STIREA ZILEI 17 mai 2022

Continuă demersurile pentru extinderea Policlinicii și construirea Centrului Stroke și IRM, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 728 vizualizări

Demersul pentru extinderea Corpului policlinicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, pentru construirea de cabinete de neurologie și a Centrului Stroke și Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM), merge înainte, după cum s-a arătat luni, în cadrul ședinței de Consiliu Județean. 

Aleșii au oficializat prin unanimitate de voturi atât aprobarea devizului general actualizat, precum şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Extindere Corp Policlinică pentru cabinete Neurologie, Centru Stroke și Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM)”, dar și predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” - S.A. a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării acestui obiectiv de investiție. 

Activitatea care urmează să se desfășoare în extinderea propusă a clădirii existente se desfășoară în prezent în cadrul întregului complex spitalicesc. Astfel, laboratorul de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) se regăsește în clădirea Spitalului Vechi, cabinetele de Neurologie se regăsesc în Corpul C. 

Laboratorul de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) nu este accesibil facil persoanelor prezente la ambulatoriu. Astfel, aparatul existent nu este utilizat la randament maxim. 

Cabinetele de consultații de la secția neurologie sunt vizitate zilnic de un număr ridicat de persoane, iar spațiile de care dispune în prezent spitalul sunt în general supraaglomerate, în special sălile de așteptare și căile de circulație.

Realizarea extinderii clădirii asigură atât spațiile necesare pentru funcționarea în condiții optime a laboratorului de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), a cabinetelor de neurologie și a unui centru stroke, cât și extinderea blocului operator existent în Corpul E. Totodată va completa metodele existente de investigare a pacienților prin utilizarea unei tehnologii moderne și cu efecte secundare reduse pentru pacienți, astfel pentru furnizarea de servicii medicale de calitate este necesară din punct de vedere al investigațiilor paraclinice recurgerea la investigații cu rezonanță magnetică.

Realizarea extinderii clădirii policlinicii este o continuare firească și necesară a eforturilor depuse până în prezent la nivelul spitalului pentru a crea condiții cât mai bune pentru diagnosticarea și tratarea pacienților în regim ambulatoriu”, se arată în documentele adoptate joi de consilierii județeni. 

Despre extinderea lucrărilor către blocurile operatorii din Corpul E, managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, prezent la ședință, a spus: „Acest complex, la etajul trei, mai cuprinde și o anexă a grupului operator, pe lângă blocurile nou reabilitate. În cadrul acestor trei săli, care vor funcționa ca bloc operator, va fi amenajată o sală de operații hibrid”. 

În ceea ce privește actualizarea devizului, „s-a constatat că valoarea totală a investiției s-a modificat de la 15.942.334,54 lei, fără TVA, la suma de 27.879.997,46 lei, fără TVA, din care valoarea C+M (construcții și montaj) s-a modificat de la suma de 6.848.216,19 la suma de 7.524.685,83 lei, fără TVA”, potrivit aceleiași surse.

Investiția este realizată prin finanțare guvernamentală. 

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din municipiul Sfântu Gheorghe funcționează din anul 1975. 

Tot luni s-a stabilit și că CJ va depune o nouă cerere de finanțare prin PNRR, pentru a obține peste 20 de milioane de lei pentru lucrări care vizează eficiența energetică a clădirii secției de Boli Infecțioase, a Corpului C și a clădirii Bloc Alimentar.

În prezent, la spital sunt în derulare și alte lucrări, cea mai importantă fiind modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.