ECONOMIC 20 iunie 2024

Lupta pentru supraviețuire? Ce știm până acum despre situația fabricii RGT

de Daniela Luca | 7137 vizualizări

Fabrica Ready Garment Technology Romania S.R.L. din Sfântu Gheorghe are probleme. O arată clar datele publice, care indică pierderi foarte mari, de peste 20 de milioane de lei la profit în 2022, și ieșirea evidentă din topul firmelor covăsnene. Dar o mai arată și o informație oficială publicată în Germania, țara-mamă a companiei, care face referire la inițierea procedurilor de „lichidare”. Surse din fabrică ne spun însă, neoficial deocamdată, că discuțiile despre faliment și închidere sunt încă departe.

Informația care a pus pe jar comunitatea covăsneană, cu gândul la sutele de angajați care și-ar putea pierde locurile de muncă, a plecat de la un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori din Frankfurt, pe care l-a adus în spațiul public prima dată We Radio. Dr. Bock Industries a anunțat astfel „că instanța din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, România, a dispus lichidarea filialei Ready Garment Technology Romania S.R.L”, că „Prime Insolv (București) a fost desemnat lichidator provizoriu”, că „va fi convocată o adunare a creditorilor”, dar și că, din aceste motive, „adunarea generală ordinară va fi amânată pentru o dată ulterioară”.

Sursa: https://www.boerse-frankfurt.de/

Totuși, surse din cadrul companiei au transmis miercuri, neoficial, că situația RGT se află încă în instanță. De asemenea, am aflat și că cel mai probabil firma nu va ieși cu declarații publice prin care să lămurească situația până când nu va exista o sentință clară.

Este dovedit, însă, că Ready Garment Technology Romania SRL a acumulat datorii considerabile, iar problemele financiare există de mai bine de doi ani.

Ce înseamnă insolvența

Dar se pare, totuși, că „lichidarea”, de care se vorbește în comunicatul amintit, ar fi de fapt insolvența.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, ne-a spus că, din informațiile sale, firma se află în prezent în această etapă. Mai concret, procedura de insolvență se impune în situația în care o firmă nu își poate plăti datoriile și obține, în instanță, o formă de ajutor pentru reorganizare.

Insolvența e un fel de protecție pentru firmă, în sensul că aceasta nu poate fi executată de creditori. Administrarea e preluată de o persoană desemnată de instanță, care întocmește un plan de revenire din insolvență. Planul trebuie aprobat de creditori și de instanță. Creditorii sunt organizați tot conform legii. Dacă firma nu se recuperează, atunci instanța decide falimentul”, ne-a explicat Edler András-György.

Tot potrivit președintelui CCI, falimentul este, pe de altă parte, o declarație legală prin care o companie nu mai poate plăti datoriile și intră în procedura de lichidare a averii.

Iar în cele din urmă vine lichidarea, care este procesul de vânzare a bunurilor pentru a acoperi datoriile.

Când a început declinul?

Datele publicate pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Covasna, înregistrate în perioada 2013-2022, arată că RGT a avut scăderi în ultimii ani la mai mulți indicatori.

Unul dintre cei mai importanți este cifra de afaceri, adică valorile totale înscrise pe toate facturile emise de o firmă sau, cu alte cuvinte, vânzările – activitatea totală a firmei, înainte de taxe și alte cheltuieli.

Pentru fabrica de pantaloni din Sfântu Gheorghe, aceasta a crescut din 2015 (30,8 milioane de lei) până în 2016 (aproape 130,8 milioane de lei) de peste patru ori. Între 2016 și 2019, cifra de afaceri a rămas relativ stabilă și a oscilat în jurul valorii de 130 de milioane.

Probleme importante s-au văzut începând cu 2020, când cifra de afaceri a scăzut la 89 de milioane. Această scădere ar putea fi pusă și pe seama pandemiei de COVID-19, care a afectat multe industrii la nivel global.

Totuși, declinul a continuat și în 2021 și 2022, când s-au înregistrat și raportat venituri totale de aproximativ 78 de milioane de lei.

Începând cu 2018, compania a înregistrat minusuri considerabile și constante în ceea ce privește profitul. Pierderea din acel an (un minus de peste 10 milioane de lei) a marcat un punct de cotitură în situația financiară a companiei. Pierderile au continuat să fie foarte mari și în anii următori și au culminat cu o pierdere masivă la nivel de profit în 2022 (minus 22 de milioane de lei).

În ceea ce privește numărul de angajați, cei mai mulți au fost între 2015 și 2016, adică peste 1.000 de oameni. În 2017, au rămas 730. În anul următor, numărul angajaților a crescut din nou la 990, dar a scăzut la 833 în 2019. Din 2020 până în 2022, numărul angajaților a scăzut constant de la 672 la 480. La finalul anului 2023, numărul salariaților era 366, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, potrivit președintelui CCI Covasna. 

Această tendință reflectă problemele financiare ale companiei și reducerea treptată a activității.

Din spusele directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, pentru We Radio, la această fabrică lucrează în prezent 250 de angajați.

Istoricul firmei cu rădăcini nemțești

  • Compania germană Dr. Bock Industries, fondatoare a fabricilor din România, a luat ființă în 1984, potrivit site-ului oficial.
  • În România, firma a venit prima dată la Estelnic, în 1992, cu fabrica de pantaloni care a pornit la drum cu mai puțin de 70 de angajați.
  • În anii următori a continuat extinderea, iar în 1994 s-a deschis și Transilvanian Trousers Company (TTC) (producție de pantaloni) la Sfântu Gheorghe.
  • Anul 2000 a fost cel în care a luat ființă și  Ready Garment Technology (vopsitorie de textile și spălătorie), tot în reședința județului Covasna.
  • Dezvoltarea companiei pe teritoriul țării noastre și județului a mers mai departe în 2003, când s-a deschis și Platanus, firma de la Baraolt (specializată în producție de pantaloni sport pentru bărbați și jeans).
  • În anii care au urmat, compania Dr. Bock Industries s-a extins și către Ucraina, Bulgaria și Italia.
  • Abia în 2004 a deschis punct de lucru și în Germania. 

De-a lungul timpului, printre marii clienți ai companiei s-au numărat Hugo Boss, Marc Cain, Windsor sau Marc O'Polo, potrivit Business Magazin și site-ului oficial.

Perioada 2015 - 2016 a venit cu o serie de schimbări pentru compania-mamă „Dr. Dietrich Bock und Partner Unternehmensberatungsgesellschaft GmbH”, care și-a schimbat numele în Dr. Bock Industries AG. Au fost atunci și o serie de restructurări și reorganizări, moment în care cele patru filiale covăsnene (din Sfântu, Estelnic și Baraolt) s-au unit în acte și a luat ființă RGT Romania SRL. Aici se încheie și informațiile oficiale de pe site-ul companiei.

Mai știm, însă, că în 2020, din cauza crizei COVID, fabrica de la Estelnic s-a închis. Un an mai târziu, însuși fondatorul Dr. Bock Industries, dr. Dietrich Bock, anunța la sediul din Sfântu Gheorghe, un nou proiect și model de afacere pentru locația respectivă, cu pantaloni făcuți la comandă online, după gustul și mărimea fiecărui client.

În aprilie a.c., RGT Romania anunța pe rețele de socializare și că a obținut o recetificare, adică un document care atestă practicile sustenabile ale companiei. Mesajul, cel puțin la nivel online, era unul de continuitate și viitor.

Este de menționat și că tot pe pagina de Facebook s-au publicat constant actualizări și informații despre activitatea fabricii. Cea mai recentă a fost pe 1 Iunie, cu un mesaj de Ziua Copilului.

Fără îndoială, închiderea companiei ar avea efecte importante asupra comunității locale, nu doar asupra angajaților.

Deocamdată, nu se știe cum se va încheia această situație, însă vom urmări în continuare subiectul.

 

Reporter: Daniela Luca

Editor: Iulia Drăghici - Taraș

Sursa foto: Facebook/ RGT Romania

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.