STIREA ZILEI 18 octombrie 2021

Lecțiile incluziunii persoanelor cu nevoi speciale, „predate” la Întorsura Buzăului

de David Leonard Bularca | 3031 vizualizări

Care au fost concluziile proiectului

Aproximativ 20 de tineri din Întorsura Buzăului au avut ocazia să afle mai multe despre incluziunea persoanelor cu nevoi speciale, prin cadrul proiectului WB(RE), derulat de Centrul de Tineret din Întorsura Buzăului. Programul s-a desfășurat de la finalul lunii septembrie până la jumătatea lunii octombrie. S-a discutat, printre altele, chiar și despre bullyingul prezent în școli, iar psihologul Grațiela Stroie spune că este convinsă de faptul că mesajul proiectului va merge mai departe, prin intermediul participanților. 

„Proiectul WB(RE) mi-a depășit așteptările, în sensul că lucrurile s-au legat frumos de la o întâlnire la alta, în mare parte datorită  participanților, care au primit toate informațiile și activitățile cu maxim entuziasm și curiozitate, și au creat niște legături de prietenie surprinzător de repede și de ușor. Sunt convinsă că mesajul proiectului, incluziunea persoanelor cu nevoi speciale, va merge mai departe prin fiecare dintre ei: eu așa vizualizez energia minunată care s-a creat în cadrul proiectului ca un lanț „Pay it forward" (Dă mai departe), și cred ca vor fi mult mai conștienți de prezența tinerilor atipici printre ei, de atenția și iubirea "în plus" de care aceștia au nevoie. Am abordat printre altele și tema bullying-ului, care este dureros de prezent în viața tinerilor, în special a celor care nu sunt dezvoltați corespunzător vârstei lor și sper tare mult ca acest aspect să fie unul dintre cele care se vor îmbunătăți, măcar pentru cei implicați în proiect”, a spus, după încheierea proiectului, Grațiela Stroie.

Participanții au putut afla lucruri noi despre realitatea de zi cu zi în care trăim cu toții de la adevărați specialiști. 

„M-am bucurat mult pentru faptul că, deși nu a fost în planul inițial, colega mea psihopedagog de la Centrul de recuperare pentru copiii cu dizabilități, Cătălina Onea, a răspuns pozitiv invitației mele și mi-a fost alături în 3 din cele 4 întâlniri din cadrul proiectului. Este un specialist foarte dedicat, în prezent se formează ca și Analist comportamental (terapeut ABA - terapie de recuperare pentru autism în special) iar prezența ei în proiectul WB(RE) a adus un plus valoare”, a mai spus, pentru Observatorul de Covasna, Grațiela Stroie. 

„Feedbackul venit din partea tinerilor cu nevoi speciale și a părinților acestora a fost într-adevăr surprinzător”

Grațiela Stroie își dorește ca în viitor proiectul să fie reluat, pentru că, spune ea, acesta a avut un impact pozitiv.

„Îmi doresc să reluăm proiectul pe viitor, cu alți beneficiari, pentru că feedbackul venit din partea tinerilor cu nevoi speciale și a părinților acestora a fost într-adevăr surprinzător: cât impact pozitiv a avut pentru starea lor emoțională... Așadar unul dintre scopurile noastre, acela de a creşte starea de bine (well beingul) a fost cu certitudine îndeplinit”, a declarat psihologul, care a ținut să mulțumească încă o dată coordonatoarei Centrului de Tineret de la Întorsura Buzăului, Doina Pătrunjel, pentru inițiativă, Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna pentru finanțare și conducerii Liceului Teoretic „Mircea Eliade” pentru găzduire. 

Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro a fost partener media în cadrul acestui proiect care și-a propus să îi învețe pe participanți mai multe despre cei mai vulnerabili din jurul nostru. 

Sursa foto: Centrul de Tineret Întorsura Buzăului – Facebook și Grațiela Stroie 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.