UCRAINA/UKRAJNA 1 martie 2022

Prefectul a solicitat inventarierea în regim de urgenţă a locurilor de cazare pentru refugiaţi

de Agerpres | 1892 vizualizări

Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a solicitat luni inventarierea în regim de urgenţă a tuturor spaţiilor din mediul urban în care ar putea fi găzduite persoanele refugiate din Ucraina, menţionând că, încă de la izbucnirea războiului în ţara vecină, au venit oferte de cazare din localităţile Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului şi Barcani.

„În cursul dimineţii de luni am avut o reuniune a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe această temă, iar concluzia a fost că există spaţii de cazare. În urmă cu aproximativ 2 ore am semnat şi am trimis către centrele urbane o solicitate cu privire la locurile de cazare disponibile, precum şi cu privire la posibilităţile de asigurare a hranei, în ce condiţii le pot oferi, adică gratuit sau contra cost. (...) Cunoaştem că au venit oferte de cazare din partea Primăriei comunei Barcani, în căminul cultural din localitate, de la Primăria Întorsura Buzăului şi Primăria Sfântu Gheorghe, care s-a arătat dispusă să asigure cazare. Mâine vom centraliza toate ofertele”, a declarat Raduly Istvan.

Acesta a menţionat că autorităţile locale din judeţul Covasna, dar şi cetăţenii au toată disponibilitatea de a ajuta persoanele care au părăsit zona de conflict.

„O să existe o centralizare, să ştim exact unde să îi îndrumăm cât mai prompt pe cei care vin, să nu lăsăm pe ultimul moment. (...) Azi noapte, spre exemplu, am aflat că a fost un grup de 12 persoane din Ucraina care a sosit la Sfântu Gheorghe, dar au şi plecat mai departe către un aeroport internaţional. Am înţeles că s-au cazat pe cont propriu la un hotel din municipiu. Deci vrem să fim pregătiţi pentru eventualitatea în care vor mai veni, să le putem asigura găzduire, cazare şi masă”, a mai spus prefectul.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a făcut un apel către cetăţeni, pe pagina sa de Facebook, pentru a contribui la o campanie de strângere de fonduri şi bunuri iniţiată de Serviciul de Ajutor Maltez în beneficiul ucrainenilor.

Persoanele care doresc să facă donaţii se pot adresa personal sau telefonic la sediile UDMR din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Baraolt de luni până joi între orele 10,00 - 16,00 şi vineri între orele 10,00 - 14,00.

Primarul comunei Barcani, Nicolae Pastor, a scris pe pagina sa de socializare că poate asigura locuri de cazare pentru aproximativ 40 de refugiaţi.

„Datorită faptului că unele persoane din Barcani mi-au spus că vor să sprijine această cauză, mi-am manifestat intenţia faţă de ISU Covasna pentru a primi refugiaţi. Noi putem sprijini prin a pregăti un cămin cultural şi o parte din zona de agrement Lughet pentru aproximativ 30-40 de persoane. Vămile sunt pline de oameni fără speranţă. Au nevoie de un loc de dormit, de o masa caldă şi de o vorbă bună”, a spus acesta.

Distribuie articolul:  
|

UCRAINA/UKRAJNA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.