STIREA ZILEI 29 ianuarie 2013

Interzis la cununii în weekend!

de Székely Emőke | 917 vizualizări

De bunăvoie și nesilit de nimeni, ofițerul stării civile din Sfântu Gheorghe a decis că nu mai oficiază cununii în zilele de sâmbătă şi duminică.

Interzis la cununii în weekend!Sfântu Gheorghe este probabil singura localitate din țară unde cununia civilă nu se poate oficia sâmbăta sau duminica din simplul motiv că ofițerul stării civile din cadrul Primăriei susține că programul lui este de luni până vineri.

Un bărbat din Sfântu Gheorghe ne-a contactat pentru a ne spune că ar fi vrut să se căsătorească sâmbătă, dar la Primărie i s-a explicat că acest lucru nu este posibil. „Ofițerul de stare civilă mi-a spus că ne poate cununa doar în timpul săptămânii pentru că nu se mai fac cununii în weekend. I-am zis că sunt dispus să plătesc o taxă suplimentară dacă este nevoie, dar degeaba, doamna a insistat că nu se poate. Deocamdată nu m-am decis, probabil că voi face cununia civilă într-o zi de joi sau vineri pentru că nu am altă soluție. Eu nu sunt supărat pe doamna de la stare civilă, ci pe situația în sine, care nu îmi permite mie, ca și contribuabil, să mă căsătoresc într-o zi de sâmbătă, cum după părerea mea ar fi normal” – povestește bărbatul.

Minte ofițerul de stare civilă?

„Anul acesta nu am avut nicio solicitare de cununie pentru o zi de sâmbătă” – ne-a declarat foarte convins ofițerul de stare civilă Fekete Réna la câteva ore după ce reclamantul care a venit la redacția noastră ne-a împărtășit experiența trăită la Primărie. Femeia este contrazisă și de alte două persoane care s-au interesat zilele acestea la Primărie pentru că doresc să se căsătorească în acest an și desigur într-o zi de sâmbătă. Una dintre tinere spune că săptămâna trecută i s-a spus clar că nu se oficiază căsătorii sâmbăta.

„Nu avem o astfel de hotărâre”

Viceprimarul Tischler Ferenc ne-a declarat că situația este ieșită din comun și nu este normal ca cetățenii să nu se poată căsători sâmbăta. „Nu am discutat despre așa ceva, nici nu am hotărât ca sâmbăta să nu se oficieze cununii civile. Nu comentez ce ați discutat cu ofițerul stării civile, dar vă asigur că cetățenii din Sfântu Gheorghe se vor putea căsători și în zilele de sâmbătă, la fel ca în alte localități” – ne-a declarat Tischler.

Ofițerul de stare civilă rămâne pe poziții

În speranța că vom primi un răspuns favorabil, ne-am întors la Fekete Réna cu declarația viceprimarului Tischler Ferenc. „Eu susțin ceea ce am susținut și azi dimineață. Programul meu de lucru este de luni până vineri, iar dacă vi s-a spus că vă puteți cununa sâmbăta, să vă oficieze cununia cine v-a promis” – spune Fekete Réna. Treaba este așadar cât se poate de încurcată. Viceprimarul ne-a spus că ne va da alte detalii azi, după ce va ține o ședință pe această temă.

Situație întâlnită şi în trecut

Anul trecut s-au oficiat căsătorii în zilele de sâmbătă, dar în 2011 au fost cazuri când, la fel ca și acum, căsătoria civilă într-o zi de sâmbătă era un lucru imposibil. Ciprian și Maria s-au căsătorit în octombrie 2011, iar cei doi ne-au spus că au făcut cununia civilă la Brașov, un oraș unde omul de rând are posibilitatea de a alege ziua în care dorește să spună „da”. Acum se gândesc la acest lucru zâmbind, dar la momentul respectiv nu erau foarte bucuroși. „La Sfântu Gheorghe ni s-a spus că nu ne putem cununa sâmbătă nici dacă plătim o taxă suplimentară. De aceea am decis să ne căsătorim la Brașov, soția mea fiind de acolo” – ne-a declarat bărbatul.

Șpaga ar fi fost soluția?

Deocamdată nu se știe care va fi deznodământul acestei probleme, cert este însă că bărbatul care ne-a sesizat problema la redacţie este supărat pe tot sistemul și se întreabă dacă ar fi putut rezolva treaba folosindu-se de plicul cu bani. „Îmi cer scuze în numele cetățenilor din Sfântu Gheorghe pentru faptul că m-am dus să îmi rezolv problema la fel ca orice locuitor al acestui oraș, fără plicul cu bani. Mea culpa” – spune supărat bărbatul.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.