Peste 6.000 de diabetici în Covasna. Şi numărul creşte...
Din păcate, numărul persoanelor care suferă de diabet este în continuă creștere, însă o dietă adecvată și 30 de minute de mișcare pe zi pot ajuta la o viață normală
Numărul persoanelor care suferă de diabet în județul Covasna este în continuă creștere, depășind cifra de 6.000. Cauzele sunt multiple, de la cele genetice la stilul de viață sedentar, stres sau obezitate. Această boală nu poate fi vindecată, dar prin schimbarea modului de viață, un diabetic poate trăi ca orice om sănătos. Despre dieta care se impune, precum și recomandările de prevenire a diabetului am stat de vorbă cu singurul medic specialist diabetolog din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Kicsi-Mátyus Ildikó.
– Care sunt cele mai des întâlnite cauze ale diabetului?
– În ultima perioadă am observat că numărul cazurilor noi de diabet este în continuă creștere, în special diabetul de tip II. Nu putem vorbi despre o cauză unică sau exactă care poate provoca diabetul de tip II. Poate avea rădăcini genetice, dar un mod de viață nesănătos, obezitatea, lipsa de mișcare sunt în general cauzele care duc la apariția acestei boli. Diabetul de tip I este prezent în special la copii, și este o boală autoimună.
– Care sunt primele semne ale bolii? Când ar trebui să ne adresăm unui medic specialist?
– În cazul diabetului de tip II vorbim de un proces lung. Pacientul nu prezintă un semn clar de pe o zi pe alta, nu putem spune că într-o zi este sănătos, iar a doua zi are diabet. Semnele care trebuie să tragă un semnal de alarmă sunt consumul ridicat de apă, pierderea câtorva kilograme cu toate că nu reduce cantitatea de mâncare consumată, sau chiar mănâncă mai mult și tot slăbește. Un alt semn este uscarea gurii pe timp de noapte, omul se trezește pentru că îi este sete. Unele persoane consumă și 4 litri de apă pe zi pentru că în continuu simt că le este sete. Un alt semn este oboseala continuă. La diabetul de tip I nu există această perioadă de formare a bolii, copiii se pot deshidrata foarte rapid, au halenă urât mirositoare, slăbesc foarte mult și brusc. Semnele diabetului de tip I sunt de fapt similare cu cele de tip II, însă apar într-un timp mult mai scurt și în mod mult mai drastic.
– Tulburările de vedere sunt de asemenea semne ale diabetului?
– Dacă apar probleme de vedere, vorbim de un caz dezvoltat, pentru că aceste probleme sunt consecințe ale diabetului. Este posibil ca un pacient să tolereze bine diabetul, și boala să nu fie depistată, dar dacă apar deja probleme oftalmologice, este clar că diabetul este prezent de mai mult timp.
– Care este diferența dintre tratamentele pentru cele două tipuri de diabet?
– Un pacient cu diabet de tip I nu poate avea diabet de tip II. Cauzele sunt diferite, la fel și tratamentul. Un pacient cu diabet de tip I este dependent de insulină, pe când cel cu diabet de tip II nu neapărat. Pentru a exemplifica mai bine, în cazul diabetului de tip I pacientul moare dacă nu i se administrează insulină, acest lucru nu e valabil și pentru cel de tip II. Cel de tip I este mai des la copii, pe când cel de tip II apare în special la adulți.
– Odată ce boala este depistată, cum trebuie să își schimbe viața pacientul?
– Un pacient cu diabet trebuie să își schimbe radical modul de viață. Carbohidrații cu absorbție rapidă trebuie excluși în totalitate din dieta zilnică, iar cantitatea celor cu absorbție lentă trebuie scăzută. De asemenea mișcarea este foarte importantă, iar dacă pacientul este supraponderal sau obez, câteva kilograme în minus ajută foarte mult organismul.
– Cât de gravă este fluctuația de greutate în cazul diabeticilor?
– Acest lucru nu este deloc sănătos, dacă un pacient dorește să slăbească, trebuie să o facă încet, pe o perioadă mai lungă. De exemplu, să dea jos două kilograme în decurs de 3-6 luni, să păstreze greutatea timp de 6 luni, după care să mai slăbească două kilograme, și tot așa. Este interzisă slăbirea drastică de 5-10 kilograme, pentru că aceste kilograme vor fi puse la loc.
– Cât de importantă este mișcarea în viața unui diabetic, și ce se poate întâmpla în cazul în care acesta refuză să se miște?
– În cazul diabeticilor este obligatorie mișcarea ușoară pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Lipsa acesteia poate duce la complicații ce pot avea consecințe grave. De exemplu, modul de viață sedentar, mai ales dacă vorbim de un pacient supraponderal sau obez, poate duce la boli cardiace, cardiovasculare sau boli renale.
– După experiența dvs., în ce măsură respectă diabeticii recomandările medicilor?
– Din păcate nu prea. E adevărat că majoritatea lor exclud zahărul din dieta zilnică, însă acest lucru nu este de ajuns. Prea puțini respectă dieta săracă în carbohidrați, iar mișcarea este de asemenea ignorată de mulți. Pacienții nu mănâncă sănătos, fast food-ul nu este exclus, mănâncă mai mult decât ar trebui. Trebuie înțeles faptul că prăjiturile, produsele de patiserie nu sunt deloc indicate, chiar dacă nu conțin zahăr.
– Produsele pentru dietă, cele pentru diabetici, sunt puține și scumpe. Ce alternativă le recomandați celor care suferă de această boală?
– Este adevărat că produsele pentru diabetici din magazine sunt puține, dar pacienții pot prepara acasă compoturi, gemuri. Măcar știm că am pus doar fructe și nimic altceva. De asemenea, pacienții care nu au probleme cu greutatea, pot consuma în cantități reduse și prăjituri de casă. Dacă însă pacientul e supraponderal, nu e indicat să consume produse cu făină, margarină sau unt. Cât despre produsele fără zahăr din magazine… trebuie avut grijă pentru că e adevărat că acestea nu conțin zahăr, dar au un conținut mare de grăsimi, care nu este indicat dacă vorbim de kilograme în plus.
– Diabeticii vorbesc deseori despre problema măsurării glicemiei. De câte ori trebuie să își măsoare cineva glicemia, și testele oferite gratuit sunt de ajuns pentru ca cineva să poată monitoriza glicemia?
– În cazul în care pacientul este dependent de insulină, trebuie să își măsoare glicemia mai des pentru că în funcție de glicemie trebuie să își dozeze insulina. La cei cu tratament medicamentos este de ajuns dacă își măsoară glicemia o dată pe săptămână. Din păcate testele sunt eterna problemă, Ministerul Sănătății decontează 100 de teste la fiecare 3 luni în cazul diabeticilor dependenți de insulină. Cei care nu sunt dependenți de insulină, nu primesc aceste teste.
– Vorbim de o boală scumpă…
– Nu neapărat. Eu nu cred că a mânca sănătos este neapărat mai scump, putem face dietă în așa fel încât să strângem punga, de exemplu, nu cumpărăm zahăr, gătim fără ulei. Într-adevăr, dacă ne uităm la prețurile legumelor și fructelor, acestea sunt destul de mari, dar este de ajuns dacă suntem atenți la câteva lucruri de bază. Cei care doresc să ducă o viață foarte sănătoasă, e adevărat, trebuie să cheltuiască mai mult.
– Cum putem preveni diabetul?
– Diabetul de tip I nu poate fi prevenit, fiind o boală autoimună. Cel de tip II, da. Un stil de viață cât mai sănătos, mișcare, atenție la ce și cât mâncăm, ne pot feri de această boală care prin medicina de azi nu se poate vindeca.