POLITICA 24 noiembrie 2020

Primar covăsnean reales cu 100% din voturi, găsit incompatibil de ANI

de Iulia Drăghici - Taraș | 4765 vizualizări

Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis recent o informare prin care arată că primarul reales al comunei covăsnene Moacșa, Deszke János, a fost găsit în incompatibilitate în perioada primului său mandat. Edilul, care la alegerile în 27 septembrie a obținut 100% din totalul voturilor exprimate, spune că nu a făcut ilegalități, dar și că instanța va fi cea care va avea ultimul cuvânt. 

JANOS DESZKE - În mandatul 2016-2020, a exercitat simultan atât funcția de Primar al comunei Moacșa, cât și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale.  Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”, arată un comunicat de presă al ANI de joi, 19 noiembrie a.c..

Aceeași sursă arată de asemenea că legislația amintită prevede că „Funcții de primar sit viceprimar, (...) este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcția sau calităţi: (...) d) funcția de (...) administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare (...); g) calitatea de comerciant persoană fizică”. 

Primarul din Moacșa spune că după ce a fost învestit ca primar nu a mai avut activități prin întreprinderea sa individuală din domeniul agricol pe care a deținut-o. Totuși, nu a închis-o decât în 2017, pentru că înainte de a fi ales în funcția de edil, în mai 2016, a depus acte pentru subvenție de la APIA, care a fost plătită abia un an mai târziu. 

Înainte să fiu primar am avut o firmă, adică o întreprindere individuală pe care am închis-o în iunie 2017, după ce am primit subvențiile din 2016. Altă activitate nu am avut pe firma respectivă. Nu am avut niciun fel de activitate după ce am fost ales primar, doar că nu a fost închis contul. L-am închis în 2017, după ce au venit subvențiile agricole. (...) Mai departe, instanța o să decidă”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Deszke János. 

În același comunicat de presă mai sunt vizate alte 14 persoane, în stare de incompatibilitate sau conflict de interese de natură administrativă. Este vorba despre aleși locali din Brăila, Alba, Neamț, Buzău, Dolj, Vâlcea, Iași, București, Constanța, Prahova sau Bihor. 

„Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, mai arată ANI. 

La scrutinul din 27 septembrie a.c., Deszke János, candidat din partea UDMR Covasna pentru Primăria Moacșa, de altfel singurul înscris aici pe lista electorală pentru funcția de primar, a obținut 100% din voturi, adică toate cele 379 de buletine valabil exprimate au fost în favoarea sa. 

La urne au fost prezenți 401 alegători, dar 22 de voturi au fost declarate nule. Prezența în Moacșa a fost de 44,65 %. 

Sursa foto: UDMR.ro și https://prezenta.roaep.ro/. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.