de stagiune de la Studio M este realizat de regizorul și coregraful Yves Marc, un pedagog teatral de renume internațional și co-director la Théâtre du Mouvement, din Montreuil, Franța.

Secretarul literar al Studio M, Balázs Nora, ne-a declarat că premiera reprezintă inclusiv debutul lui Yves Marc în România, acesta fiind cu atât mai interesant cu cât se face printr-o coproducție dintre Studio M și Teatrul Andrei Mureșanu (TAM), invitat prin actorii săi să ia parte la proiect. La realizarea spectacolului au participat șapte actori ai Studio M, trei actori ai TAM și o actriță invitată.

În spectacol nu se regăsește doar un singur fir narativ, este vorba mai degrabă despre o compilație policromă care ne surprinde cu fiecare nuanță. Punctele de pornire ale spectacolului sunt experiențele proprii ale regizorului, idei legate de cădere și dezvoltate apoi prin improvizațiile actorilor. Scenele spectacolului formează un colaj în jurul temei centrale, căderea. Căderile au legătură în primul rând cu gravitația, însă ne putem gândi și la puncte de vedere mai variate. Cum ar putea arăta o cădere în sens psihologic, social, moral sau chiar neurologic? Aceste întrebări au oferit artiștilor o gamă largă de posibilități în explorarea unor situații pe lângă care, în viața de zi cu zi, am trece nepăsători. Spectacolul relevă sentimente și conjuncturi contradictorii, de la comic la dramatic sau absurd, completate de momente lirice”, a spus Balázs Nora, în prezentarea sa despre spectacolul premieră.

La rândul său, regizorul Yves Marc este de părere că tocmai datorită gravitației Pământului, oamenii apreciază căderile ca fiind firești și naturale.

„Acea motivație personală, persistența și speranța care ne pot ajuta în ridicare trebuie găsite, însă, de fiecare dintre noi în parte”, a completat Yves Marc.

Spectacolul produs de Studio M a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Fundația Bethlen Gábor, iar biletele se pot procura de la Biroul de Organizare Culturală, zilnic între orele 11-16, vineri până la ora 13 și cu o oră înainte de spectacol. Durata spectacolului este 1 oră și 25 de minute, iar din distribuție fac parte Claudia Ardelean, Bajkó László, Gáll Katalin, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Sânziana Tarța, Veres Nagy Attila, costumele fiind semnate de Bocskai Gyopár.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.