STIREA ZILEI 10 octombrie 2022

Zăbala, gazdă bună pentru o campanie inedită de informare despre cancerul mamar

de Iulia Drăghici - Taraș | 1575 vizualizări

Aproape 100 de femei din Zăbala au participat sâmbătă la campania „Eva și Éva & Éva és Eva”, concentrată pe informarea despre cancerul mamar, desfășurată la căminul cultural din localitate. Totodată, 800 de Ghiduri de Autocontrol al Sânilor au fost împărțite din poartă în poartă de motocicliștii de la „Bikers for Humanity Romania”, în cadrul aceleiași inițiative. 

Evenimentul inedit organizat sâmbătă, 8 octombrie, la Zăbala, a fost coordonat de Asociația ALMA (Ajutor, Luptă, Motivare și Asistență în afecțiuni grave) și s-a aflat la a doua ediție. 

Sesiunea interactivă de informare medicală, cu participarea medicilor din specialitățile chirurgie oncologică și imagistică medicală, i-a avut ca invitați, printre alții, pe dr. Clarisa Bîrlog și dr. Livia-Maria Terza. 

Evenimentul a continuat cu distribuirea ghidurilor de autocontrol al sânilor, organizată cu sprijinul „Bikers for Humanity Romania”, dar campania nu se încheie aici. 

În perioada 10 octombrie – 30 noiembrie, participantele la conferința de sâmbătă pot beneficia de ecografii mamare gratuit în cadrul Clinicii Pro Vitam din Sfântu Gheorghe, partener medical al programului. 

„Uneori binele se face cu motoare puternice... turate de suflete de copii. Uneori nevoie e de zgomot pentru a dărui mai binele în viața celor din jur.

Astăzi lumea ALMA a fost îmbogățită de „zgomotoșii” de la Bikers for Humanity Romania, iar lumea femeilor din comunitatea Zăbala dăruită a fost cu informații esențiale despre prevenția cancerului mamar. Nu mai puțin de 800 de Ghiduri de Autocontrol al Sânilor au fost împărțite din poartă în poartă, bucată cu bucată, speranță cu speranță că își vor atinge scopul pentru care au fost elaborate.

Astăzi ALMA a fost primită cu brațele deschise și omenită pentru osteneala drumului și a efortului depus (Sorina Hagiu, Andreea Nae, Roxana Vlonga, Ioana Sandulea, știți cât vă iubim?). 

Reușita campaniei s-a datorat și sprijinului primit de la Primăria Comunei Zăbala și implicării în organizare a domnului Levente Fejer, primarul localității.

Și nimic din ce am realizat astăzi nu ar fi fost posibil dacă AVON România, Editura Litera, Tie-Me-Up, Hotel Clermont, Club For You, nu ne-ar fi investit cu încredere pentru a-i reprezenta și cu resursele necesare organizării unei acțiuni de amploarea acesteia.

Și cred că niciodată într-o sesiune medicală dedicată acestei afecțiuni nu am avut 94 de femei în sală. 

94 de femei care au respirat la unison în timpul impecabilei prezentări pregătite de dr. Clarisa Bîrlog.

Și pentru al doilea an consecutiv umăr lângă umăr ne-a stat Pro-Vitam, prin dr. Livia Terza și Mihaela Gabor Naidin, în mâinile cărora încredințăm liniștite cele 100 de ecografii mamare bilaterale din zilele următoare.

Astăzi, binele a fost înfăptuit sub soare blând de toamnă”, a transmis, prin intermediul Facebook, după eveniment, Asociația ALMA. 

Campania care a avut loc la Zăbala are la bază un raport de cercetare cantitativă asupra cunoștințelor legate de cancerul de sân realizat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca în perioada 2014-2020. Acesta arată că 70% din repondente nu au efectuat niciodată o ecografie mamară, dar 68% dintre ele ar fi interesate să participe la un screening pentru cancerul mamar.

În condițiile în care două din zece femei cunoscute au sau vor face cancer de sân în următorii ani și cinci din zece femei investigate în campania de screening desfășurată de ALMA în anul 2021 în județul Covasna au prezentat modificări la nivelul sânilor, considerăm de absolută necesitate implementarea de programe de conștientizare și screening cancer mamar în mediul rural. Schimbarea pe care o aducem campaniei Eva și Éva & Éva és Eva anul acesta constă în condiționarea acordării ecografiei gratuite de participarea la sesiunea de informare. În ALMA nu ne dorim să oferim doar o investigație gratuită. Ne dorim să educăm femeile în ceea ce privește realizarea controlului periodic și să oferim toate informațiile de care au nevoie în cazul în care apare suspiciunea sau diagnosticul unui cancer de sân”, spune președintele Asociației ALMA, Alina Botezatu, potrivit unui comunicat de presă. 

Și pentru acest tip de cancer este esențială diagnosticarea precoce, iar de aceea acest eveniment este cu atât mai important. 

Din păcate, cancerele de sân sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Prevenția este foarte importantă și, pentru a ajuta pacientele cu cancer mamar, diagnosticarea precoce este esențială. Depistate la timp și în stadii incipiente, tratamentele sunt mai ușor de aplicat și șansele de supraviețuire sunt mai ridicate. Ne bucurăm că putem să fim prezenți și anul acesta în programul proiectului dedicat conştientizării, prevenţiei şi luptei cu cancerul de sân, prin realizarea unui screening de 100 de ecografii mamare”, spune și coordonatorul medical al campaniei, medicul primar pediatru, doctor în științe medicale, competențe în ecografie, dr. Livia Terza.

Potrivit organizatorilor, numele campaniei, „Eva și Éva & Éva és Eva”, simbolizează faptul că se adresează femeilor din comuna Zăbala indiferent de limba vorbită, „femei care se dedică și se îngrijesc de binele celor din jur folosind același limbaj, cel al iubirii pentru semeni”. 

Sursa foto: Facebook/Asociatia ALMA

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.