STIREA ZILEI 22 februarie 2022

Prioritățile pentru 2022 ale Primăriei Covasna; bugetul local, peste 50 de milioane de lei

de Iulia Drăghici - Taraș | 868 vizualizări

Bugetul orașului Covasna este de peste 50 de milioane de lei în 2022, mai mare decât în anii precedenți, atât datorită fondurilor atrase prin proiectele nerambursabile, cât și pentru că se previzionează încasări mai mari din taxe și impozite pe fondul faptului că turismul s-a redresat față de 2020. Lista de investiții pentru anul în curs este încă deschisă din cauza diverselor proiecte din fonduri nerambursabile, aflate în diferite stadii de implementare, dar sunt câteva direcții pe care autoritățile locale le au în vedere anul acesta. 

Orașul Covasna are buget mai mare în 2022 și pentru că, potrivit primarului, câteva contracte semnate prin PNDL2 din 2017-2018 au primit bani mai mulți anul acesta de la Ministerul Dezvoltării, având în vedere că fondurile contractate inițial erau insuficiente, din cauză că în ultimii ani au crescut prețurile în construcții și nu numai. Este vorba despre proiecte care vizează investiții precum canalizarea din Chiuruș, aripa nouă a școlii Kőrösi Csoma Sándor și grădinița din oraș. 

Este un buget mai mare decât anul trecut. (...) Am solicitat de mai mult timp de la Ministerul Dezvoltării, să suplimenteze acele contracte de finanțare pe care le-am avut pe PNDL2. (...) Previzionăm că o să ne intre în buget undeva la 10 milioane de lei în plus. Ne dăm silința ca anul acesta să încheiem contractele de achiziție publică, să încheiem contractele de execuție și să începem realizarea, executarea acestor lucrări”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, primarul Gyerő József. 

Bani mai mulți și din turism 

Edilul a spus și că sunt așteptări ca bugetul local să aibă încasări mai mari și din taxele și impozitele venite din domeniul turismului. 

În 2020 am avut o scădere importantă și din punctul acesta de vedere, plus și pierderi pe motivul că am acordat și niște facilități fiscale pentru cei din domeniul turismului. De aceea previzionez că anul acesta o să stăm și mai bine. Tot așa și pe taxa de stațiune, de exemplu, de la turiștii sosiți în stațiune. Anul acesta o să fie mai mare decât anul precedent și net mai mare decât în 2020 și pentru că, din fericire, anul acesta Guvernul și-a dat seama că e bine să reintroducă voucherul de vacanță”, a spus Gyerő József, precizând și că datorită faptului că bugetul este votat din timp, seriile de turiști cu biletele prin CNSAS vor putea sosi mai repede decât în trecut. 

Priorități pentru 2022: cele 11 străzi 

Ca priorități pentru anul 2022, primarul a vorbit în primul rând de proiectele mari aflate în derulare, printre care și cel care prevede reabilitarea celor 11 străzi din oraș. 

Am avut niște sincope pe anumite străzi unde cei de la gaze trebuiau să intervină. (...) Între timp au reușit să liciteze execuția și proiectarea, astfel încât acum am predat și amplasamentul pentru executantul acelor lucrări și până în aprilie, cei de la gaze trebuie să finalizeze acele intervenții, astfel încât constructorul, pe cele 11 străzi, să își continue lucrarea. Sper ca până la sfârșitul anului să avem măcar turnat primul strat de asfalt și după aceea și stratul al doilea. În măsura în care se poate, terminăm anul acesta, dacă nu, anul viitor. Aici am alocat din bugetul local partea de cofinanțare, respectiv de finanțare a cheltuielilor neeligibile, fiindcă în momentul în care a început lucrarea ne-am dat seama că pe anumite tronsoane de drum avem de schimbat pe lângă instalațiile hidroedilitare de la străzile incluse în proiect și pe alte tronsoane, care nu au fost prevăzute în proiect, dar care trebuie schimbate, că altfel ajungem să săpăm asfaltul nou turnat. De exemplu, acum în strada Teculescu avem în derulare, cu cei de la Gospodărie Comunală o lucrare de schimbare a rețelei de presiune a apei potabile care nu era prevăzută în proiect, însă am constatat că e bine să facem schimbări, că altfel o să avem probleme”, a punctat Gyerő József. 

Demersul este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, cu aproape 20 de milioane de lei. Vizate sunt străzile: Andrei Șaguna, Gábor Áron, Aurel Vlaicu, Timár, Petőfi Sándor, Elisabeta, Iustinian Teculescu, Lakosok, Dsida Jenő, Spitalului și Varului.  

Trotuarul pe partea stângă 

Printre lucrările de infrastructură rutieră de anul acesta este și finalizarea lucrării pe partea dreaptă a trotuarului din strada Eminescu, în sens de urcare. 

Avem finanțarea asigurată din bugetul local și vom termina și acolo. Tot așa, pe Eminescu, pe partea stângă pe sens de urcare avem de schimbat țeava de distribuție a apei potabile. Din nefericire, în gospodăriile din amonte sunt probleme cu presiunea. Ne gândim la o schemă de finanțare ori din bugetul local, ori împreună, în colaborare cu cei de la Gospodărie Comunală și aici e vorba de aproape un milion de lei. Trebuie să găsim sursa de finanțare, dar e neapărat necesar ca anul acesta să rezolvăm această problemă”, spune Gyerő József. 

Cinci proiecte depuse pe „Saligny” 

Tot pe lista de priorități a Primăriei Covasna se numără și proiecte viitoare care vor primi bani prin Programul „Anghel Saligny”. Deocamdată nu se știe care din cele cinci vor fi declarate eligibile.  

Din acest motiv este deschisă lista de investiții pe care o avem și pe care ne-o propunem, tocmai ca să o putem adapta la situația care se va ivi în urma evaluării proiectelor. (...) În măsura în care ele se vor finanța, noi trebuie să ne concentrăm să executăm acele lucrări fără de care proiectul devine neeligibil. Gen lucrări hidroedilitare, care nu sunt cuprinse în proiect pentru că noi am pus cerere de finanțare pentru carosabil, asfalt”, ne-a explicat primarul. 

Proiectele depuse sunt: „Reabilitare străzi oraș Covasna 2018 - Reabilitare sistem rutier și canalizare pluvială în străzile Podului, Plevnei, Butykak, Ady Endre, Bartok Bla, Mihai Eminescu, Luceafărului” (6,3 milioane de lei, 400.000 de lei contribuție din bugetul local) – investiție prioritară pentru autorități, „Reabilitare sistem rutier și canalizare pluvială în strada Petofi Sandor” (2,1 milioane de lei, 148.000 de lei contribuție din bugetul local), „Reabilitare sistem rutier și canalizare pluvială în străzile Țiglăriei, Kos Karoly, Filaturii, Florilor, Salcâmului, Târgului, Apelor, Toamnei, Gazdane Olosz Ella, Baia de piatră” (9,1 milioane de lei, 571.000 de lei contribuție buget local), „Reabilitare sistem rutier și canalizare pluvială în străzile Korosi Csoma Sandor, Debreczi Sandor, Livezilor” (5,8 milioane de lei, 431.000 de lei contribuție buget local) și „Reabilitare sistem rutier DC13” (3,8 milioane de lei, 283.000 de lei, contribuție locală). 

În aceeași situație, cu fonduri în așteptare, în funcție de evoluția proiectului, sunt și proiectele mari derulate de Compania Națională de Investiții (CNI), centrul balneoclimateric multifuncțional, stadionul din zona poligonului și sala de sport de acolo. Despre aceste investiții și stadiul lor vom scrie mai pe larg în știri separate, în edițiile viitoare. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.