ACTUALITATE 4 iulie 2024

Câți primari noi ar putea fi din toamnă în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2160 vizualizări

În 9 unități administrativ-teritoriale din județul Covasna s-ar putea schimba, începând din toamnă, conducerea, ca urmare a rezultatelor alegerilor de luna trecută. Aici, au câștigat cursa electorală alți candidați decât cei care conduc în prezent primăriile. Este, însă, de subliniat că schimbarea oficială se va face abia după depunerea jurământului și asumarea funcției.  

Astfel, dacă cei care au învins la aceste alegeri vor merge până la capăt, UAT-urile care vor avea primari noi din toamnă ar fi: Bățani, Belin, Boroșneu Mare, Cernat, Ghidfalău, Ilieni, Mereni, Moacșa, respectiv Vâlcele. 

Datele ne-au fost confirmate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), prin intermediul Instituției Prefectului. 

·        În Bățani, alegerile au fost câștigate de candidatul independent Nagy István Csongor cu aproape 65% dintre voturi. 

Următorul clasat a fost actualul edil, Simon András (UDMR), cu sub 34%. 

Prezența la vot a fost de aproape 52%. 

·        În ceea ce privește comuna Belin, aici edil va fi, după depunerea jurământului de învestitură, Alexandru Racolța, din partea Asociației Partida Romilor „Pro Europa”. Acesta a câștigat alegerile cu aproape 55% din voturi. 

Pe locul următor, în preferințele alegătorilor s-a aflat Ferencz Zoltán (UDMR), actual viceprimar cu atribuții de primar, cu peste 41% din voturi. 

Prezența la vot a fost de peste 62%. 

·        Și în Boroșneu Mare se va schimba primarul din toamnă dacă rezultatul alegerilor va fi validat prin învestitură. Funcția de edil a câștigat-o Kanyó Antal, candidat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, cu peste 62% din voturi. 

Actualul primar, Ilie Nicolae (PSD) a avut un scor 38%. 

Prezența la urne a fost peste 54%. 

·        La Cernat, alegerile pentru fotoliul de primar au fost câștigate de Mágori István, de la Uniunea Democrată Maghiară din România, după ce a obținut 73% din voturi. 

Candidatul independent Rákosi Árpád, actualul primar, a urmat în clasament, cu scor de aproape 20%. 

Prezența a fost de peste 56%. 

·        Alegerile din comuna Ghidfalău l-au desemnat drept câștigător pe unicul candidat înscris în cursă, din partea UDMR, Porzsolt Levente. Și chiar dacă putea ieși primar și cu câteva voturi, pentru că nu a avut concurență și scrutinul are doar un tur, acesta a fost votat totuși de peste 1.100 de persoane. 

Prezența la vot a fost de aproape 52%. 

În prezent, primar la Ghidfalău este Jancsó Ernő, tot membru UDMR. 

·        Ilieni a rămas fără primar după ce Fodor Imre (UDMR), fostul edil, și-a dat demisia înainte de vreme, ca urmare a rezultatului alegerilor. Acesta a pierdut locul din primărie în fața independentului Benkő Árpád-Jenő. 

„Am încheiat o epocă și i-am închis ușa”, a scris acesta pe Facebook după ce au fost prezentate rezultatele alegerilor. 

Benkő Árpád-Jenő a obținut peste 59% din voturi, în vreme ce Fodor Imre aproape 41%. 

Prezența la vot a fost de aproape 70%. 

·        Nici la Mereni, ca și în multe alte comune din județ, nu a fost concurență. Dar nici foarte mari noutăți nu sunt, practic. Molnár István (UDMR) este cel care a obținut, încă o dată, funcția de primar. 

Acesta nu este neapărat nou în funcție, pentru că a mai câștigat alegeri începând cu 2008 și inclusiv în 2020 pentru același post. 

Acest din urmă mandat nu l-a încheiat, însă, în funcție, cel puțin din datele oficiale prezente pe site-ul instituției, unde la „Conducere” apare doar viceprimarul Reketes István. 

Molnár István a fost găsit în trecut, de Agenția Națională de Integritate, cu probleme de compatibilitate cu funcția, începând din 2012. ANI a informat în 2015 că edilul a deținut simultan „funcția de primar al comunei Mereni și calitatea de persoană fizică autorizată”. 

Între timp, acesta a câștigat noul mandat la alegerile din 9 iunie cu votul a aproape 600 de alegători, adică a 58% dintre cei cu drept de vot care s-au prezentat la urne. 

·        Și la Moacșa vor fi, cel mai probabil, schimbări din toamnă. Ales cu 88% dintre voturi a fost Vitályos Lajos (UDMR), fost angajat al ISU Covasna. 

Contracandidatul său, Sorbán György (PNL), a obținut doar 12%. 

Și aici, primarul ales în 2020, Deszke János a fost înlăturat din funcție înainte de finalizarea mandatului, pentru că a fost găsit în incompatibilitate de ANI în perioada primului său mandat, 2016 - 2020. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, acesta a „exercitat simultan atât funcția de Primar al comunei Moacșa, cât și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale”. 

La alegerile din 9 iunie, în Moacșa prezența la vot pentru locale a fost de 55%. 

·        Alegerile din Vâlcele au fost câștigate de Dima Mihály (PNL) la nici 30 de voturi diferență de următorul clasat, Baciu-Andrei Marian-Lucian (PSD). Scorul câștigător a fost de 35%. 

Prezența la vot în comuna Vâlcele a fost de aproape 67%. 

Prefectul județului Covasna ne-a spus și că aici procesul electoral s-a desfășurat fără probleme și rezultatele finale au fost afișate destul repede, față de alte zone din țară. 

Alegerile locale au avut loc în 9 iunie, în același timp cu cele europarlamentare. 

În județul Covasna, prezența la vot a fost de aproape 51%.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.