STIREA ZILEI 3 august 2020

Traficanții de persoane au ocolit județul Covasna în prima jumătate a acestui an

de Daniela Luca | 1336 vizualizări

Ce efecte ar putea avea pandemia asupra fenomenului  

Joia trecută, pe 30 iulie, s-a marcat Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane. Cu această ocazie, atragem din nou atenția asupra acestui fenomen care, din fericire, este în scădere în ultimii ani în județul Covasna. Astfel, datele preliminare pentru prima jumătate a anului 2020 arată că la nivelul județului nu s-au înregistrat astfel de cazuri, însă este posibil ca situația să se schimbe până la final de an. Cifrele la nivel național ne arată că traficanții de persoane continuă să facă an de an sute de victime. 

În 2019, la nivelul județului Covasna a fost înregistrată o victimă a traficului de persoane, conform datelor furnizate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna. Aceeași sursă arată că pe parcursul anului 2018, în județul Covasna, au fost înregistrate șase victime ale traficului de persoane. 

La nivel național, cifra celor care au ajuns pe mâna traficanților în 2019 este de 698, cu peste 200 de cazuri mai mare față de anul precedent. 

În județul vecin, Brașov, în ultimii cinci ani, cifrele raportate variază între 10 și 45 de astfel de victime, în timp ce în județul nostru, cele mai multe victime din ultimii s-au raportat în 2016 – 10 persoane, iar de atunci cifrele sunt în scădere. 

Totodată, în prima jumătate a anului acesta, la nivel de județ, nu s-a înregistrat nicio victimă a traficului de persoane, însă acest lucru nu înseamnă că oamenii ar trebui să înceteze să mai fie precauți. 

În acest context, comisarul-șef Adrian Ovidiu Vlădoiu, coordonatorul Centrului Regional Brașov Împotriva Traficului de Persoane, a subliniat faptul că numărul victimelor traficului de persoane înregistrate, fie că sunt victime în România, fie în străinătate, este în scădere. Factorii care au dus la această situație sunt multipli, însă printre aceștia se înregistrează și campaniile de informare derulate la nivelul celor 41 de județe, dar și activitatea organelor judiciare. 

„Sub imperiul fricii”

Cu toate acestea, dincolo de datele oficiale, realitatea poate fi diferită, spune comisarul-șef.

„Noi, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, lucrăm cu victime care într-o formă sau alta sunt parte sau sunt cunoscute în cadrul unor cauze penale. Spre exemplu, victimele de la noi din evidență sunt cele care au un statut de parte vătămată sau sunt persoane prezumate a fi victime a traficului de persoane, conform legii, în perioada de reflecție. Este o perioadă legală acordată de legiuitor pe trei luni pentru o persoană care a fost victima unei infracțiuni de genul ăsta pentru a se gândi și a fi de acord să participe în procesul penal ca parte vătămată. De multe ori victimele sunt traumatizate, nu vor să audă de nimic, altele încă trăiesc încă sub imperiul fricii generate de situația de trafic și așa mai departe. (...) Munca aceasta nu trebuie să se rezume doar la cei care vin și reclamă, trebuie pur și simplu acele persoane căutate și făcute să înțeleagă care este statutul lor. Noi asta încercăm să facem, dar numai cu cele cu care, legal, avem dreptul de a lucra, pentru că noi nu putem să lucrăm cu o victimă despre care bănuim că ar fi. Această parte vătămată trebuie să fie audiată sau să facă parte din circuitul procesual penal”, ne-a explicat Adrian Ovidiu Vlădoiu. 

Conform acestuia, efectele pandemiei asupra fenomenului traficului de persoane s-ar putea vedea în câteva luni, când resursele financiare ale populației, în ansamblul ei, vor ajunge la limită.

„Pandemia va creiona o stare de exploatare accentuată pentru că mulți vor începe să lucreze la negru. Exploatarea prin obligarea la muncă forțată are ca principala caracteristică neacordarea condițiilor minime legale de muncă celor care îndeplinesc o activitate profesională. Lucrurile, în situații de criză se accentuează pe toate planurile infracționale”, a mai precizat Adrian Ovidiu Vlădoiu.

Campaniile de informare, majoritatea în mediul online 

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) informează că Centrul Regional Brașov derulează anul acesta activități preventive în cadrul campaniilor naționale în desfășurare, inițiate la nivel central, cu accent pe mediul online și mijloacele de comunicare în masă.

În prezent, este în derulare campania națională de prevenire a traficului de persoane în scopul obligării la cerșetorie forțată, intitulată „Dă-i libertatea! Nu-i plăti exploatarea!”. Tot în derulare este și campania online de informare și prevenire asupra riscurilor și implicațiilor fenomenului traficului de persoane -  „Jobul perfect – iluzie cu sens unic”. 

Până în luna mai a acestui an, inclusiv la nivelul județului nostru, s-a desfășurat și campania europeană de prevenire a traficului de persoane „Ești victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!”, mai informează ANITP. 

Informații vitale pentru cei care vor să plece în străinătate 

Există câteva reguli simple care, odată urmate, pot preveni o situație neplăcută, în care poate fi pusă în pericol până și viața. În primul rând, cei care intenționează să plece în străinătate ar trebui să verifice temeinic, din mai multe surse, informațiile despre firma angajatoare, iar dacă este cazul și despre agenția de plasare a forței de muncă, sfătuiește ANITP.

Înainte de părăsirea țării, cei care vor să plece ar trebui să semneze un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoaște foarte bine. Este important ca acel contract să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășoare, programul de muncă și drepturile salariale. 

„Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la șantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut). Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol. Notați coordonatele ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă. Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, rețineți orice detalii privind traseul efectuat și persoanele care vă însoțesc”, transmite Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. 

În cazul în care o persoană ajunge într-o situație periculoasă, aceasta trebuie să anunțe deîndată autoritățile – poliția sau ambasada.

Potrivit datelor statistice de pe anitp.mai.gov.ro, 83,2% din victimele traficului de persoane identificate în anul 2019 sunt de sex feminin, iar 46,8% sunt minore. În ceea ce privește modul de exploatare, în cursul aceluiași an, 74,2% au fost exploatate sexual, 16,5% prin muncă, 2,9% au fost exploatate prin obligarea la cerșetorie, iar 0,4% au fost obligate la comiterea de furturi.

Potrivit ANITP, Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită în anul 2013 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru a fi marcată la data de 30 iulie a fiecărui an.

Pe site-ul Agenției se arată că această zi reprezintă o chemare la acțiune pentru a contracara acest fenomen prin descoperirea traficanților și abuzatorilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva exploatării, precum și prin sprijinirea și reabilitarea victimelor.

Sursă foto:ohchr.org, pexels.com.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.