ACTUALITATE 26 septembrie 2023

Peste 100 de kilograme de medicamente expirate, colectate de o farmacie din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 908 vizualizări

În curând, preparatele ar putea fi duse la spital, însă conducerea SJU Covasna exprimă îngrijorare cu privire la această măsură

La farmacia Medicom din Sfântu Gheorghe, în ultima zi de joi a fiecărei luni, se colectează medicamente expirate. De la începutul acestui an s-au strâns peste 100 de kilograme de astfel de deșeuri, considerate periculoase. Unitatea are contract cu o firmă care colectează deșeuri periculoase, iar următoarea acțiune va avea loc joi, pe 28 septembrie. În același timp, se așteaptă introducerea unei noi legi în România, care să reglementeze colectarea medicamentelor expirate, care ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie. Aceste deșeuri ar putea fi colectate în containere speciale, în curţile spitalelor, însă conducerea SJU Covasna a precizat că măsura ar trebui reevaluată.

Cu toate că legislația nu obligă farmaciile să preia medicamentele expirate de la cetățenii care solicită acest lucru, există unități care au contracte cu firme specializate în colectarea deșeurilor periculoase. O astfel de farmacie se află în Sfântu Gheorghe, pe strada Bánki Donáth nr. 5.

După colectare, deșeurile sunt predate unei firme specializate pentru a fi neutralizate. Acest lucru este necesar pentru ca medicamentele expirate să fie colectate în condiții de siguranță pentru mediu și să nu ajungă în groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Cei care vor să aducă medicamente expirate la farmacie trebuie să știe că farmaciștii vor face o copie după actul de identitate și vor nota cantitatea predată.

„În fiecare lună adunăm cam 10-15 kilograme de la populație. Deja putem spune că avem peste 100 de kilograme colectate de la începutul anului. Se pot aduce medicamente expirate, neutilizate, inutile, care sunt preluate și distruse. Dar de obicei primim doar medicamente expirate. Se aduc pastile, siropuri sau seringi utilizate. Noi trebuie să le selectăm, separat comprimatele, siropurile, acele și de aceea le preluăm numai în ultima zi de joi a lunii pentru că doar atunci avem timp să ne ocupăm de asta. Lumea a fost receptivă din prima clipă și s-a înțeles că nu e voie să le arunci la gunoi. A fost o doamnă care a adus 15 kilograme de medicamente expirate, trei saci mari”, ne-a spus luni farmacista Akácsos-Tartán Hilda.

Următoarea acțiune de colectare va avea loc, așadar, joi, pe 28 septembrie, la farmacia Medicom de pe strada Bánki Donát nr. 5.

Medicamentele expirate ar putea fi colectate în containere, în curţile spitalelor

Farmacia este printre singurele unități din zonă care acceptă astfel de preparate de la populație, însă acest lucru s-ar putea schimba în curând pentru că în România urmează să fie implementată o legislație nouă pentru gestionarea medicamentelor expirate, planificată să intre în vigoare la 1 ianuarie. Această lege are scopul de a aduce claritate cu privire la modalitățile și locurile corecte pentru eliminarea medicamentelor expirate.

Este o problemă pe care farmaciștii au fost, într-o anumită măsură, nevoiți să o gestioneze din propriile resurse financiare până acum. Instalarea unor containere în curțile spitalelor este o inițiativă menită să simplifice procedura de colectare a deșeurilor farmaceutice și chiar să încurajeze populația să adopte un comportament mai responsabil în această privință, potrivit observatornews.ro.  

Aceeași sursă arată că aceste containere vor fi echipate cu măsuri suplimentare de securitate, cum ar fi servicii de pază și sisteme de supraveghere video.

SJU Covasna: „Spitalul nu este un centru de colectare a deșeurilor medicale”

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, András-Nagy Róbert, subliniază că problema deșeurilor medicale ar trebui să fie gestionată, mai degrabă, la nivelul unităților administrativ-teritoriale prin intermediul operatorilor de salubrizare.

El este de părere că nu este o soluție ideală ca aceste deșeuri să fie duse la spital din cauza riscului de a permite accesul în unitatea medicală persoanelor care nu sunt nici pacienți, nici aparținători. În plus, nu se știe deocamdată cine va suporta aceste cheltuieli.

„Inițiativa în sine nu este rea, pentru că pentru această problemă trebuia găsită o soluție. Însă eu am întrebări serioase vizavi de motivele pentru care responsabilitatea va fi atribuită spitalelor. Spitalul, ca și instituție, nu este un centru de colectare a deșeurilor medicale. Problema ar fi trebuit să se rezolve, din varii motive, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, prin operatorii de salubrizare, sau într-un centru separat pentru asta, la DSP, spre exemplu. (...) La nivel de lege, ar trebui stabilit care sunt sursele de finanțare a acestui surplus de cheltuieli în sarcina spitalului. Eu în draft-ul de proiect nu am regăsit răspunsuri la întrebările mele”, ne-a spus luni managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert.

Cum interpretăm data de expirare a medicamentelor?

Pe de altă parte, președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter, ne-a spus că speră că legea care va permite populației să predea medicamentele expirate la spitale să fie promulgată cât mai curând posibil.

Acesta ne-a explicat totodată că există medicamente care pot fi consumate și cu câteva zile după data de expirare inscripționată pe cutie, însă acestea trebuie să fi fost depozitate corespunzător, așa cum este indicat în prospect. Totuși, acest lucru variază în funcție de tipul de medicament.

„Unele medicamente pot fi consumate și după termenul scris pe cutie, dar sunt depozitate corect, așa cum scrie în prospect, însă depinde de medicament. La vitamine și la unele antiinflamatoare, dacă scrie că expiră azi, nu se întâmplă nimic dacă au mai rămas câteva tablete și le consumi. Dar, în general, nu este recomandat să folosim medicamentele expirate, mai ales antibiotice, insulină etc. Își pot modifica compoziția. Medicamentele trebuie ținute într-un loc răcoros și uscat. De obicei pe fiecare cutie scrie, dar uneori suntem nevoiți să dăm la punguță medicamentul și atunci colegii explică modul în care se păstrează. Sau dacă nu, se găsește și online prospectul și se poate documenta. Sperăm că legea conform căreia medicamentele expirate vor putea fi duse de populație la spitale să fie promulgată cât mai repede”, ne-a declarat Szabó Péter.

Reprezentanții companiei de salubrizare TEGA atrag atenția asupra faptului că, alături de înălbitori, vopsele, pesticide sau lipici, medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor periculoase și nu trebuie aruncate la gunoi.

Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer, se arată pe site-ul hartareciclarii.ro. Aceeași sursă precizează că expunerea pentru oameni la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.