STIREA ZILEI 27 iunie 2013

Sing Sing – blocul contrastelor [FOTO]

de Székely Emőke | 1230 vizualizări

Două etaje au fost proaspăt renovate şi găzduiesc două adăposturi de noapte, în timp ce restul clădirii arată ca în lumea a treia

Blocul social din cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe, cunoscut sub numele de Sing Sing, este pe cale de a deveni un loc mai sigur și mai curat. Deocamdată cei care trec pe aici văd un contrast tragicomic: două etaje curate, renovate, dar încuiate, unde începând de vineri funcționează adăpostul de noape, iar restul clădirii este așa cum îl știm – plin de gunoaie, unde își duc zilele 44 de familii. Primăria face eforturi pentru a închide acest adevărat focar de infecție, însă procesul este anevoios și neașteptat de lung.

Adăpost de noapte ca nou

Joi la prânz au fost inaugurate două etaje renovate în clădirea Sing Sing. Este vorba despre nivelurile 1 și 2, unde Serviciul de Ajutor Maltez a amenajat adăposturi de noapte. Când intri aici, parcă ai plecat din Sing Sing: camere curate, paturi noi, așternuturi spălate, pereți proaspăt zugrăviți îi așteaptă pe cei care au nevoie de un loc unde să-și pună capul pe pernă. Pe cele două etaje sunt amenajate câte 60 de locuri pentru femei și bărbați.

„Avem convingerea că organizațiile civile pot face față sarcinilor sociale importante mult mai eficient decât administrația publică locală. Inaugurarea acestui adăpost este primul pas, în următorii ani dorim ca tot ceea ce ține de sfera socială să ajungă la organizațiile civile și biserici” – a declarat la inaugurare primarul Antal Árpád.

Reguli stricte

Oficialii Primăriei ne-au spus că adăpostul de noapte va funcționa după reguli foarte stricte. „Vrem ca tot ceea ce ține de sfera socială în Sfântu Gheorghe să funcționeze după reguli foarte stricte și severe, oamenii care le folosesc trebuie să simtă că depinde de atitudinea lor dacă vor avea parte de servicii sociale mai bune sau mai rele. De aceea trebuie să îi monitorizăm constant” – spune Antal. Acest lucru practic înseamnă că cetățenii fără casă pot folosi adăpostul de noapte de la 7 seara până la 8 dimineața și trebuie să respecte în totalitate regulile impuse de Primărie și Serviciul de Ajutor Maltez. Directorul ONG-ului, Dénes Mihály, a declarat că vor percepe și o taxă modică între 1 leu și 3 lei pe noapte, dar cei care dovedesc că nu au niciun fel de venit, vor fi scutiți de această taxă.

„Regulile de funcționare ale adăpostului le-am pus la punct împreună cu Direcția Socială din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe și Serviciul de Ajutor Maltez. Poate cea mai importantă regulă este aceea că cine intră în adăpost, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să facă un duș. Doar după ce s-a spălat are voie să ocupe un pat. De asemenea vom avea și un medic care îi va consulta, și vom avea un asistent social și un psiholog care îi vor ajuta. Acele persoane care vin în stare de ebrietate nu vor fi primite în adăpost. În acest sens Serviciul de Ajutor Maltez a cumpărat un etilotest, iar cei băuți pur și simplu nu vor fi lăsați să intre” – a declarat viceprimarul Tischler Ferenc.

Integrare în societate

Directorul Serviciului de Ajutor Maltez a spus că angajații și voluntarii organizației încearcă să le ofere celor care vin la adăpost și un mic dejun și un ceai cald, dar și consiliere în vederea integrării în societate. „Vom încerca să le găsim un loc de muncă și să îi ajutăm să se pună pe picioare” – a declarat acesta. Momentan municipalitatea are în evidență 4 femei și 20 de bărbați ca neavând un adăpost, însă acest număr crește simțitor iarna. În ceea ce privește investiția de la cele două etaje ale blocului Sing Sing, Primăria a alocat 10.000 de euro, bani folosiți pentru dezinfectarea și zugrăvirea etajelor, restul banilor venind de la Serviciul de Ajutor Maltez, care a achiziționat paturi, obiecte sanitare, dar și sisteme de supraveghere video. Directorul Dénes Mihály spune că deocamdată nu au făcut un calcul al cheltuielilor pentru că mai sunt multe de făcut.

Camere pline de mizerie

Spuneam că la ora actuală Sing Sing este un loc al contrastelor. Dacă adăposturile de noapte inaugurate joi sunt curate și amenajate frumos, restul clădirii este într-o stare de nedescris. Peste tot este plin de gunoaie, iar municipalitatea degeaba a încercat să închidă, să izoleze unele etaje golite, ușile au fost rupte, iar locuitorii folosesc camerele odată locuite ca ascunziș, tomberon sau toaletă. Câteva etaje sunt pline de gunoi, de excremente de om și animale, de pungi, papuci, jucării și hârtii aruncate. Viceprimarul Tischler Ferenc, cel care a fost ghidul nostru în Sing Sing, spune că duc o adevărată luptă cu cei care sparg ușile etajelor închise, precum și cu cei care intră abuziv aici și încearcă să ocupe câte o cameră. Am găsit și noi doi bărbați ascunși în una din încăperile teoretic nelocuite. Aceștia se aflau în stare avansată de ebrietate și nu le-a plăcut deloc când Tischler i-a dat afară. Viceprimarul le-a explicat că diseară se pot întoarce la adăpost, unde pot face o baie și vor avea un pat unde să doarmă, dar până atunci trebuie să se trezească din beție.

44 de familii vor fi mutate

Momentan în căminul social mai stau 44 de familii. În câteva luni acestea se vor muta în apartamentele din căminul aflat pe strada Lunca Oltului, iar 3-4 familii vor ajunge în custodia unor organizații civile. „Ce a fost mai greu a trecut, întregul proces a durat mai mult decât m-am așteptat eu, dar a meritat să discutăm cu toți chiar și de 10 ori și să le explicăm ce le putem oferi. În opinia mea sunt oameni săraci, de treabă, dar sunt şi unii nesimţiţi. Cea mai mare problemă este că cei nesimțiți se așteaptă ca municipalitatea să le rezolve toate problemele, ca locuitorii din Sfântu Gheorghe să plătească impozite, iar din banii aceia ei să primească tot felul de beneficii, dar nu sunt în stare să facă practic nimic pentru ei înșiși. De mai bine de un an port o adevărată luptă cu aceste persoane, și spun că succesul este în proporție de 50%. Trebuie să înțeleagă toată lumea că primesc ceva doar dacă oferă ceva în schimb” – spune Tischler.

Curățenie la vedera jurnaliştilor

Localnicii din Sing Sing ne-au povestit că le este foarte greu, că trăiesc în mizerie, iar copiii lor sunt deseori atacați de șobolani. Când unul dintre jurnaliști le-a spus că poate ar trebui să facă mai des curățenie și atunci nu ar avea șobolani, în jur de 10-15 persoane parcă s-au luminat și ca niște furnici s-au apucat să facă curățenie în curtea din spatele blocului. În jumătate de oră resturile de tot felul au dispărut de parcă nici nu ar fi fost acolo, iar localnicii ne-au spus că au făcut curățenie pentru ca noi să vedem că ei sunt oameni muncitori, dar gunoiul, să fie clar pentru toată lumea, nu ei l-au aruncat.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 28 iunie 2013
Bravo Primarului Antal Arpad, s-a schimbat mult in bine orasul dupa ce dl Antal l-a inlocuit pe fostul primar care NU a facut nimic in atatea mandate... Pacat de anii aia pierduti.. Bravo Primarului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.