STIREA ZILEI 18 noiembrie 2020

Victoria Maiei Sandu, în viziunea basarabenilor deveniți covăsneni

de Covasna Media | 1255 vizualizări

„Sper că această schimbare majoră să fie motorul unor noi reforme în Republica Moldova”

Duminică trecută s-a decis, în al doilea tur de scrutin, cine este noul președinte al Republicii Moldova. Țara vecină va avea pentru prima dată o femeie în fruntea țării. Victoria este categorică. Maia Sandu a acumulat aproape 58% dintre voturi, iar Igor Dodon a obținut puțin peste 42%. Un rol foarte important l-a jucat mobilizarea diasporei, din care fac parte și basarabenii stabiliți în România. Cei din județul Covasna au putut să îți exprime opțiunea la secția de vot amenajată în orașul Brașov. Cei câțiva basarabenii stabiliți aici cu care am vorbit despre rezultatele alegerilor ne-au spus că au primit cu bucurie rezultatul, dar, printre ei sunt și cei care sunt mai rezervați în a-și manifesta fericirea, de teamă să nu fie dezamăgiți mai departe. 

Pictorița Cleopatra Martinova, stabilită de 28 de ani, adică de-o viață de om, la Sfântu Gheorghe, spune că a fost duminică la vot pentru că nu i-a uitat pe cei din țara mamă și pentru că își dorește ca Republica Moldova să fie liberă și europeană.

„Am fost la alegeri și am susținut-o pe Maia Sandu. Avem multe așteptări, însă cel mai mult ne dorim Unirea cu Romania. E un rezultat fantastic. Bravo diaspora! Bravo Basarabia! Bravo romani de peste Prut! Vă iubesc! Ce se face, se face spre bine. Nu trebuie să uităm să mergem la vot pentru că avem rudele acolo și nu numai. Totodată, este important să votăm pentru nu trebuie să uitam de unde am venit și pentru că ne dorim o țară liberă europeană”, ne-a spus Cleopatra Martinova. 

O altă basarabeancă, Silvia Badan, stabilită de nouă ani la Sfântu Gheorghe, ne-a vorbit despre cele mai importante așteptări pe care le are de la noua conducere a țării. 

„Da, am fost la alegeri. Am mers cu speranța ca votul meu să contribuie la victoria candidatului cu orientări pro România și pro Europa, Maia Sandu. La capitolul așteptări, am dori să nu mai închine țara rușilor, să aducă normalitate în Transnistria, să stabilească relații fructuoase cu UE. M-a bucurat rezultatul alegerilor. Este important să mergem la vot chiar dacă nu mai locuim în Republica Moldova pentru că acolo locuiesc părinții, frații noștri”, ne-a spus Silvia Badan.

Un exemplu și un plus de încredere pentru tinerele din Republica Moldova 

Avocata Ana Zaporojan, originară din Soroca, totodată absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov, și-a deschis, nu demult, un sediu secundar la Sfântu Gheorghe, pe lângă cel existent în București. Aceasta spune că a venit în reședința județului Covasna pentru că simte că dezvoltarea Brașovului și a zonelor limitrofe va face ca afacerile locale să se dezvolte și astfel că expertiza ei, în domeniul dreptului civil și comercial, obținută la București, cu ocazia participării la numeroase tranzacții transfrontaliere și multidisciplinare, va fi de ajutor oamenilor de aici, interesați de tranzacții imobiliare, de reorganizări sau inițierea și implementare de proiecte noi prin atragerea de fonduri europene, în special în zona IT și agroturism. 

Dar doar pentru că muncește să își dezvolte cariera în România, nu înseamnă că a uitat sau nu o mai interesează de ceea ce se întâmplă dincolo de Prut. A votat la alegerile  prezidențiale și crede că rezultatul, care o bucură, este un impuls pentru femeile din Republica Moldova, să pășească în viitor cu mai multă încredere în forțele proprii. 

„Faptul că Maia Sandu este noul președinte nu poate decât să mă bucure și totodată, să mă încânte în mod deosebit, deoarece la cârma țării este pentru prima oară în istorie o doamnă. Maia Sandu este, în primul rând, o speranță pentru cetățenii republicii, care își doresc afilierea cu UE  și în al doilea rând, un exemplu indubitabil pentru tinerele din Republica Moldova, care acum vor păși în viitor cu mai multă încredere în forțele proprii.

Sper că această schimbare majoră să fie motorul unor noi reforme în Republica Moldova, bazate pe principii europene, despre care cunoaștem deja că, sunt menite să ofere o protecție juridică maximă drepturilor și libertăților individuale și să creeze premisele pentru o dezvoltare economică durabilă. Mult succes noului Președinte Maia Sandu!”, ne-a spus avocata Ana Zaporojan.

„Lumea democrată se va uita altfel la țara noastră, dar mai e mult de lucru” 

Alți moldoveni de peste Prut, stabiliți în județul Covasna, spun că deși nu au reușit să meargă la vot, sunt încântați de rezultat. Ei sunt nerăbdători să afle în ce direcție se vor îndrepta eforturile noului președinte și să vadă dacă Maia Sandu va fi capabilă să scoată țara din sărăcie și să întoarcă autoritățile cu fața la nevoile oamenilor. 

„N-am putut merge la vot pentru că am pașaportul expirat. Dar mereu mergeam în Moldova să votez. Am fost la toate alegerile de până acum și votam acolo, doar că acum cu pandemia n-am putut merge pentru că ne puneau în carantină. Copiii mei au votat în Danemarca. Au fost cozi mari. În Copenhaga merg cu vaporul ca să ajungă la secția de votare.  

În ceea ce privește rezultatele, era de așteptat să se întâmple așa pentru că tineretul știe ce face în străinătate și știe ce vrea. Tineretul vrea democrație, nu socialism sau comunism. Faptul că a câștigat ea, nu înseamnă prea mult, pentru că Parlamentul e al socialiștilor și nu știi cum se vor uni restul. Dacă se vor uni toți împotriva socialiștilor, da, dar dacă nu, tot va fi dezastru, cum a fost. Ceea ce se va schimba va fi faptul că lumea democrată se va uita altfel la țara noastră, dar mai e mult de lucru. Se zice că România e în urmă cu zece ani față de Europa și înainte cu zece ani față de Republica Moldova, așa că mai avem de lucru”, ne-a spus Alic Cucu, un producător local care în 2009 s-a mutat împreună cu familia la Sfântu Gheorghe. 

Nici Ghenadie Ochișan, un alt basarabean stabilit la Sfântu Gheorghe, n-a ajuns duminică la secția de votare, însă spune că are așteptări mari și că această schimbare va putea fi considerată un punct de cotitură în istoria țării numai dacă Maia Sandu va fi lăsată să lupte cu sistemul actual. 

„Nu am reușit să merg la vot. Am avut altă treabă. Dacă aș fi avut timp, aș fi mers. Chiar mă gândeam să merg acasă la alegeri pentru că erau înlesniri la vamă pentru cei care mergeau în Republica Moldova în perioada alegerilor, dar nu am avut timp. Am așteptări mari de la noua conducere. Toată lumea are așteptări, dar având în vedere că republica e parlamentară, nu știu ce va reuși să facă singură doamna Sandu. Dacă nu va avea susținere în parlament, e degeaba. Vom vedea, timpul o să arate. Când sunt așteptări mari și nu se întâmplă ceva, dezamăgirea e și mai mare”, ne-a spus Ghenadie Ochișan.

92% din diaspora a votat cu Maia Sandu

Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat cu un scor detașat în fața socialistului Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susținerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. 

Conform rezultatelor finale, diferența este de 15%, arata datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Diaspora a votat cu ea în proporție de peste 92%. 

Aceste alegeri prezidențiale au fost marcate, în ciuda pandemiei, de o mobilizare destul de bună a electoratului la vot. Prezența la al doilea tur de scrutin a fost de 52,78%, ceea ce înseamnă că peste 1,6 milioane de moldoveni cu drept de vot s-au prezentat la urne. 

Totodată, numărul persoanelor din Republica Moldova are au votat în străinătate a atins un record. Numai în diaspora au mers să voteze peste 260.000 de basarabeni, cu circa 100.000 mai mulți față de primul tur, desfășurat pe 1 noiembrie, când Maia Sandu a obținut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%.  

Moldovenii au putut vota în mai multe orașe din România: București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Galați, Constanța, Bacău, Suceava, Sibiu, Craiova și Oradea, iar cea mai apropiată secție de vot pentru alegătorii din județul Covasna a fost cea din Brașov. 

Mesajul lui Klaus Iohannis 

Printre primii care au felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în scrutinul de duminică a fost președintele României, Klaus Iohannis, prilej cu care a asigurat-o pe noua șefă a statului din Republica Moldova de colaborare în eforturile pentru modernizare și democratizare.

„O felicit pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova! Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis președintele României printr-un mesaj pe Twitter.

Maia Sandu: „Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită”

Și Maia Sandu a ieșit, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare, cu un mesaj în care a vorbit despre mobilizarea moldovenilor la urne, fapt care arată că le pasă de ceea ce se întâmplă cu țara lor.

„Dragi cetățeni, astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii față de instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot într-un număr foarte mare, și aici în țară, și în diaspora. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă, oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor. Mulțumesc tuturor celor care au participat astăzi la vot. Le mulțumesc din suflet oamenilor care au mers sute de kilometri pentru a ajunge la secțiile de vot și care au așteptat la cozi uriașe pentru a vota. Ne închinăm în fața dumneavoastră. (...) Este o mobilizare fără precedent și este un record istoric. Oamenii noștri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor, le pasă de rude, le pasă de casa lor”, a afirmat Maia Sandu.

Candidata pro-europeană, în vârstă de 48 de ani, a fost prim-ministru în Republica Moldova și Ministru al Educației. Are un master în Administrație Publică obținut la Harvard și a fost, timp de doi ani, consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale. 

Daniela Luca 

Iulia Drăghici – Taraș

Sursă foto: Ovidiu Micsik_INQUAM 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.