STIREA ZILEI 25 mai 2020

Membrii Fitness Tribe nu fug de distanțarea socială

de Daniela Luca | 2312 vizualizări

Cum s-au adaptat alergătorii la schimbările impuse de pandemie  

După doi ani și jumătate în care s-au întâlnit săptămânal pentru a împărtăși sentimentul unic de a se antrena împreună, alergătorii de la Fitness Tribe s-au văzut nevoiți să socializeze doar virtual. Antrenamentele în grup au rămas doar o amintire la care s-au întors de fiecare dată când treceau prin locurile unde cândva făceau tradiționala poză de grup, osteniți după kilometri parcurși. Totuși, vestea bună este că două dintre activitățile Fitness Tribe s-au reluat de curând, ambele în condiții speciale, diferite de cele cu care erau obișnuiți.  

După ce s-au mai relaxat restricțiile, și alergătorii de toate vârstele au început să devină mai activi. Chiar dacă nici în perioada stării de urgență pe pantofii lor de alergare nu s-a pus praful, acum aceștia pot alerga în locurile preferate. Chiar și așa, contactul social cu mai multe persoane trebuie redus în continuare la minim, atenționează cei care îndrăgesc acest tip de mișcare. 

Alergarea în zori, provocare relansată de Fitness Tribe 

Președintele Fitness Tribe, Csanád Birtalan, spune că în perioada stării de urgență membrii comunității de alergare nu s-au antrenat cu aceeași intensitate, dar toți au găsit o modalitate prin care să rămână activi.

Recent s-au reluat alergările matinale, de la 6:00 dimineața, anunță membrii comunității Fitness Tribe din Sfântu Gheorghe. De acum însă, nu mai este obligatorie prezența la stadion, ci este suficient ca fiecare persoană care acceptă încercarea să își înregistreze activitatea pe o aplicație specială. 

 „Două activități s-au reluat, cu respectarea cerințelor legale pentru stoparea pandemiei, și sunt mai mult ca o încurajare pentru oameni ca să facă sport individual în perioada asta.  Deci avem alergările de la 6 dimineața cu challenge-ul de 21 de zile. Singura diferență este oriunde, chiar și pe bandă, acasă. Deci poți alerga în fața blocului sau chiar și la stadion, pentru că este deja deschis. Ideea e că nu facem poză de grup așa cum am făcut până acum. Legea prevede că în activitățile sportive individuale pot fi implicate maxim trei persoane și asta e și cerința noastră. Dacă nu vrei să alergi singur, mergi cu un prieten sau cu doi maxim. Dacă ne întâlnim cumva, ne facem cu mâna, dar nu ne oprim ca să nu fim un grup mai mare”, ne-a explicat președintele Fitness Tribe, Csanád Birtalan.

În ceea ce privește alergarea de la 6:00 dimineața, care se desfășoară timp de 21 de zile lucrătoare consecutive, acesta a spus că alergătorii nu trebuie să parcurgă distanțe mari. Este suficient să facă mișcare timp de 15-20 de minute. 

Totodată, de două săptămâni s-a reluat și alergarea de sâmbătă, de la 8:00 dimineața, doar că membrii grupului aleargă fie în grupuri mici, fie individual. În plan este și reînceperea altor două activități. 

Cei care vor să participe trebuie să știe că se impune menținerea unei distanțe sigure între alergători și evitarea contactului fizic. 

„Am rugat pe toată lumea, dacă este posibil și dacă sunt în oraș, să atingă cumva punctul inițial de plecare, statuia Sfântu Gheorghe din fața Teatrului, pentru că atunci arată foarte bine pe harta interactivă. De asemenea, alergarea aceasta se ține între 8:00 și 9:00. Cam asta e cerința pentru alergările de sâmbătă. Mai urmează să reluăm alergarea în pădure, numită Sasa Trail și alergarea spre Șugaș pe asfalt. Încă ne gândim la modalități. Cel mai probabil o să fie un fel de alergare în grupuri mici, de două-trei persoane, cu plecare decalată. Astfel încercăm să alergăm la o distanță de câteva sute de metri”, ne-a mai spus Csanád Birtalan. 

Antrenamentele online vor continua 

Înainte să se instaleze pandemia, fizioterapeuta și antrenoarea Magyarosi Orsolya îi ajuta pe alegători să își mențină tonusul muscular prin antrenamentele pe care le ținea o dată pe săptămână pentru aceștia. De peste două luni, activitatea a fost mutată online și în unele cazuri a dat rezultate la fel de bune, spune ea. 

„Au fost foarte multe feedback-uri. Au fost cei care s-au bucurat cu adevărat de ora de sport de acasă, pentru că nu au fost nevoiți să-i ducă pe copii undeva sau să meargă la locul unde se desfășoară activitatea, ceea ce a fost o pierdere de timp înainte. Altora nu le-a plăcut deloc pentru că le-a lipsit compania care să îi motiveze. Deocamdată nu știu exact cât timp voi ține antrenamentele online, probabil până când  se vor deschide sălile de sport. Exercițiile fizice săptămânale sunt importante și pentru mine, așa că nu m-am plictisit sau nu m-am săturat deloc de orele online nicio clipă. Dacă nu ar fi fost aceste antrenamente, eu oricum le făceam pentru mine, așa că este o plăcere pentru mine să le împărtășesc cu ceilalți. Am observat că destul de mulți au intrat la orele online, și oameni mai în vârstă, și mai tineri, cu o condiție fizică mai slabă sau mai obișnuiți cu astfel de efort. Am încercat întotdeauna să arăt atât versiunile mai ușoare, cât și cele mai grele și cred că acest lucru a contat foarte mult”, ne-a spus Magyarosi Orsolya. 

„Am uitat ce senzație minunată oferă această activitate”

Un alergător de la Fitness Tribe, Szász Róbert, ne-a spus că o perioadă a luat o pauză de la antrenamente, însă de curând a revenit în forță, iar motivația nu a întârziat să apară. 

„Distanțarea socială a făcut să ne despărțim, și cum am fost obligați să stăm în case nu am mai practicat această activitate. Concursurile au fost și ele amânate cu lunile. Pentru mine acest fapt a însemnat pierderea acelei motivații puternice de a alerga. Însă, cu toate acestea, zilele acestea am avut prima sesiune de alergare la ora 6:00 dimineața și sincer să fiu am uitat ce senzație minunată oferă această activitate. Pot spune că un rol major a avut noua provocare Fitness Tribe, cea cu 21 de zile consecutive de alergat la 6:00 dimineața, dar și inițiativa unor prieteni. În rest, am avut  ieșiri cu bicicleta prin pădure, care sunt la fel de solicitante precum alergatul, și pot spune că datorită acestora nu am devenit o „legumă” în perioada acestei pandemii”, ne-a împărtășit Szász Róbert. 

Pentru că purtarea măștii în timpul alergării este inconfortabilă sau poate chiar imposibilă, acesta spune că singura măsură de precauție este distanțarea socială, adică evitarea oricărui contact fizic. 

„Noi evităm pe cât posibil locurile aglomerate, astfel traseul nostru ideal este prin împrejurimea pădurii de la Șugaș Băi. (...) Alergatul în general nu se schimbă. La urma urmei ești pe cont propriu, însă simplul fapt ca nu ai oameni alături de tine care să te motiveze să continui, este marea amprentă psihologică pe care acest virus a lăsat-o asupra anumitor alergători”, a mai spus Szász Róbert.

Mesajul „Cycle to work”, mai actual ca niciodată 

În ceea ce privește evenimentele pe care le aveau în plan cei de la Fitness Tribe, Csanád Birtalan spune că nu a renunțat la ideea de a le organiza, doar că este nevoie de timp până se va decide care vor fi condițiile. 

Totodată, chiar dacă în acest an campania „Cycle to Work”, prin care membrii Fitness Tribe şi-au propus să determine cât mai mulţi localnici să renunţe la maşină şi să se deplaseze cu bicicletele la serviciu nu va mai fi relansată oficial, în prezent, mesajul acesteia este cât se poate de actual. 

„Noi i-am sfătuit pe oameni să meargă mai mult cu bicicleta pentru că este sănătos. Așa au prevăzut și alte orașe mai mari, pentru că bicicleta este mai sigură în perioada aceasta decât transportul public de exemplu. Nu organizăm așa cum o făceam înainte pentru că noi am lucrat cu parteneri HoReCa și ne-am strâns în centru mai mulți pentru lansare, ceea ce nu e posibil acum. Totuși, încurajăm oamenii să folosească bicicleta mai des”, a mai spus Csanád Birtalan. 

Povestea Fitness Tribe merge mai departe, chiar dacă va fi scrisă puțin altfel. Motivația și energia transmisă de membri ai grupului se transmite chiar și online, și poate determina în continuare aproape pe oricine să încerce să iasă din zona de confort și să experimenteze trăiri noi. 

Așadar, atât timp cât sălile de forță rămân închise, iar activitățile sportive de grup nu pot fi reluate, una dintre cele mai bune opțiuni rămâne alergarea, însă efectuată în mod conștient, cu precauție și cu respectarea tuturor recomandărilor.  

Sursă foto: Facebook/Fitness Tribe - Sepsiszentgyörgy / Sf. Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.