ECONOMIC 27 august 2024

Fabrica RGT intră în faliment

de Daniela Luca | 6850 vizualizări

Fabrica SC Ready Garment Technology România SRL, situată Sfântu Gheorghe, a intrat oficial în procedura de faliment, conform unei hotărâri pronunțate de Tribunalul Covasna. Documentele emise arată că toți creditorii companiei au avut obligația de a depune cererile de admitere a creanțelor până la finalul lunii iulie.  

Decizia de deschidere a procedurii de faliment a fost luată luna trecută, iar Prime Insolv Practice SPRL, reprezentată de Ioana Toma, a fost desemnată drept lichidator judiciar pentru gestionarea acestui proces. În tabelul definitiv de creanțe al debitoarei Ready Garment Technology România SRL figurează peste 80 de creditori, inclusiv companii locale.

Creanțele reprezintă sumele de bani pe care o persoană fizică sau juridică le are de primit de la o altă entitate, în urma unui contract sau a unei obligații financiare.

Edler András-György, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, a explicat că, în majoritatea cazurilor, creditorii reușesc să recupereze foarte puțin sau chiar nimic din sumele datorate în astfel de proceduri de faliment.

„Firma RGT intră în faliment. Lichidatorul judiciar (care este un fel de administrator pe perioada derulării procedurii de faliment) are obligația de a notifica creditorii firmei, adică persoanele care au de primit bani de la RGT, cu privire la intrarea în faliment și la posibilitatea ca aceștia să se înscrie la masa credală, care este o listă a creditorilor, pentru a-și putea recupera creanțele. De obicei, nu se recuperează nimic, deoarece banii care mai există la firma intrată în faliment se duc către stat pe impozite și taxe, la bănci pentru acoperirea creditelor și la salariați pentru salarii neachitate. Însă, fără a se înscrie la masa credală, nici măcar posibilitatea teoretică de a recupera ceva nu există”, ne-a explicat Edler András.

Președintele a subliniat că CCI Covasna oferă un serviciu denumit Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), care poate ajuta firmele să-și protejeze bunurile de valoare livrate către alte companii. Prin înscrierea acestor bunuri în RNPM, creditorii pot beneficia de întâietate în cazul recuperării creanțelor în proceduri de faliment.

„Legat de acest subiect, noi, la CCI Covasna, avem un serviciu denumit RNPM (Registrul Național de Publicitate Mobiliară), unde se înscriu mărfurile de valoare mai mare livrate către o firmă, contra unei sume modice, astfel încât aceste firme beneficiază de întâietate în astfel de situații, adică vor fi îndestulați înaintea celorlalți creditori”, a mai spus Edler András-György.

Am încercat să contactăm telefonic reprezentanții firmei Ready Garment Technology România SRL pentru un punct de vedere, dar nu am primit niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Fabrica Ready Garment Technology Romania SRL din Sfântu Gheorghe a avut probleme financiare înainte de a intra în faliment. Datele publice arătau pierderi foarte mari, de peste 20 de milioane de lei la profit în 2022, ceea ce a dus la ieșirea companiei din topul firmelor covăsnene. 

În plus, o informație oficială publicată în Germania, țara-mamă a companiei, menționa inițierea procedurilor de „lichidare”.

La finalul anului 2023, compania avea 366 de salariați, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, potrivit președintelui CCI Covasna. Numărul acestora a scăzut constant de-a lungul anilor. Cei mai mulți, adică peste 1.000, au fost între 2015 și 2016. 

Citește și „Lupta pentru supraviețuire? Ce știm până acum despre situația fabricii RGT”.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.