STIREA ZILEI 13 februarie 2020

Tompa Krisztián, pregătit de „luptă” după luni de recuperare

de Daniela Luca | 2736 vizualizări

Campionul covăsnean va participa anul acesta la Campionatul Național și Balcanic de Motocros  

Multiplu campion național, campion est-european și campion al Ungariei la motocros, Tompa Krisztián, a trecut printr-o perioadă lungă și anevoioasă de recuperare după cea de-a doua operație la umărul drept. Sportivul în vârstă de 19 ani a preferat să rămână activ și să se antreneze cu asiduitate zi de zi pentru a putea reveni cât mai repede pe motor. Deja și-a făcut planuri pentru sezonul competițional care urmează, iar acest lucru nu înseamnă decât că foarte curând vom auzi din nou despre reușitele tânărului ambițios din Sfântu Gheorghe. 

Dacă ani la rând sportivul covăsnean a concurat la cele mai importante competiții internaționale și s-a antrenat cu cei mai buni din lume, din 2018 parcursul lui sportiv a luat o altă întorsătură din cauza unei accidentări serioase pe care a suferit-o la unul dintre antrenamente.

Astfel, după victoria absolută de la Campionatul Național de anul trecut, la începutul lunii octombrie, Tompa Krisztián, sportivul îndrăgostit de motocros de mic copil, a fost supus unei intervenții chirurgicale în Ungaria. A fost nevoie de patru luni de pauză înainte ca tânărul să poată să urce din nou pe motor. 

„M-am dat la începutul lunii prima dată după operație, dar a fost un pic cam devreme. Nu am pățit nimic, însă am simțit că încă trebuia să aștept puțin. Aș fi vrut să merg iar la București să mă dau, dar nu e bună vremea încă. A fost extraordinar să mă dau pentru prima oară după atâta timp. Te duci pe traseu, ești doar tu cu motorul tău, e excelent, nici nu pot reda în cuvinte. Când eram în pauza de recuperare mă tot uitam la video sau poze pe care le aveam cu motorul și îmi era foarte dor. Acum am doar un pic de probleme la mobilitate și mai trebuie un pic de timp ca să îmi revin complet”, ne-a spus Tompa Krisztián. 

Patru luni de pauză – o veșnicie 

Cu toate că și acum doi ani a trecut printr-o operație asemănătoare, urmată de o perioadă de recuperare, el ne-a împărtășit că aceste patru luni, în care nu a putut să facă ceea ce îi place cel mai mult, au trecut foarte greu. A profitat însă de timp și a urmat instrucțiunile medicului cu exactitate, ceea ce a dus la scurtarea perioadei de recuperare de la șase la patru luni. 

„În fiecare zi merg la fizioterapie. Aș vrea să îi mulțumesc fizioterapeutei Magyarosi Orsolya de la Physioart pentru că m-a ajutat foarte mult. În octombrie când m-am operat am făcut o pauză de o lună. Protocolul spune că trebuie să te recuperezi timp de șase luni, dar fiindcă am înotat și am făcut fizioterapie, am redus timpul acesta la patru luni. În afară de fizioterapie și înot, am făcut antrenamente cardio, bicicletă, alergare, deci am lucrat foarte mult pentru ca să pot să mă dau cât mai devreme”, a mai precizat Krisztián.

Final de sezon cu dublă victorie 

Pentru că a fost plecat mult timp în străinătate, sportivul nu a concurat de peste cinci ani la Campionatul Național, însă anul trecut revenit în forță. A trecut cu brio de toate cele patru etape, clasându-se  pe primul loc la categoria sa, MX2. Mai mult, pilotul a obținut și locul I ultima etapă din Campionatul Balcanic.

„Singurul lucru la care m-am gândit atunci a fost că nu aș fi vrut să îmi iasă umărul în concurs pentru că îmi doream să câștig și nu aș fi vrut să nu pot să concurez din cauza asta. Înainte de concurs nu prea m-am dat cu motorul și am avut grijă ca să nu îmi iasă umărul. Din fericire totul a fost bine și am reușit să termin concursul. Sincer să fiu, nu am vrut să fac această operație, pentru că știam că este dureroasă, iar recuperarea e foarte lungă. Totuși, m-am gândit că dacă vreau să continui să fac ce îmi place, atunci trebuie să o fac”, ne-a mărturisit tânărul. 

Un show de neuitat 

Cei care și-au dorit să vadă „magia” pe care o creează Krisztián pe două roți, la sfârșitul lunii septembrie au fost martorii unui adevărat show pe care acesta la executat la Sepsi Arena, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Zilelor Sportive. El a efectuat sărituri periculoase pe șantierul terenului de fotbal aflat în construcție și și-a demonstrat îndemânarea cu care stăpânește motorul de aproximativ 100 de kilograme. Sportivul spune să astfel show-uri ar trebui să fie în centrul atenției publicului cât mai des. 

„Mi-a plăcut foarte mult show-ul și sper că o să mai fiu invitat și că vor mai fi astfel de oportunități. A fost benefic pentru mine, pentru imaginea mea ca sportiv. Mulți oameni după aceea m-au căutat și mi-au spus că a fost foarte fain ceea ce au văzut. Nu tot sportul este despre fotbal și trebuie promovate și alte ramuri care sunt poate și mai spectaculoase”, a mai spus acesta. 

Prima etapă a Campionatului Național de Motocros 2020, la Sfântu Gheorghe 

Tompa Krisztián are deja în plan să cucerească noi titluri. Acesta spune că este foarte probabil ca prima etapă a Campionatului Național de Motocros din acest an să se dispute la Sfântu Gheorghe. Dacă acest lucru se va întâmpla, la sfârșitul lunii martie, la Şugaş Băi, se vor aduna peste 100 de pasionați de motoare. 

„Aș vrea să particip la Campionatul României, cum am făcut și anul trecut. Cred că vom face prima etapă aici la noi la Sfântu Gheorghe, pe 28-29 martie. Încă nu e foarte sigur, dar chiar ne dorim să o facem. Am făcut de mai multe ori. Ultima oară am organizat în 2018, dar nu am putut să particip pentru că am fost operat și atunci. Prima cursă va fi pe 15 martie, în Grecia, pentru că vreau să am măcar o cursă înainte de Campionatul Național. O cursă întotdeauna e mai bună decât un antrenament. Aș mai vrea să fac și câteva curse în Ungaria că și acelea sunt foarte bune. Anul trecut am vrut să fac tot Campionatul Ungariei, eram pe locul doi, dar mi-a sărit umărul chiar înainte să mă duc la o cursă și nu am mai continuat. Cu toate că sunt plecat destul de mult, profesorii de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” au fost mereu foarte înțelegători și m-au susținut mereu”, a mai spus tânărul

Antrenor la 19 ani 

Tot în această perioadă de recuperare de patru luni, Krisztián și-a îndeplinit încă o dorință și a devenit antrenor pentru câțiva iubitori de motoare cu care a împărtășit din cunoștințele sale. A fost dificil însă să se afle pe traseu și să nu poată să urce pe motor, spune el.

„Primele zile după operație au fost cele mai grele. După ce am fost anesteziat, o săptămână nu am dormit bine. Mă durea foarte tare. Și cele mai banale lucruri au fost grele pentru mine. După aceea cu fiecare zi începeam să îmi revin. Pe plan emoțional, cea mai grea perioadă a fost în octombrie și noiembrie când țineam antrenamente și pentru copii și pentru adulți din Sfântu Gheorghe, Harghita, Sighișoara. Cel mai greu lucru a fost să îi văd pe ei că se dau, iar eu nu puteam să o fac. Îi învățam pe ei pe traseul nostru și a fost trist că nu puteam să fiu și eu pe motor”, ne-a mai spus Krisztián.

Celor aflați în perioada de recuperare, indiferent de sportul pe care îl practică, Krisztián le recomandă să muncească cât le stă în putință – să facă fizioterapie și cât mai multă mișcare. 

„Dacă trăiești sănătos, timpul de recuperare va fi mai scurt. Acest lucru l-am experimentat pe pielea mea. În concluzie, trebuie să rămâi activ și să încerci să te gândești că foarte curând îți vei relua activitatea”, a spus în final sportivul. 

Lecția din spatele provocării peste care a trecut Krisztián ar putea fi următoarea – nimic nu îți poate sta în cale atunci când îți dorești un lucru cu adevărat, iar greutățile de pe parcurs pot fi uneori chiar necesare pentru a te putea bucura și mai mult de gustul dulce al victoriei.  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.