STIREA ZILEI 22 septembrie 2021

Sală de sport și stadion, între Covasna și Chiuruș

de Iulia Drăghici - Taraș | 2502 vizualizări

Sunt în derulare demersuri pentru a pune bazele unui complex sportiv și de agrement în zona fostului poligon 

Autoritățile din orașul Covasna, cu sprijinul celor centrale, vor să ridice pe terenul fostului poligon din localitate un complex sportiv și de agrement. Demersurile pentru construirea unui stadion sunt la stadiul de licitație publică, iar speranțele sunt ca anul viitor să înceapă lucrările. Totodată, recent, ministrul Dezvoltării a transmis că o sală de sport cu 180 de locuri va fi construită în zonă, cu fonduri de la CNI. 

Primarul orașului Covasna, Gyerő József, spune că investițiile în diverse facilități sportive și de agrement sunt o necesitate în orașul Covasna, o stațiune balneară de interes național, pentru că turiștii care vin la tratament aici nu au foarte multe posibilități de petrecere a timpului liber. În plus, în repetate rânduri, autoritățile au spus că și-ar dori să schimbe paradigma de turism a orașului, adică ar vrea să atragă și o altă categorie de turiști decât cei veniți cu bilete subvenționate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Stadion cu 500 de locuri 

Din acest motiv, pe rol sunt mai multe proiecte pe termen lung, în diverse stadii. 

Am făcut solicitare la CNI pentru patru obiective de infrastructură de sport și agrement. Este vorba despre acel centru wellness despre care tot vorbim și lucrăm pe proiect. Miercuri mergem din nou la Comisia Tehnică de la Minister pentru a-l susține. (...) Avem o solicitare pentru o sanie de vară. Am mai depus o cerere la CNI și acum lucrăm și la documentație. Tot așa, în anul 2019 am depus o cerere de includere a orașului Covasna pe lista investițiilor de natură Complex Sportiv Tip 1. Este vorba de un stadion, cu un teren de fotbal cu tribune, 500 de locuri și cu un alt teren de dimensiuni mici, multifuncțional, cu parcare. Acesta face parte dintr-un proiect mai mare asumat de Federația Română de Fotbal, împreună cu Guvernul României, ca organizator al UEFA 2020. În acel concept, și orașul Covasna a depus o cerere de includere pe lista UAT-urilor unde să se construiască un asemenea stadion. Acolo, am pus la dispoziție terenul, plus deja s-a făcut licitația, achiziția publică de către CNI. Acum sunt în evaluare ofertele și sper ca până în decembrie să se declare și câștigătorul proiectării și execuției, astfel încât deja, la începutul anului viitor să se apuce de treabă, inclusiv de partea de construire. Deci până atunci să se facă proiectul tehnic și să se înceapă și cu lucrările de construire. Acesta va fi pe amplasamentul fostului poligon, unde avem undeva spre cinci hectare de teren”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, edilul-șef Gyerő József. 

Sală de sport cu 180 de locuri și perspectivele unui complex sportiv inclusiv cu tabără pentru tineret 

În aceeași idee, recent, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a publicat pe pagina sa de Facebook o postare prin care anunța că în orașul Covasna va fi construită și o sală de sport cu 180 de locuri. Primarul spune că aceasta va fi amplasată lângă stadion, fapt care va transforma zona fostului poligon, dinspre Chiuruș, în bază sportivă. 

Orașul Covasna are o sală de sport, construită în perioada în care a fost premier domnul Năstase. Atunci s-au făcut niște săli de sport în mai multe localități, inclusiv în orașul Covasna, numai că acea sală de sport nu are nici un loc pentru spectatori. Este potrivită pentru activități sportive, dar nu se pot face competiții cu public. Acea sală de sport se află în Voinești, în strada Plevnei și este utilizată inclusiv de școala „Avram Iancu” pentru a organiza acolo orele de sport. Așa că ne-am lovit de această nevoie și problemă, că veneau în orașul Covasna mai multe echipe inclusiv de handbal, de baschet, în cantonament, dar nu aveam ce să le oferim la nivelul bazelor sportive. Atunci, mergeau să își facă antrenamentele ori la Târgu Secuiesc, ori la Sfântu Gheorghe. Or, în măsura în care reușim să construim această sală de sport, atunci și turismul va prospera în urma acestei infrastructuri. Deocamdată domnul Cseke a postat pe Facebook această confirmare că orașul Covasna o să beneficieze de sală de sport”, ne-a mai explicat primarul din Covasna. 

Sala de sport este o investiție după structură tip, care se ridică la aproximativ 10 milioane de lei. De tot demersul se ocupă Compania Națională de Investiții (CNI). 

O să aibă teren pentru diverse sporturi, tribună de 180 de locuri, plus vestiare și toalete și ce mai e nevoie. Locația va fi tot la poligon. Acolo, în perspectivă vrem să facem un complex, să spunem, de agrement, sportiv, urmând ca în viitor să facem demersuri, pentru a face acolo și o tabără pentru copii sau pentru tineri, eventual cu o scenă în aer liber. Există o solicitare din partea ISU, ca într-o colaborare cu dumnealor și cu o finanțare obținută de către ei din fonduri europene, noi să venim cu terenul, să înființăm în orașul Covasna o subunitate de pompieri, ca să deservească această zonă, fiindcă noi avem doar SVSU (n.red. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență)”, ne-a mai declarat Gyerő József. 

Sursa foto: Facebook/Cseke Attila. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.