STIREA ZILEI 17 august 2021

Comunitatea din Barcani, chemată în ajutorul unei familii greu încercate din Sărămaș

de David Leonard Bularca | 2653 vizualizări

Trei copii au rămas în grija tatălui, după ce boala secolului le-a luat mama de lângă ei

O familie din Satul Sărămaș, Comuna Barcani, a primit o lovitură grea săptămâna trecută. Ioana, mamă și soție, a pierdut lupta cu boala și a lăsat în urmă trei copii de 15, 11 și aproape 2 ani, dar și un soț care de acum înainte se va strădui să își crească singur copiii. „Pancreatită cu ciroză la ficat” – acesta a fost diagnosticul dat în urmă cu aproximativ doi ani de medici, după ce Ioana l-a născut pe cel mai mic dintre copii. Comunitatea este acum chemată să ofere sprijin familiei greu încercate. Primarul din Barcani, Nicolae Pastor, dar și preotul de la Parohia din Sărămaș, Marius Banciu, spun că este nevoie de orice fel de sprijin – de la cel material până la cel spiritual.

Nicolae Pastor a fost cel care a făcut cunoscută povestea familiei compuse acum din trei copii și tată, printr-o postare de pe o rețea de socializare. 

„Pentru acești 3 copilași, a spune „MAMA”, rămâne doar atunci când vor privi printre amintiri! Zilele trecute s-a stins din viață mama lor din cauza unei boli, iar ei au rămas doar cu tatăl, un om cu suflet bun și muncitor! Aproape cu toții știm ce rol au avut părinții noștri în viață, încă din copilărie, când ne ofereau tot ce le stătea în putință, mai mult decât atât, și-au dat silința să ne călăuzească mai târziu pe cele mai bune și oneste drumuri ale vieții! Doar împreună putem fi alături de această familie, de acești copilași frumoși și educați! Pentru cei ce cred că pot sprijini prin a da o mică mână de ajutor, de a le fi aproape celor mici, atât în perioada aceasta plină de durere, dar și pe termen lung, puteți lua legătura cu Preotul Marius al Parohiei Sărămaș (0768) 479 999, tatăl celor mici (Ghita Baciu - (0766) 819 758 ), dar și cu mine! Împreună putem trece peste orice încercare a vieții! Dumnezeu să te odihnească în pace, Ioana”, a fost mesajul primarului din Barcani. 

Apelul primarului nu a rămas fără ecou, ba dimpotrivă, a generat răspunsuri imediate. Un exemplu în acest caz sunt două persoane care s-au oferit să doneze fiecare câte un tablou pentru a se face o licitație. Banii obținuți vor fi donați familiei Baciu din Sărămaș. 

Chiar preotul din Sărămaș, Marius Banciu, a fost cel care a dus-o pe mama celor trei copii la spital, în urmă cu două săptămâni, pe 3 august. Din păcate, aceasta a pierdut lupta cu boala joi, pe 12 august. 

„Am fost alături de ei încercând să îi sprijin atâta timp cât a fost în viață și, desigur, și la momentul despărțirii, la momentul plecării ei din această lume. Rămân în urmă trei copii care nu vor mai avea cui să spună „mamă”, alături de un tată foarte vrednic. Un om de nădejde, un om harnic, un om cuminte care pe lângă crucea pe care a avut-o de dus până acum, mai are o cruce de dus, aceea de a fi și mamă și tată pentru copiii lui. Desigur, este binevenit orice ajutor și ajutorul acesta și material și sufletește. Suportul acesta spiritual ar trebui să se întindă de acum înainte pe o perioadă cât mai lungă, pentru că acești copiii au nevoie, chiar dacă nu vor mai simți că au mamă aici pe pământ, noi să le facem viața mai ușoară, să încercăm să îi ajutăm, fiecare cu cât poate sau cu ce poate”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, preotul din Sărămaș.

„Le-a fost greu și le este și acum”

Am discutat telefonic și cu tatăl celor trei copii rămași săptămâna trecută fără unul dintre părinți. Încă din primele secunde ale apelului telefonic se auzeau zgomotele făcute, cel mai probabil, de copilul cel mic, care nici nu a împlinit încă doi ani. Tot de doi ani familia din Sărămaș trăia cu o realitate cruntă: Ioana, mama, respectiv soția lor, avea cancer. 

„Prima oară i-a depistat un cancer, acum aproximativ doi ani, de când s-a născut ultimul copil. După aceea s-a tot agravat, s-a tot agravat și a venit ca un… cum să spun eu? Nu pot să mă exprim chiar bine. Deci a avut pancreatită cu ciroză la ficat”, a explicat Gheorghe Baciu, tatăl copiilor, care spune că nu știe nici el ce e în sufletele copiilor săi. „Păi numai în sufletul lor știu… Nu pot să vă spun. Le-a fost greu și le este și acum”, a descris Gheorghe situația copiilor săi, cu vocea tremurândă.

Cu ce poate fi ajutată familia

Când am vorbit la telefon cu Gheorghe Baciu am simțit atât recunoștință din partea sa, cât și un sentiment de stânjeneală. L-am simțit recunoscător pentru că lumea, comunitatea din care face parte, i-a sărit în ajutor, după cum chiar el mi-a spus la telefon. Însă l-am simțit și stânjenit poate pentru că îi este străină situația în care este pus, aceea de a avea nevoie de ajutor din partea celor din jur. 

Preotul ne-a spus, în schimb, cum putem să fim de folos familiei, fără să o împovărăm mai mult.

 „Ei sunt o familie cu demnitate. Nu sunt săraci, însă sunt mai modești, ca orice gospodărie. Ei au ce să mănânce, nu sunt atât de săraci încât să nu aibă ce să mănânce. Desigur că sunt ca în orice gospodărie cheltuieli, neajunsuri. Orice ajutor este binevenit, acum nici toată lumea să le aducă haine”, mi-a explicat Marius Banciu.

Urmează o perioadă plină de greutăți, începe școala în mai puțin de o lună, iar cheltuielile nu vor fi puține. 

„Toată atenția și susținerea noastră se îndreaptă spre copii și spre soț, pentru că așa este creștinește, așa este firesc, să plângem cu cei ce plâng și să fim alături de ei. Cei care sunt dispuși și au posibilitatea să ajute întotdeauna pot să meargă la ei să îi întrebe ce au nevoie. Ei sunt oameni foarte deschiși, copiii sunt foarte bine educați, foarte maturi pentru vârsta lor, aș spune eu, cei doi, mai mărișori (…). Orice autor este binevenit în sensul de a încerca să le alinăm într-o oarecare măsură suferința pe care o simt, de a putea să facem și noi ceva frumos pentru ei”, a mai spus, în final, Marius Banciu. 

Totuși, pentru că cel mai bine este ca ajutorul să fie oferit atunci când este cea mai mare nevoie de el, mai jos veți regăsi numărul de telefon și contul bancar ale lui Gheorghe Baciu, tatăl celor trei copii, dar și numărul preotului de la Parohia din Sărămaș, Marius Banciu. 

Date de contact: 

0766819758 – Gheorghe Baciu

RO47 RZBR 0000 0600 1823 1473 – Gheorghe Baciu 

0768479999 – Marius Banciu

Sursa foto: unsplash.com 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.