ACTUALITATE 13 septembrie 2024

5 lucruri importante de știut acum despre transportul public din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1839 vizualizări

Modernizarea transportului public din Sfântu Gheorghe este una dintre componentele importante ale Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, spun autoritățile. Este vorba despre fonduri europene pentru extinderea, digitalizarea şi ecologizarea reţelei de transport public. În ultima vreme s-au făcut pași importanți în această direcție, dar urmează și alte schimbări. Iată câteva lucruri importante de știut.

Printre cele mai importante schimbări se numără 60 de stații de autobuz noi, dintre care jumătate vor fi cu acoperiș, un sistem modern de semaforizare, 15 automate de bilete, trasee noi pentru autobuze și construirea unor terminale moderne.

1. Sunt în lucru 60 de stații noi de autobuz

Câteva dintre aceste stații au apărut deja pe Bulevardul Gen. Grigore Bălan și pe strada Ciucului. Un lucru important este că stațiile vor fi dotate cu panouri informative digitale care vor afișa în timp real orele de sosire ale autobuzelor.

„În lucru sunt 60 de staţii de autobuz, din care 32 de stații inteligente cu acoperiş, iar restul panouri informative digitale pe stâlpi. Călătorii vor putea urmări în timp real orele de sosire ale autobuzelor în stații prin intermediul panourilor, dar și al unei aplicații digitale, făcând astfel serviciile mai previzibile”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

2. Sistem nou de semaforizare

Se lucrează în prezent și la implementarea unui nou sistem de semaforizare. Sunt lucrări în desfășurare la intersecția Stadionului - Spitalului și sunt planificate altele pentru încă 10 intersecții. Acest sistem modernizat va oferi prioritate transportului public și va ajuta la respectarea orarelor curselor Multi-Trans.

3. Vor fi amplasate 15 automate de bilete

Autoritățile anunță că în curând vor fi amplasate şi 15 automate de bilete în diferite zone din oraş şi va fi creată o aplicaţie smart pentru achiziţionarea tichetelor. O aplicație de acest fel exista și până acum, încă nu era concepută pentru orașul Sfântu Gheorghe.

4. Trasee noi pentru autobuze

Multi-Trans lucrează la un nou set de trasee pentru autobuze, cu mai multe stații, inclusiv în cartierele în care până acum nu ajungea transportul public. Cel mai probabil, acestea vor putea deveni operaţionale în prima parte a anului viitor, când şi noul depou de la Câmpul Frumos va intra în funcţiune, a mai spus viceprimarul.

Totodată, la cele 12 autobuze electrice care circulă deja în oraş, se vor adăuga, pentru zona metropolitană, încă 12, care sunt în curs de achiziţie.

5.  Stația de capăt de linie de pe strada Berzei va fi gata curând

Lucrările la noua stație de capăt pentru transportul public de pe strada Berzei decurg conform planului. Acest terminal va fi integrat în sistemul de management al traficului și va include stații de încărcare pentru autobuzele electrice ale Multi-Trans, panouri informative și spații moderne pentru așteptare.

Și terminalul de pe strada Lt. Păiuș David va oferi aceleași facilități ca cel de pe strada Berzei. În plus, acesta va servi drept punct de oprire pentru autobuzele care intră în oraș din sud și va oferi locuri de parcare pentru autobuzele urbane.  

Dirijarea întregului sistem de staţii de autobuz se va face din noul depou, iar sistemul de management al traficului va fi gestionat din clădirea Poliţiei Locale.

Ce s-a făcut până acum?

Tot în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, până acum au fost modernizate străzile Ciucului, Stadionului, Fabricii, Nicolae Iorga, Grigore Bălan, au fost amenajate trotuare pe străzile Lunca Oltului şi Păiuș David. A fost construit un pod nou pentru pietoni și bicicliști peste râul Olt, dar şi o pistă de biciclete de-a lungul digului Oltului.    

În același timp, a fost pus în funcţiune şi sistemul de închiriere biciclete SepsiBike. Acesta are deja peste 3.300 de utilizatori înregistrați din care peste 1.600 sunt activi, anunță autoritățile.

Contractul de finanţare din fonduri europene care vizează reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Sfântu Gheorghe are cea mai mare valoare din istoria orașului. La momentul semnării, în 2020, valoarea totală a proiectului era de 127 de milioane de lei, din care contribuţia proprie a Municipiului Sfântu Gheorghe este de 17 milioane de lei.

Foto: Kristó-Gothárd Hunor, Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.