Medicamentele expirate pot fi duse la SJU Sfântu Gheorghe
De la începutul acestei luni, Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe colectează medicamentele expirate de la populație. Programul este de luni până vineri, între orele 8:00 și 17:00, în incinta Ambulatoriului Integrat al spitalului.
Începând cu 1 ianuarie 2024, conform Legii 269/2023, medicamentele expirate trebuie să fie colectate în spitale, indiferent dacă acestea sunt de stat sau private. Scopul acestei măsuri este de a reduce poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică.
Deși legea a fost adoptată în ianuarie, instrucțiunile de gestionare a deșeurilor farmaceutice au fost emise abia în aprilie, ceea ce a întârziat implementarea.
„Începând cu data de 01.07.2024 se realizează colectarea medicamentelor expirate de la populație! Recipientele de colectare se află în incinta Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf Sfântu Gheorghe. Colectarea se face în funcție de tipul de medicament. Programul de colectare se desfășoară de luni până vineri între orele 8:00-17:00”, se arată într-o postare a unității spitalicești.
Medicamentele se colectează pe categorii:
- cele lichide aflate în ambalaje de sticlă, fiolaje, dispozitive cu potențial înțepător;
- cele comprimate aflate în ambalaje blistere, cutii din carton, flacoane de plastic;
- cele aflate în recipiente sub presiune;
- cele folosite în tratarea afectiunilor oncologice.
Legislația spune că zona în care se depun medicamentele trebuie să fie monitorizată prin personalul de pază sau prin intermediul sistemelor de supraveghere video.
Totodată, recipientele pentru colectare sunt prevăzute cu sistem antiretur, pentru a împiedica recuperarea deșeurilor.
Până de curând, o singură farmacie din Sfântu Gheorghe, Medicom, colecta medicamente expirate. Totuși, odată cu apariția noii legi, această procedură nu a mai putut fi continuată, ne-au spus angajații farmaciei.
Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer, se arată pe site-ul hartareciclarii.ro. Aceeași sursă precizează că expunerea oamenilor la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne.
Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe/Facebook