STIREA ZILEI 7 noiembrie 2013

Covăsneanul Ambarus Andor a inventat ochelarii „vorbitori”

de Székely Emőke | 1240 vizualizări

Pasionat de tehnică și inventică, Andor meșterește de când se știe. Anul acesta însă a avut nevoie de un proiect cât se poate de serios pentru lucrarea de licenţă la facultate. Ideea care i-a venit este unică, motiv pentru care o va și înregistra, după care va lucra la perfecționarea acesteia. E vorba de ochelarii „vorbitori”, care pot fi de mare ajutor în comunicarea cu persoanele surdomute, mai ales dacă nu cunoaștem limbajul semnelor.

– Andor, povestește-ne despre acești ochelari...

– Acești ochelari reprezintă de fapt lucrarea mea de diplomă la Facultatea de Inginerie Medicală. Am terminat cursurile acestei instituții în acest an, și m-am gândit să creez ceva inedit pentru proiect. Astfel s-a născut ideea acestor ochelari. Este vorba de niște ochelari normali, la care însă am legat o mănușă specială. Comunicarea se face prin semne în sensul că prin degetul mare și un alt deget se creează litere, care formează apoi cuvinte, iar acestea apar pe ochelari. De fapt creierul întregului sistem este un mic calculator, la acesta se leagă acea mănușă de care v-am vorbit. Auzul este înlocuit de un microfon, așadar și vorbele interlocutorului celui care folosește ochelarii apar pe display-ul montat pe ochelari. Așadar pe acest mic ecran apar două texte, ce spune fiecare dintre cele două persoane care poartă un dialog. Astfel ne este ușor să comunicăm cu persoane surdomute, fără însă să fim nevoiți să cunoaștem limbajul semnelor. Noi vorbim, microfonul înregistrează și transformă vorbele noastre în text, iar persoana surdomută creează coduri prin mănușă, iar noi vedem vorbele lui pe display.

– În ce limbă vorbesc ochelarii?

– Dispozitivul este programat în așa fel încât să recunoască mai multe limbi. Deocamdată mai am de perfecționat unele aspecte, de exemplu, intonația persoanelor nu este la fel, așadar mai este de lucru.

– Vorbim de o premieră absolută sau mai există invenții asemănătoare?

– Este ceva inedit în sensul că sunt diferite aplicații pentru smartphone-uri care ajută persoanele surdomute, dar acestea sunt condiționate de telefonul în sine, care este destul de scump, precum și de conectarea la internet, care nu este posibilă în orice situație. La invenția mea nu e nevoie de internet, sistemul poate fi folosit oriunde și de oricine. Un alt atu este faptul că poate fi folosit și de cei care poartă ochelari de vedere, fără să aibă efecte negative sau a provoca neplăceri.

– Ai un feedback de la persoane surdomute?

– Nu, deocamdată nu a fost folosit de persoane surdomute, însă invenția este verificată și funcționează. De altfel, înainte de a fi prezentată la facultate ca lucrare de diplomă, invenția a primit două premii I la două competiții de inventică.

– Cât costă acești ochelari?

– La început costurile au fost ridicate pentru că am avut câteva încercări eșuate, și a trebuit să cumpăr componente noi. Prin optimizarea instalației se poate optimiza și prețul, iar invenția se poate realiza practic din 500-600 de lei, așadar ar putea fi accesibilă pentru oricine.

Ambarus Andor ochelari vorbitori noiembrie 2013 - 15

– Să ne întoarcem puțin în timp. De unde vine pasiunea ta pentru invenții?

– De când mă știu meșteresc ceva. Înainte de acești ochelari am mai construit unele lucruri, de exemplu ochi de iepuri de pluș care clipesc la ritmul muzicii, sau mașinuța care merge respectând o linie trasată în cameră. Am participat la mai multe concursuri, și ce pot să spun… asta e ceea ce îmi place.

– Să înțeleg că nu a fost greu să alegi facultatea pe care tocmai ai terminat-o…

– Nu a fost foarte greu, mi-am dorit să studiez într-un domeniu care are viitor și să aibă ceva de a face cu electronica și fizica. Astfel am ajuns la Brașov, după ce am terminat liceul în orașul meu natal, Covasna. În anii studenției nu am stat departe de ideile ingenioase, împreună cu Bálint Levente, colegul meu, am participat la numeroase conferințe de specialitate, în 2010 am câștigat locul 2 la un concurs științific cu un proiect prin care am transformat un retroproiector într-un proiector casnic. Un an mai târziu am luat locul 1 cu un alt proiect, de această dată am construit un touchscreen folosind o cameră web. Așadar idei sunt, și cu muncă și pasiune poți face lucruri incredibile.

– De ce nu ai ales să studiezi undeva în străinătate? Nu ți-ar fi plăcut?

– Ba da, mi-ar fi plăcut foarte mult, și cred că și posibilitățile ar fi fost mult mai multe decât aici. Dar nu a fost să fie, mă simt bine și la Brașov, îmi place orașul, oamenii de aici, așadar nu îmi pare rău că am venit aici la facultate.

– Ce vei face în viitor? Ce planuri ai?

– Urmez cursuri de master la specializarea Sisteme Avansate în Automatică și Tehnologii Informatice la Universitatea Transilvania din Brașov. Vreau să lucrez în continuare la proiectul cu ochelarii, am deja câteva idei, de exemplu aș putea introduce un sistem GPS sau alte lucruri, rămâne de văzut. De asemenea intenționez să îl înregistrez ca fiind invenția mea. Mi-aș dori să am o carieră în domeniul programării, poate la o firmă de renume. Dar asta rămâne de văzut.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.