ACTUALITATE 27 iunie 2024

Cum luptă întorsurenii cu anxietatea

de Iulia Drăghici - Taraș | 572 vizualizări

Un nou proiect interesant care promovează sănătatea mintală se desfășoară în această perioadă la Întorsura Buzăului. Acesta este coordonat de psihologul clinician și psihoterapeutul Ioana Manu-Obreja și implică un grup de 20 de participanți. Tema proiectului „S.O.S. – Schimbare - Optimism - Sănătate” este anxietatea. 

Anual, aproximativ un sfert din populația Europei se confruntă cu simptome de anxietate și depresie, conform Organizației Mondiale a Sănătății. 

Anxietatea poate fi descrisă ca o stare de neliniște pe care o resimțim în tot corpul și care ne umple mintea cu îndoieli, îngrijorări, obsesii și presupuneri negative referitoare la evenimentele din viitor. Efectele anxietății asupra persoanelor care se confruntă cu aceste probleme sunt tulburarea ritmului de viață obișnuit, griji exagerate, starea tensionată, teamă, stare generală de rău, palpitații, transpirație, vertij, lipsa controlului, senzația de leșin, frica de moarte iminentă, evitare, vizite frecvente la camera de gardă, apel frecvent la 112 etc. Stările de anxietate și/sau atacurile de panică afectează viața personală, socială, profesională și de familie a unei persoane. 

Obiectivul general al proiectului este scăderea frecvenței stărilor de anxietate și a atacurilor de panică în rândul tinerilor și adulților din zona Întorsura Buzăului care se confruntă cu aceste probleme”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Observatorul de Covasna/ covasnamedia.ro. 

Activitățile au loc în perioada 15 iunie - 15 iulie a.c. Cele 20 de persoane implicate s-au înscris prin completarea unui formular. 

Proiectul este finanțat de Primăria Întorsura Buzăului și cofinanțat de Asociația Ecotehnodidactica. 

Luna trecută, psihologul Ioana Manu-Obreja a derulat un alt proiect, în colaborare cu Liceul „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, care a avut la bază o serie de ateliere și acțiuni, în cadrul cărora elevii, dar și profesorii implicați, au putut deprinde abilități de comunicare și să își îmbunătățească atitudinea față de învățare.  

Acestea nu sunt singurele activități pe care psiholoaga le-a avut în comunitate. Anul trecut, de exemplu, în preajma sărbătorilor de Crăciun, Ioana Manu-Obreja a organizat un atelier gratuit, numit „Cadoul cel mai de preț: GRIJA DE SINE”. Aici, cei care au participat au putut afla răspunsul la întrebarea „ce înseamnă să ai o relație sănătoasă cu tine însuți?”. 

De asemenea, Ioana Manu-Obreja are rubrică săptămânală, numită „Pauza de psihologie”, în Revista OCV! Aici abordează teme diverse, cu sfaturi utile pentru toți cei interesați de sănătatea lor și a celor din jur.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.